MLADEN PAVKOVIĆ: Djeca umiru, a spašavaju se tajkuni i – nogometaši! (E, moj narode!)

10

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podržava priopćenje  Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) u kojem pozivaju vlasti na svim razinama da javno preuzmu odgovornost za sudbinu djece oboljele  od neuroblastoma i učine sve što mogu bez prijetvornih birokratskih dvojbi i nedoumica.

Naime, riječ je neophodnom liječenju desetak mališana (sic!) koji se liječe u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu i koji boluju od zločudnog tumora. Njima može pomoći samo jedan skupi lijek („Dinutuximab“), za što navodno treba izdvojiti ukupno oko 10 (deset) milijuna kuna. Taj lijek još k tome nije na listi skupih lijekova HZZO-a!?

Kao prvo, sramotno je i jadno što u Hrvatskoj onaj tko nema novaca, ukoliko teško oboli, osuđen je na – smrt. Što je to deset milijuna kuna? Za dječju bolnicu u Klaićevoj sigurno je puno, jer im je to gotovo cijeli  godišnji proračun, ali što bolnica ima s time?

Drugo, kako je moguće da država nema tih „pišljivih“ deset milijuna, kad smo svjedoci da spašava i neke tvrtke ala „Agrokor“ i obitelj Todorić i to u vrtoglavim iznosima od 40, pa i više milijardi (!) eura, ili pak kako se nema novaca kad svakodnevno čitamo i slušamo o brojnim hrvatskim tajkunima koji jedan dan ulaze u Remetinec, a već drugi izlaze, jer su platili jamčevinu od milijun i više eura (Pripuz, Bandić i dr.). Treće, na našim sudovima, poput Osijeka, vode se sporovi oko navodno opljačkanih milijuna eura i to u svezi nogometa (na utakmice u prosjeku dolazi iznimno mali broj gledatelja), što također govori da novaca ima, tamo gdje ga – ima!

Pa, u čemu je onda problem da se u Hrvatskoj ni djeca ne mogu liječiti, već se za njihov život treba i mora sakupljati milostinja? Kažu da lijek koji spašava život nije na listi skupih lijekova HZZO-a! Ma, nemojte. A kako je na listi za spašavanje jedan Todorić i njemu slični tajkuni, koji „boluju“ od lopovluka i za koje građani Hrvatske hoću ili neću moraju (sic!) dati financijska sredstva? Dakle, ako nije na listi skupih lijekova, stavite ga, pa će biti!

Ovo što se trenutačno događa u Klaićevoj bolnici  tek je kap u moru od nesposobnosti hrvatskog zdravstva, ili bolje rečeno onih koji ga vode. Koliko je samo prije djece umrlo (u tišini) što nisu dobili ovaj ili slični skupi lijek? A koliko će ih još umrijeti, jer im lijekovi nisu na „listi“(da ti pamet stane)!

Hrvatska je premala zemlja da si možemo dozvoliti da nam je zdravstvo, primjerice, daleko iza nogometa, tim prije što jedan loptogurač godišnje zaradi kao godišnji proračun desetak dječjih bolnica.

Kad su branitelji odlazili braniti hrvatsku Domovinu nije im bilo ni na kraj pameti da se neće moći ni adekvatno liječiti, ako neće biti „jaki i bogati“, a kamoli da  to neće biti u mogućnosti  ni njihova djeca.

Sve u svemu, ako ima novaca za Todorića i slične, nema razloga da ga ne bude i za one kojima je prijeko potrebno zdravlje. Što će nam primjerice „Agrokor“ ili (pre)skupi nogometaši, ako neće imati tko raditi ili neće moći gledati utakmice?

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

 • Istina

  Možda će netko reći da ponavljam kao papagaj, ali momram ovo reći. Bez ljubavi prema vjeri, obitelji, domu, narodu i domovini nema morala, časti, poštenja i etike. Džaba škole, džaba fakulteti, džaba intelektialci, akademici ako nemomo ljubavi prema nabrojanom.

  • Dusko Besenic

   Baš si neki “konzervativac” :)))! Pa šta tebe ne zadovoljava ovaj “ekonomski procvat”, pa premijer visok, “zgodan” i uvijek pristojno obučen i počešljan? Već bi to trebalo biti dosta narodu, a tebi samo neke “trivijalnosti” na pameti? :)))

   • Istina

    A što ću? Takav sam rođen. “Naprednost” mi nije jača strana.

    • Dusko Besenic

     “Na svu sreću” vidimo da ima dovoljno “naprednih hdz-OVACA” koje ne “limitiraju” takve nepotrebne osobine.

     • Istina

      Davno je Plenki to izdresirao.

  • Maks

   Bez radnih mjesta se umire od gladi ili bjezi iz drzave , nema “leba od tvog zujanja.

   • Istina

    Ovdje nije riječ o radnim mjestima. Ovdje je riječ o tome da djeca umiru, a spašavaju se tajkuni i nogometaši. Ja uvjek nastojim pisati u skladu s temom za razliku od tebe koji pišeš svoje bez obzira na temu.

    • Maks

     Da ali ako se ne pomogne agrokoru bit ce 50 – 100 tisuca novih ne zaposlenih i umirat ce jos vise djece. Ova vlada je socijalna i pomaze gdje god je potrebno , ako negdje treba djeci pomoc dovoljno se obratiti. Bilo je dovoljno slicnih zahtjeva u Saboru, ministri odmah reagirali. Naravno pruza se osnovna pomoc drzava pliva u dugovima. Milanoviceva vlada je pocela otimati djecu “radi siromastva jos prije dvije tri godine, planirali adaptiranje za gay braki slicne zajednice.

     • Istina

      Problem su Pupovčeve Novsti, Frljić, mnoge nevladine organizacije koje rade protiv Hrvatske i mnogi drugi. Novca ima za svašta, a nema za ovu oboljelu djecu. Jedne godine u Splitu za sigurnost gay parade iz budžeta je potrošeno 800.000,00 kn, a za jedan dječji vrtić, tj. za njegovo dovršenje, trenbalo je 305.000,00 kn. Za gay paradu ima novca, a za dječje vrtiće nema novca. Ima tu ovakvih primjera koliko hoćeš.

     • Maks

      Dok vi sirite trulez i razbijate desnicu uvijek ce trebati Pupovac ili neko takav.