Pratite nas

Mladen Pavković objavio knjigu o Veljku Mariću – “Nisam kriv”

Objavljeno

na

Da se ne zaboravi!

Mladen Pavković objavio knjigu o Veljku Mariću – “Nisam kriv”

Iz tiska je izašla nova knjiga Mladena Pavković – “Nisam kriv – Veljko Marić”. Knjiga je posvećena i govori o hrvatskom branitelju iz Grubišnog Polja koji je 2010. godine naprosto otet na bugarsko-srpskoj granici i kojeg je Odjel za ratne zločine  Višeg suda u Beogradu pod optužbom za ratni zločin protiv srpskog civila  počinjen 1991. u selu Rastovac kod Grubišnog Polja osudio na drastičnu kaznu od 12 godina zatvora.

Veljko maricSlične knjige Pavković je priredio i uredio i o Gotovini, Markaču i Kordiću. Marić je u to vrijeme kad se navodno dogodio taj zločin bio pripadnik 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje i sudjelovao je, kao oficijelni hrvatski vojnik,  u akciji “čišćenja” tog terena od strane srpskog agresora.

Kasnije su Srbi i proširili optužnicu, tako da ga najvjerojatnije očekuje i novo suđenje. Zanimljivo je da su na beogradskom sudu neprestano isticali da se tada nije radilo o srpskoj agresiji, da taj “sukob” koji smo pod nazivom Domovinski rat vodili “nije imao karakter međunarodnog sukoba”, jer da je Republika Hrvatska od međunarodne zajednice priznata kao samostalna država tek tijekom 1992. Također su naveli u ovoj monstruoznoj optužnici da su Hrvati tijekom rujna i listopada 1991. opljačkali i zapalili na tom području više od 30 sela!?

Međutim, nisu naveli koja su to sela, kada se taj zločin dogodio, je li netko tom prigodom stradao i tome slično. Znači, laž, laž, laž i samo laž! Čak u optužnici piše da  na nađenim kostima  pok. Petra Slijepčevića za čiju se smrt okrivljuje Marić “nema znakova strijelnih povreda ni tragova mehaničkih ozljeda, tako da je uzrok smrti nepoznat!” Mnogo je nepoznanica, nedorečenosti i mnogo dokaza nedostaje da se moglo tek samo tako osuditi jednog hrvatskog branitelja u Vojno-redarstvenoj akciji “Otkos”, ali to očito nije smetalo Srbe da ga osude, dok s druge pak strane, kako navode i iz Udruge  branitelja policije i vojne policije iz Domovinskog rata, koji su se dosad iznimno mnogo zalagali oko istine o ovom hrvatskom branitelju, nitko još do danas nije osuđen za srpske zločine u vrijeme rata u Vukovaru i brojnim drugim gradovima i mjestima diljem Hrvatske. Kad će primjerice odgovarati netko za rušenje vukovarske ratne bolnice? Ne, o tome se više ne govori i ne piše. I za to je valjda “kriv” Veljko Marić! – naglasio je Mladen Pavković, inače autor i velikog broja knjiga, dokumentarnih filmova i izložbi o Domovinskome ratu.

U knjizi su objavljena i pisma iz zatvora Veljka Marića, razni dokumenti, fotografije i drugo. Predgovor za knjigu je napisao akademik  Josip Pečarić, a bit će predstavljena sredinom rujna u Zagrebu, sve s ciljem i željom da se ne zaboravi, ali i da se ne zaborave i ostali hrvatski branitelji koji poput njega leže nevini u zatvorima.

Iako je presedan da agresori sude žrtvi, kao u ovom slučaju, zanimljivo je i neobjašnjivo da je za Marića izostala i potpora s hrvatske strane.

Neki smatraju da ne treba mnogo pisati o Veljku Mariću jer da će mu tada biti teže u srpskom zatvoru, ali kad je pokojni Vlado Gotovac bio nevin na robiji 1971., kao i mnogi drugi Hrvati, on je tada rekao da ako će svi šutjeti o tome, da je  to  – “naša smrt!”.

Svi koji na bilo koji način žele pomoći obitelji Marić mogu to učiniti ako se obrate na adresu njegove supruge:

Marijana Lončarević-Marić, 43290 Grubišno Polje, Ulica I. N. Jemberšića 48.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Karl Erjavec očekuje pritisak EU-a zbog Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć”.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da očekuje jak pritisak Europske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć”.

“Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potptredsjednik EK-a Frans Timmermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš slijedeći korak biti da ga obavijestimo o tome što se u New Yorku dogodilo”, kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

“Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. EU može zamrznuti europska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb”, kazao je Erjavec.

Po njegovim riječima, da bi se arbitražna presuda provela potrebna je suradnja Hrvatske, ali Slovenija “neke stvari može implementirati sama” prihvaćanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mjesec.

Zbog Plenkovićeva govora Cerar je u četvrtak navečer otkazao dogovoreni susret s hrvatskim premijerom u Zagrebu 27. rujna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rješenje koje treba primijeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rješenje spora koji dvije države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih godina.

Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Miro Kovač: Hrvatska nije bila počinitelj, nego žrtva pokušaja prijevare

Objavljeno

na

Objavio

Miro Kovač (HDZ) bivši je ministar vanjskih poslova, sada saborski zastupnik i međunarodni tajnik HDZ-a.

Za Večernji list prokomentirao je o odnosima sa Slovenijom, mogućnostima rješavanja spora

Nakon govora premijera Plenkovića u UN-u slovenski premijer Cerar otkazao je dogovoreni posjet Hrvatskoj. Tvrdi da je izigran. Je li premijer Plenković u čemu pogriješio ili pretjerao u tom govoru?

Iz razgovora koje sam u zadnjih nekoliko mjeseci vodio s kolegama iz Europe i svijeta shvatio sam da neki od njih imaju krivi dojam da se u slučaju propale arbitraže Hrvatska ne pridržava međunarodnog prava.

A upravo je obrnuto: Hrvatska nije bila počinitelj, nego žrtva pokušaja prijevare, znači kršenja hrvatsko-slovenskog sporazuma, i stoga se morala, da bi se održala vjerodostojnost međunarodnog prava, povući iz arbitraže. To naši partneri u Europi i svijetu moraju znati, pa i u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Koliko ova situacija dodatno komplicira odnose Hrvatske i Slovenije?

Naši su odnosi ukupno gledano vrlo pozitivni. A što se tiče razgraničenja na moru, komplicirani su već više od dva desetljeća. Dakle, nakon što je arbitraža propala, nažalost krivnjom Slovenije, ne preostaje nam ništa drugo nego utvrditi granicu dvostranim pregovorima. Bilo bi idealno da u tome uspijemo vrlo skoro.

Ali ako nam to ne pođe za rukom – a ne bismo bili ni prvi ni zadnji koji to nisu postigli u kratkom roku – onda smatram realnim da se dogovorimo o upravljanju zaljevom. I to na korist ljudi koji tamo žive, na korist ribara i poslovnih subjekata uopće. Ima u svijetu primjera kako to urediti.

Jedan od primjera je zaljev Dollart u Sjevernom moru. Nakon višedesetljetnog sporenja su Njemačka i Nizozemska prije tri godine dvostranim ugovorom potvrdile zajedničko upravljanje zaljevom, s tim da svaka zemlja i dalje ima svoju verziju crte razgraničenja. No dogovorile su “liniju nadležnosti”. To funkcionira i granični spor nije tema u njihovim nacionalnim javnostima.

Hrvatska nije imala podršku EU nakon što je postupak arbitraže kontaminiran, štoviše iz Europe su inzistirali da se odluke Arbitražnog suda trebaju poštovati.

EU nije ugovorna strana, sporazum o arbitraži 2009. sklopile su dvije zemlje, Hrvatska i Slovenija, Hrvatska doduše pod svojevrsnom prisilom, bili smo izloženi masivnoj slovenskoj blokadi naših pregovora o članstvu u EU. Međutim, točno je da je EK imao ulogu posrednika, to se u preambuli sporazuma spominje.

Stoga nije čudno da je kod nekih u EU postojalo očekivanje da se presuda implementira. To je prirodno, želi se ići linijom manjega otpora. Ali te zemlje jako dobro znaju da je arbitražni postupak bitno povrijeđen i da se Hrvatska temeljem međunarodnog prava iz njega povukla.

Apsolutno su aktualne vanjskopolitičke teme, Hrvatska je “opet u zavadi” s većinom susjeda: od Mađarske, BiH, Slovenije, Srbije… dvoje iskusnih diplomata vodi državu – Plenković i K. Grabar-Kitarović?

U 2015. godini odnosi sa susjedima iskorišteni su u Milanovićevoj kampanji za parlamentarne izbore. Tada su zaoštreni odnosi i sa Srbijom i sa Slovenijom i s Mađarskom. Kada je HDZ pobijedio na tim izborima, krenuli smo u saniranje odnosa sa susjedima. Smirili smo tenzije s Mađarskom, sa Slovenijom, pa i sa Srbijom.

Na tomu je Vlada koje sam bio član predano radila. Ovo što sada imamo uglavnom je posljedica odluke Arbitražnog suda koju ne priznajemo, a na čijoj primjeni slovenska vlada ustraje pa zaoštrava odnose. Stranke koje čine slovensku vladu ne žele ispasti gubitnice u svojoj javnosti, a pitom trpe i kritike oporbenih političara koji smatraju da su vladajući u Sloveniji odgovorni za kompromitaciju arbitražnog postupka.

To je začaran krug. A onda su i neki drugi u našem susjedstvu, narodski rečeno, “nanjušili krv” i formulirali svoje “apetite”. To ne treba čuditi, valja biti smiren i razgovarati s kolegama u tim zemljama, a prijatelje i partnere u svijetu uvjeravati da smo konstruktivni, da mi nismo izvor problema.

Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

facebook komentari

Nastavi čitati