Pratite nas

Iz Svijeta

Misteriozna čahura – vrijeme metamorfoze

Objavljeno

na

Postoje trenuci u životu kada smo ranjeni tako duboko da nas to mijenja zauvijek, trenuci u kojima umiremo i bivamo preporođeni, trenuci u kojima je potrebno napustiti svoj stari dom kako bi krenuli za novim. Prelazimo most u nepoznato i nema povratka. To je vrijeme preobrazbe, praga koja povezuje ono što smo bili i ono što postajemo. Prelazak tog praga zahtijeva metamorfozu, inicijaciju duše. Na takvom pragu gubimo aspekte našeg starog sebe i stječemo aspekte novog. Poput gusjenice koja gubi svoju prirodu gusjenice kako bi oživjela svoju prirodu leptira.
Cocoon

Baš kao što se leptir u stvaranju ne može vratiti u stanje gusjenice, čovjek koji se budi ne može se vratiti u stanje spavanja. Unutar čahure naizgled gubimo svoj put, a naše su rane otvorene.

Uhvaćeni u boli ovog egzistencijalnog praga, u sudbinskom trenutku, metamorfozi iz smrti u ponovno rođenje, dolazi kraj našem prijašnjem životu. Čahura je mjesto gdje pogreške postaju lekcije, a nevolje postaju prilike. To je mjesto gdje učimo kako pretvoriti strah u hrabrost i kako otkriti nadu u dubinama očaja. Kao što govori Rumi, “Kad nema niti znaka nade u pustinji, toliko nade još uvijek živi u očaju. O srce, nemoj ubiti tu nadu.” No jesmo li spremni izaći kao odrasle osobe, kao mudrije verzije nas samih? Jesmo li spremni odbaciti svoj stari nespretni oklop kako bismo dobili novu ranjivu kožu?

Iza maske onoga tko smo mislili da smo bili, nalazi se biće koje razumije da je svako pitanje vrijedno divljenja, ali je potrebno prevladavati strah. Premošćivanje jaza, koračanje Putem, proživljavanje misterije čahure, nije čin pronalaženja odgovora već spoznaja da smo jedno s pitanjem. Kakva li nas je to zastrašujuća zadaća snašla, čovjeka koji treba proći transformaciju? Čahura je mjesto u kojem Ego upoznaje Dušu. Čahura je mjesto u kojem heroj susreće sjenu. Tu vrijeme više nije linearno, već ogromno i beskrajno. Sve što smo proživjeli u prošlosti dovelo nas je do ovog trenutka. Trenutka transformacije i prvog koraka u novi svijet.

U tom trenutku shvaćamo i prihvaćamo kako će nas ova transformacija uništiti. Gubimo svijest o svom prošlom identitetu i kako otpuštamo svu težinu prošlosti pronalazimo se u ponoru u kojem se suočavamo s istinom i ležimo slomljeni i poraženi u mračnoj utrobi besmislenosti. Praznina nas konzumira, a mi joj se prepuštamo.Sve što je umrlo, postaje kompost iz kojeg raste naše novo Ja. Spremni smi prihvatiti našu transformaciju. Više nismo robovi sudbine. Sada smo agenti sudbine. Manje projiciramo, a više vidimo. Naši nove oči sada su u stanju vidjeti veliku sliku. One za percipiranje stvarnosti više ne koriste mali um već veliki. Otkrivamo ogromnu zahvalnost za bogatstvo života.
leptir2
Sve se promijenilo. Budućnost je širom otvorena. Čahura leži raspuknuta i prazna iza nas. I dok otpuštamo ostatke ‘gusjenice’ naše prošlosti, nebo se otvara kako bi obasjalo novo svjetlo na tamni grad naše prošlosti, pretvarajući ga u igralište u kojem smo sada slobodni biti autentična i kreativna verzija nas samih. Nevjerojatno, ali naši se čeoni režnjevi otvaraju i šire poput krila. Mi smo spremni poletjeti.
fractalenlightenment.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

Objavljeno

na

Objavio

U pismu što ga je u ponedjeljak uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi “u skladu s definiranom granicom započelo proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučilo i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno”, stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.

Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje “neposrednu provedbu” presude.

Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva “junction area”. Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj “spojnici” kojom bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu.

Premijer Andrej Plenković, podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu i govoreći o odnosima sa Slovenijom rekao je da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.

Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti. Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. “Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami”, zaključio je premijer.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

200.000 Katalonaca na ulicama zbog uhićenja nezavisnih aktivista

Objavljeno

na

Objavio

Oko 200 tisuća Katalonaca preplavilo je u utorak regionalni glavni grad Barcelonu zahtijevajući oslobađanje dvojice nezavisnih aktivista uhićenih dan ranije pod optužbom za poticanje na pobunu.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici dviju vodećih separatističkih skupina Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural, zadržani su u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine, pod istragom za poticanje na pobunu organiziranjem prosvjeda 20. i 21. rujna zbog akcije španjolske policije usmjerene protiv katalonskih separatista.

Zagovornici katalonskog samoodređenja izašli su na ulice zahtijevajući njihovo oslobađanje. Nosili su svijeće i transparente s natpisima “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Europo, pomozi nam”, te uzvikivali slogane poput “Niste sami” i “Van španjolskoj pravdi”.

Glasnogovornik katalonske separatističke vlade u utorak je izjavio kako uhićenja pokazuju španjolske institucije u gorem svjetlu nego za vrijeme diktatorskog Frankova režima.

“Ono što frankistički Sud javnog ćudoređa nije nikada učinio uspijeva njegovom sudskom nasljedniku 21. stoljeća”, kazao je glasnogovornik i ministar u katalonskoj vladi Jordi Turull nakon sastanka kabineta regionalne vlade u Barceloni.

Točno u podne na tisuće je ljudi u Barceloni prestalo s radom i izašlo na ulice zahtijevajući oslobađanje pritvorenika.

Uoči večernjih prosvjeda, Turull je najavio sudjelovanje regionalnih ministara ali ne i katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, te pozvao sudionike na miran protest.

Dužnosnici španjolske vlade ustraju u tome da su uvjeti pritvora zakoniti i odobreni od strane nezavisnog suca, bez političkih pritisaka. “Tu ne možemo govoriti o političkim zatvorenicima, već o političarima koji su zatvorenici”, rekao je u Madridu ministar pravosuđa Rafael Catala.

Zadržavanje Sancheza i Cuixarta u pritvoru moglo bi, međutim, dovesti do eskalacije sukoba koji je dosad bio uglavnom miran, ali koji već poprima obrise najozbiljnije političke krize u Španjolskoj od neuspjelog državnog udara 1981.

Premijer Mariano Rajoy dao je Puigdemontu rok do četvrtka da opozove proglašenje nezavisnosti ili se suoči s aktivacijom članka 155. španjolskog ustava koji bi Madridu omogućio stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

facebook komentari

Nastavi čitati