MLADEN PAVKOVIĆ: Kad maknete Tita, ne zaboravite dr. Franju Tuđmana

2

Najdugovječniji gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić napokon je „pregledao“ i predložio da se Trg maršala Tita (komunističkog zločinca) više ne zove njegovim imenom, već da to bude – Trg Republike Hrvatske.

Ništa novo. Naime, u Zagrebu je od 1945.-1990. već postojao Trg Republike (sadašnji bana Jelačića), a kad se mijenjao njegov naziv tada je trebalo samo dodati – Hrvatske, pa bi imali to što navodno sada ćemo dobiti, samo na drugom mjestu. Ali, što je tu je. Najvažnije je da se za sve vjekove makne – Trg maršala Tita. No, kad se već tako „hrabro“ krenulo u ono što je trebalo učiniti početkom devedesetih prošlog stoljeća, red je da se tim tempom nastavi i dalje.

Bandiću su trebale godine da se odluči na jedan ovakav potez, pa se sada s pravom pitamo: koliko će još vode proteći Savom, Dunavom i Dravom kad će hrvatski glavni grad dobiti i trg s nazivom –Trg žrtava komunizma?

Ako u Zagrebu godinama postoji Trg žrtava fašizma, zašto ne bi bio i Trg žrtava komunizma, jer jedno i drugo bilo je zlo za hrvatski narod? Osim toga, tko bi imao protiv da već jednom dobijemo i Trg žrtava srpske agresije? To je ono što u masi ulica i trgova nedostaje.

Ali, pod hitno, treba i Trg dr. Franje Tuđmana maknuti s margine Grada Zagreba, odnosno s livade na kojoj „šeću, obavljaju nuždu psi i mačke“ na neko adekvatnije mjesto.

Prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa, koji je, kao Tito Pavelića, porazio srbijanske četnike, za Hrvate nije ništa manje vrijedan od Roosevelta, Johna F. Kennedya, G. Nasera ili Dž. Nehrua koji već niz godina imaju svoje trgove na mnogo ljepšim mjestima nego što ima čovjek pod čijim smo vodstvom ostvarili slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu!

Ne znamo gdje je Bandiću bila „pamet“ kad je Tuđmanu namijenio trg „na kraju grada“? Međutim, još ništa nije izgubljeno, pa se i to može popraviti, ali…bojimo se da će aktualni gradonačelnik prije izgraditi još pet ili deset fontana nego što će se usuditi Tuđmanu dati mjesto koje zaslužuje!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

  • Grom

    Da, to je ono što hoćemo pročitati!

  • kršni

    Bandić osluškuje svoj položaj.