Miro Kovač: Srbija ne može u EU dok ne ukine univerzalnu nadležnost

5

Hrvatska traži da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigura prava hrvatskoj manjini kako bi mogla zaključiti pristupne pregovore s Europskom unijom. Izjavio je to ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA.
[ad id=”93788″]

Kao što je Beograd pod pritiskom EU-a počeo dobrosusjedski uređivati odnose s Prištinom, jednako tako mora promijeniti zakon o nadležnosti za ratne zločine na cijelom području bivše Jugoslavije i zajamčiti prava hrvatskoj manjini uređena državnim ugovorima, rekao je Kovač. Želimo da ove točke uđu u pregovaračka mjerila te da tijekom pregovora budu provedene. Inače pregovori neće moći biti zaključeni,dodao je.

Kovač podsjeća kako je Srbija zbog pritiska, posebno Njemačke i Velike Britanije, da uspostavi dijalog s Kosovom, morala čekati na početak pregovora s EU-om dvije godine.

Hrvatska zahtijeva ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za sve ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije pa tako i Hrvatske. Želimo sa Srbijom imati partnerstvo kako je to slučaj između Njemačke i Francuske. Partnerstvu, međutim, ne pripada … da se Srbija postavlja kao sudac za cijelu bivšu Jugoslaviju, a time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo. Hrvatska očekuje da se ovaj zakon promijeni, dodaje.

[ad id=”93788″]

facebook komentari

 • EMINƎM

  ako srbija kojim slučajem nedajbože i uđe u EU Hrvatska mora istog trena napustiti tu nakupinu smrada

 • vdanan

  Gospodine ministre, sada samo očekujemo da ne odustanete od tih svojih obećanja, ni pod cijenu ostavke. Vol se drži za rogove, a čovjek za riječ.

  • Saga

   Ne slažem se kako je ovo dostatno da bismo popustili srbiji. Oni moraju reći gdje su naši nestali branitelji i civili, oni moraju Hrvatskoj vratiti i zadnji metar još uvijek zauzete zemlje u Podunavlju, oni moraju otkriti lokalitete masovnih grobnica, oni moraju vratiti svo pokradeno kulturno blago (naravno da ne će jer je već razasuto diljem svijeta)… Ima toga još puno.
   Ako je ovo o čemu govori gospodin Kovač jedini uvjet srbiji za pristupanje pregovorima, onda sam jako žalosna jer me nitko na ovom svijetu ne će uvjeriti kako se sva ova pitanja mogu riješiti (samo) bilateralnim pregovorima… Ništa od toga, srbčad je to.
   Ovo je sramota!

   • vdanan

    Da, tako je. Postoji jako velik broj prijepornih stvari. Ali, rečeno je:„Želimo da ove točke uđu u pregovaračka mjerila te da tijekom pregovora budu provedene. Inače pregovori neće moći biti zaključeni.“
    Pitanje je je li moguće sve prijeporne točke „ugurati“ u pregovaračka mjerila, odnosno jesu li već te točke prisutne u pregovaračkim mjerilima pod imenom „ljudska prava“ i slično. Pitanje uređivanja međudržavnih granica vjerojatno nije. Osim toga, „univerzalna sudska nadležnost za ratne zločine“ uključuje puno toga što Srbija izkorištava kao polugu za odpor prema spomenutim pitanjima. Naprimjer, ako Srbija bude natjerana da ukine tu svoju zločinačku izmišljotinu, onda će morati priznati da je nadležna samo za zločine na području Srbije, a to povlači preciznije određenje što Srbija jest u teritorijalnom smislu, što su ratni zločini na njezinu teritoriju, morat će priznati da se na njezinu teritoriju nije vodio rat, barem ne 1991., ako se nije vodio rat, zašto je imala konclogore za ratne zarobljenike, a ako ipak uztrajava da se je vodio rat i na njezinu teritoriju, morat će argumentirati tko, gdje i kada je izvršio kakvu agresiju na taj teritorij, itd. itd.

 • Otporaš

  Dobro ti govoriš ministre vanjskih poslova RH Miro Kovač. Čini mi se da ćeš pod teretom međunarodnog pritiska popustiti, kao što su i tvoji predhodnici prije tebe popustili. Ako se budeš držao hrvatsko/državotvornih načela, onda ćeš ili uspijeti, ili morati dati ostavku. Ako uspiješ, bit će dokaz da imaš svoje JA i svoja j.ja. Ako pak ne uspiješ i poradi tvojih hrvatskih načela dadneš ostavku, bit će očit dokaz da je nije koristoljublje vodilo, nego probitki Hrvatske. Tako je nešto i dr. Ante Ciliga rekao za hrvatskog VOJNIČKOG GENIJA Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina, kada je u novini DANICI za prosinac 1969. godine rekao za Maksa Luburića oko prilike ovako: “Sve što je Maks radio, radio je za ljubav Hrvatske a ne za svoje koristoljublje. To je najveće bogadstvo koje će mu hrvatski narod dati u prolazu kroz Zagreb njegovih posmrtnih ostataka za njegov Ljubuški. Sve što je radio, radio je za Hrvatsku…”

  Slava Hrvatskom Vojskovođi i posljednjem zapovjedniku HOS-a NDH. Vitezu generalu Vjekoslavu Maksu Luburiću! Za 17 dana biti će 47 obljetnica njegove mučeničke smrti. Za tu prigodu će na stranicama našeg Kamenjara biti posebni članak. Nastojte nepropustiti i promašiti taj posebni članak. Hvala svima. Otporaš.