Pratite nas

Komentar

Mišetić o tužbi krajiških Srba protiv MPR-a: Priča o nagodbi je dezinformacija koju je plasirao Savo Štrbac

Objavljeno

na

Američka tvrtka MPRI nije ponudila naknadu izbjeglim Srbima iz Hrvatske, a predsjednik Veritasa Savo Štrbac obmanjuje javnost kada tvrdi da se to dogodilo, napisao je odvjetnik Luka Mišetić na svome blogu.

MPRIOvakav Mišetićev komentar uslijedio je nakon što je Savo Štrbac u srpskim medijima ustvrdio kako su na nedavnom sudskom ročištu u Chicagu “odvjetnici MPRI-a priznali odgovornost tvrtke za uništavanje imovine Srba u Hrvatskoj tijekom operacije “Oluja” te im ponudili odštetu”.

Odvjetnik Luka Mišetić u svom tekstu napominje kako je točno da je 2. prosinca 2014. godine u na saveznom sudu u Chicagu održano ročište na kojem je sudac od obiju strana u postupku zatražio informaciju da li su se spremne nagoditi.

Situaciju oko sudskog procesa koji se vodi u Chicagu prokomentirao je odvjetnik Luka Mišetić u izjavi za HRT.

-Radi se o tužbi jedne skupine krajiških Srba koji tuže američku tvrtku u ime svih krajinskih Srba za 10,5 milijardi dolara. Velika većina te tužbe je već odbačena kao neutemeljena. Prvo jer je sud u Chicagu nenadležan za povrede međunarodnog prava koji su navodno, naglašavam navodno, počinjene na teritoriju Hrvatske. Drugi razlog zašto je tužba neutemeljena je jer je Haški sud već odbacio tezu da je operacija Oluja planirana kao zločin i činjenično je neutemeljena – rekao je Mišetić u izjavi za HRT.

Podsjetio je i na okolnosti temeljem kojih je američka tvrtka ušla u program izobrazbe Hrvatske vojske.

-MPRI je jedna privatna američka tvrtka koja je 1994. i 1995. godine pomagala na obuci časnika i dočasnika u Hrvatskoj vojsci ali nipošto nije sudjelovala u planiranju Operacije Oluja. Druga stvar koju treba naglasiti je činjenica da je tvrtka MPRI pomagala u obuci HV-a s odobrenjem američkog State Departmenta pošto je u to vrijeme na snazi bio embargo – kazao je Mišetić dodajući kako bi se bez suglasnosti State Departmenta ovo smatralo kršenjem embarga.

Smatra da će preostali dio tužbe uskoro biti odbačen pred američkim sudom.

– Ova tužba nije nipošto tužba protiv Hrvatske ili njenih građana, nego protiv jedne američke privatne tvrtke. Očekujem da će i ovaj preostali dio tužbe uskoro biti odbačen – istaknuo je Mišetić.

Prokomentirao je i napise o navodnoj nagodbi, navodeći da je riječ o dezinformacijama plasiranim od strane Save Štrbca.

-Priča o nagodbi je dezinformacija koju je plasirao Savo Štrbac iz Beograda. Naime, gledajući u sudski spis utvrdio sam da su je upravo ta skupina Srba iz tzv. krajine ponudila toj američkoj tvrtki nekakvo mirno rješenje prije nego se krene u zahtjev za odbacivanje cijelog postupka. Ovdje se radi samo o tome da je američka tvrtka spremna saslušati skupinu Srba da vide šta oni predlažu ali nipošto ne znači da je američka tvrtka spremna dati nekakav iznos toj skupini ili priznati da su sudjelovali u bilo kakvom zločinu. Međunarodni sud je utvrdio da nikakvog planiranja zločina nije bilo a siguran sam da će to utvrditi i sud u Chicagu – zaključio je Mišetić.

[ad id=”40551″] [/ad]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Novinarske trice i kučine

Objavljeno

na

Objavio

Poznato je kako tiskani mediji u nas i u svijetu proživljavaju svojevrsnu krizu koja se ponajviše ogleda u padu naklada. Glavni je tome razlog pojava inernetskog novinstva, ali, barem kad je riječ o domaćoj medijskoj sceni, nije samo to u pitanju.

Dnevni, središnji, tzv. ozbiljni politički listovi trivijalizacijom tema i događaja kao da oponašaju baš te portale te time sebi oduzimaju specifični prostor djelovanja.

Evo jedne male antologije urnebesnih naslova: Milijan Brkić napušta politiku zbog Ane Rucner, Ella Dvornik ima novu frizuru, Renata u Splićaninu našla sve što joj treba, gola žena čisti stanove muškaraca, Ava Karabatić se seksala u zatvoru, Nives Celzijus objavila razgolićenu fotografiju, preseksi Milica zapalila Split, Pažanin vikao na Špičeka i otrkio gdje će provesti vikend, Ivana Plehinger otkrila zašto nema migrenu, Melania Trump očajna i nesretna, Suzana Mančić mami seksipilom i u šezdesetoj, Borna Rajić umišlja da je plemkinja, Soraja pokazala previše, Ž. je očajna jer ju je muž prevario s prijateljicom, Severina zapjevala s novim svekrom koji zna svirati harmoniku, a s Igorom šalje poljupce iz Venecije, Ecija Ojdanić nikad bolje nije izgledala, Jelena Rozga istakla prebujni dekolte, a fanovi oduševljeni njezinim šeširom, Danijela Martinović drastično promijenila izgled, Neven Ciganović se podvrgao estetskoj kirurgiji, Monika tulumari dok joj se muž priprema za novi brak,Aca L. brutalno pretukao bivšu ženu, Madonina kći obrijala dlake pod pazuhom, Lana Jurčević u donjem rublju raspametila obožavatelje…

Ovakva trivijalizacija sigurno neće pomoći uspješnosti medija koji žele biti ozbiljni i koji žele imati ozbiljne čitatelje. Neki teoretičari komunikacija drže kako je trivijalizacija u funkciji zaglupljivanja masa i odvlačenja pažnje od stvarnih problema društva.

Objektivno, ona je u funkciji promocije posve beznačajnih osoba i njihovih zanimanja. No, uz opći pad elementarne pismenosti, pretjeranu uporabu anglizama i vulgarnosti u izrazima, koje se poput crnih filmova nameću kao moderan stil, kakve pristojni ljudi ne koriste niti u krugu prijatelja kamoli pred tisućama čitatelja, postoji još jedan veliki problem, a zove se kolumnisti.

Umjesto objektivnih komentara i analiza, kakvih srećom još uvijek ima, dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika pa i publike, egocentrična „ja pa ja“ forma, brkanje vlastitih opsesija, uvjerenja, vjerovanja i želja sa stvarnošću.

Na primjer, ne vidi se izvor terorizma ako to narušava ideju multikulturalnosti. Brojnim je komentatorima tako važnije ono što se događa u njihovoj glavi, nego u svijetu oko njih.

Selektivno, od slučaja do slučaja, tretiranje događaja i ljudi, diskreditiranje nepoćudnih, ili otvorena laž dio su svakodnevnice. To je sve možda u interesu nekih moćnih stranaka, skupina i pojedinaca, ali zacijelo nije u interesu medija.

Josip Jović/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati