‘Mislim da zaslužujem prvo mjesto na listi, 5. doživljavam kao izazov’

  0

  – 5. mjesto na listi ja doživljavam kao izazov. Vjerujem da je ta pozicija za mene prilika da ponudim sebe političkom tržištu dakle biračima- rekao je Picula.U HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je bivši ministar vanjskih poslova, sadašnji zastupnik u europskom parlamentu i član SDP-a Tonino Picula.

  SDP je jučer objavio listu kandidata za izbore za Europski parlament na kojoj se Tonino Picula unatoč tome što je dobio najveće povjerenje SDP-ovih birača na prošlim europarlamentarnim izborima našao na tek 5. mjestu. Komentirao je listu.

  – 5. mjesto na listi ja doživljavam kao izazov. Vjerujem da je ta pozicija za mene prilika da ponudim sebe političkom tržištu dakle biračima- rekao je Picula.

  – Ne bi bilo čudo da sam bio i prvi. Mislim da zaslužujem prvo mjesto na listi, ali to što sam peti to je prilika da se potvrdim i ja u očima birača ali jednako tako i da se testira taj sistem za kojeg bi volio da bude primjenljiv i na izborima za recimo parlament – rekao je Picula i dodao da je zadovoljan petim mjestom.

  Na pitanje je li mu netko obrazložio zašto je 5., Picula je kazao da je to više bilo neko strukturno obrazloženje.

  – Ono drži vodu. Teško je nešto zamjeriti Nevenu Mimici – rekao je Picula.

  Dodao je da izbor Nevena Mimica nije nikakav krimen.

  – To što je Mimica prvi na listi nije neočekivano – izjavio je Picula dodavši da bi on bio razočaran da se umjesto njega ili Mimice netko treći našao na vrhu te liste.

  Potvrdio je da on i premijer Zoran Milanović doista nisu komunicirali 9 mjeseci.

  – Mi se nismo čuli od sredine travnja 2013.- rekao je Picula i dodao kako smatra da to nije normalno ali da je možda i on kriv za to.

  Picula je opovrgnuo da mu je službeno zamjereno da previše kontaktira s Davorom Stierom.

  – Mislim da suradnju u Europskom parlamentu nameće sustav jer ako želite promovirat nešto do čega je vama stalo vi morate imate saveznike. Vi ne možete sami- rekao je.

  Govorio je i o ukrajinsko-ruskom sukobu. Smatra da on neće eskalirati do ratnog sukoba.

  – Mislim da su geopolitički apetiti Putina namireni aneksijom Krima – rekao je. Smatra da bi najveću cijenu osim Ukrajinaca platili i sami Rusi.

  – Svako daljnje zaoštravanje (Rusa op.a.)sa Ukrajinom znači zaoštravanje sa zapadom i dovodi u pitanje mogućnost da se ruski proračun adekvatno puni- rekao je Picula.

  – Neće biti daljnje eskalacije odnosa(Europske unije, op.a.) prema Moskvi ukoliko Moskva neda za to povoda -odgovorio je Picula na pitanje hoće li EU donositi žešće sankcije prema Rusiji.

  – Sigurno to ne baca lijepu sliku na SDP- rekao je o slučaju Željka Sabe.

  Govorio je i o tome što misli o posljednje dvije godine rada vlade Kukuriku koalicije.

  – Napravili su mnoge dobre stvari. Pitanje je što građani misle o tome,a građani su nezadovoljni. S druge strane kada pogledamo po resorima što su ljudi pokušali i donekle popravili s obzirom na zatečeno stanje ne može se reći da su ovo dvije godine koje su pojeli mravi, a što se često nameće kao zaključak- rekao je Picula i dodao kako je puno važnije pitanje hoće li se u iduće dvije godine popraviti dojam koji javnost ima o vladi te hoće li ona s povoljnijim vjetrom ispod krila, kako se izrazio, ući u izbornu kampanju.

  facebook komentari