Miro Kovač: Rotacije u diplomaciji rade se u tišini, sve bi trebalo biti i sada riješeno u tišini

6

Poslijepodne u Bruxellesu počinje dvodnevno, proljetno zasjedanje Europskog vijeća, odnosno šefova vlada 28 zemalja Europske unije. Ondje će biti i naš premijer Andrej Plenković.

 U povodu toga u emisiji Studio 4 gostovali su bivši ministar i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, a danas predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač i Joško Klisović.

Najavljene su teme od investicija i zapošljavanja do vanjske i unutarnje sigurnosti i obrane, no prema riječima Mire Kovača, najvažnija je rasprava o hrvatskom susjedstvu, o zemljama tzv. zapadnog Balkana.

U BiH i Rusija i Turska šire svoj utjecaj, a na tom prostoru EU mora biti glavni čimbenik. BiH mora biti na putu prema članstvu i to će i tamošnjim Hrvatima jamčiti ravnopravnost, smatra Kovač.

Joško Klisović pozdravljamo raspravu o tim temama, no naglašava važnost razgovora o sigurnosti hrane. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan promovira takve teme, kaže, pa je vrlo važno popratiti razvoj situacije.

Također ističe ispostavljanje europskog tužitelja. Korupcija cvate, posebno kada je riječ o europskim fondovima, europski tužitelj je iznimno važan za svakoga građanina Unije, smatra.

Danas je sjednica Odbora za vanjsku politiku. Odbor će davati mišljenja o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih i konzularnih misija RH u inozemstvu. Navodno slijedi velik broja smjena.

Na pitanje hoće li biti mnogo promjena, Kovač je odgovorio da se provodi redovit proces zamjena šefova diplomatskih misija pa se može očekivati da će biti promjena. Ako netko ne poštuje hrvatske propise i zakone, to se sankcionira. U većini slučajeva to se događa u tišini i oko toga se ne rade skandali. Sve bi trebalo biti i sada riješeno u tišini, rekao je.

I Klisović se složio da je vrijeme kada istječu mandati pa treba doći do redovite rotacije u diplomaciji, ali je izrazio nezadovoljstvo napadima na diplomate i veleposlanike da ne rade svoj posao. Ako netko ne radi dobro, državni vrh – premijer i predsjednica – radi njegov opoziv i ako postoje razlozi za smjenu, mijenja ga.

 

facebook komentari

 • miro

  Gospodine Kovač koliko si ih ti zarotirao kao ministar,imamo više jugo nego Hrvatskih diplomata koji se brinu za sebe a ne za državu.

  • Plavac Plavi

   Lako je tu laprdati, a drugo je boriti se protiv umreženih jugosrpskih kadrova u svim strukturama Hrvatske gržave!!

   • miro

    Gospodin Kovač je bio ministar vanjskih poslova i njegov je bio posal da i u diplomaciji radi i djeluje na njih da rade svoj posal za koji su plaćeni na dobrobit Hrvatske,a tko to ne čini ministar bi ga triba smjenit.Znači da ja ne laprdam,nemojte navijački donositi komentare. Moja je stranka HRVATSKA i za nju sam se borio kao i mnogi Hrvati a ne za stranke i ljude političare koji ne rade posal kako smo mi uradili svoj dio posla. Za dom spremni!

    • Plavac Plavi

     Sve to mi znamo i ja bih to želio da se učini, ali jedno je htjeti, a drugo moći!! Udbocrveni protuhrvatski kadrovi su se na žalost uvukli u sve pore državnih institucija!! Račan, Mesić, Josipović, Milanović,…su na sve važne položaje postavili lijeve, crvene kadrove potomke partizana, udbaša, komunističkih “funkcionera”, tako da treba vremena i usklađenog djelovanja Predsjednice i Vlade, da se nešto promijeni!

    • Maks

     Kao prvo smjene je zaustavio Tim Oreskovic (Bartulica HujiC) i koalicijski partner zvani Most koji tu smeta i dan danas. Sve su vjesto skrivali i prebacivali na Kovaca, Kolindu i Karamarka uz pomoc djela crkve , UiO , Miklenica i nekih drugih . Opasna strategija koju je tesko primjetiti na prvi pogled…

 • prepri43

  Kad bi gologlavom sdpovcu pokazali Klis ne bi nas klistirao svojim glupim upadicama! Ne bi bilo prvenstveno nego u prvom redu! Ne bi bila evropa nego Europa i još ponešto! I tko je to pozvao ovu avet iz prošlosti u emisiju kao da je zadnje izbore dobio sdp?! Da li je to ta nova politika koju
  zagovara most da na svakoga s desna mora doći jedan s lijeva?!A sad bi trebalo upitati ove nestrpljive zašto se pričuva iz Mosta nije pobrinula i razbucala ove stare nevaljale kadrove i pomela ih na smetlište povijesti?! Pa i to zašto nisu svojim glasovima omogućili sigurnu većinu dovoljnu za normalno vladanje? Pa se ne bi morali danas čuditi kao pura dreku svemu ovome što nam se događa?! Za one koji ne znaju kako se pokazuje Klis objašnjenje: »Nama djeci su to radili tako da bi nas podigli držeći nas za uši koliko je to bilo moguće više!« Ovome kljusoviću to očito nisu uradili u dovoljnoj mjeri!
  https://uploads.disquscdn.com/images/b85bd736691df95e02ccac19bc5be675b4546e52f862ca7c2d8313b15e34ead0.gif