Pratite nas

Komentar

Mladen Pavković: Da se ne zaboravi. Uvijek se trebamo sjećati i kako su progonili nevinog generala Gotovinu!

Objavljeno

na

Generale, sretan Vam rođendan!

Na današnji dan 12. listopada 1955. (Tron) rođen je hrvatski general Ante Gotovina, jedan od Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, koji je, zajedno sa obitelji, poglavito nakon hrvatske pobjede u ratu prošao Scile i Haribde.

Bio je prisiljen pobjeći iz Hrvatske koju je toliko volio i branio. Izdan je i proganjan, dobrim dijelom, na žalost, od Hrvata. Nikada nećemo zaboraviti lice Vladimira Šeksa kad je bez srama na malim ekranima mrtav-hladan izjavio da ga treba: „Locirati, identificirati, uhititi i transferirati“.

Ta famozna rečenica nije bila njegova,već navodno od Mesića i Sanadera, koji su pod svaku cijenu željeli uhititi legendarnog generala živog ili mrtvog! Nu, ostaje gorak dojam da ju je Šeks tada izgovorio s iznimnim „poštovanjem i veseljem“, što  će svakako obilježiti veći dio njegove političke karijere, odnosno umanjiti sve ono za što se borio za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Tek kad su se generali Gotovina i Markač vratili iz Haaga (16. studenoga 2012.) kao slobodni ljudi, među hrvatskim građanima, ali i većim dijelom političara, zavladala je prava euforija oduševljenja. Trg bana Jelačića u Zagrebu bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Svi su željeli pozdraviti generale, a samo još mjesec dana prije toga relativno mali broj ljudi vjerovao je da će biti proglašeni nevinima.

Naime, na generalov rođendan, 12. listopada 2012., na moju inicijativu, u zagrebačkom parku Zrinjevac, organizirali smo manifestaciju koju smo nazvali – „Sretan ti rođendan, generale!“. Još tijekom priprema za ovu manifestaciju mnogi su nas omalovažavali, pa čak i predstavnici nekih Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, podmetali nam noge, kako se to kaže. Ali, nismo se dali.

Tada su neki govorili da ne žele vidjeti Josipa Đakića, saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e, na tom skupu te da je to glavni razlog što ne žele sudjelovati u ovoj rođendanskoj proslavi. Lagali su. Đakić nije sudjelovao niti je tada govorio. Bio je među nazočnim posjetiteljima. Glavni govornici bili su moja malenkost i Josip Klemm.

Okupio se iznimno veliki broj policajaca (svaki drugi bio je u civilu) te oko desetak tv ekipa i „hrpa“ novinara. Snimali su i bilježili svaku sitnicu, a nakon slavlja nisu objavili baš ništa! Međutim, došao je veoma mali broj ljudi, ni 250!

Mnogi su stajali na „pristojnoj“ udaljenosti i nisu nam se željeli priključiti, što iz straha, što iz uvjerenja da „slavimo rođendan zločinca“! Naravno, ni jednog političara nije bilo, oni su, kao tadašnji ministar branitelja  Predrag Matić i drugi, bili glavni tek kad je general oslobođen. Tada su pucali od sreće i radosti, a kad ga je trebalo javno braniti nije ih bilo nigdje.

Inače, mnogi su imali problema što su veličali generala Gotovinu. Kad je bio u bijegu i kad su ga lovili po svijetu kao ranjenu zvijer, policija je progonila čak i one koji su nosili majice s njegovim likom. U Kninu, u vrijeme proslave Oluje ispred njegovih postera po ulicama dopremljeni su kamioni, samo da se ne vidi njegov lik.

Koliko je samo pretraženo obiteljskih kuća, samostana i drugih prostora u želji da se nađe ovaj čovjek i preda Haagu?! Jedan ravnatelj zagrebačke škole samo zbog toga što je u hodniku postavio fotografije Gotovine i Markača izbačen je na ulicu i još se ni do danas nije oporavio.

Neke su godinama progonili zbog nepostojećih tzv. „topničkih dnevnika“ itd. i tako redom. U vrijeme progona čak je bio problem organizirati i promocije njihovih knjiga. Osim tu i tamo nekog gradonačelnika malo se tko od političara želio „slikati“ na tim i takvim tribinama. Svi su manje – više čuvali svoju glavu i – „slavu“!

Nu, otkad se vratio general Gotovina sve se izmijenilo. Ili bolje rečeno sve se zaboravilo. Sada je to posve druga slika. Omiljen je među svima, a poglavito među onima koji su čvrsto stajali uz sramnu Šeksovu izjavu.

General se i dalje drži svojih riječi da se „moramo okrenuti budućnosti“ , odnosno da je rat iza nas. Ali, ne smijemo zaboraviti ni dane kako su neki javno, bez straha, branili Gotovinu i Markača, dok su se neki skrivali i čekali što će biti, pa da tek onda iskažu svoje „oduševljenje“.

Ali, kako bilo da bilo – idemo dalje.

Sretan Vam  rođendan, generale!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

12. listopada 1955. rođen legendarni general Ante Gotovina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati