Mladen Pavković objavio knjigu o Veljku Mariću – “Nisam kriv”

  4

  Da se ne zaboravi!

  Mladen Pavković objavio knjigu o Veljku Mariću – “Nisam kriv”

  Iz tiska je izašla nova knjiga Mladena Pavković – “Nisam kriv – Veljko Marić”. Knjiga je posvećena i govori o hrvatskom branitelju iz Grubišnog Polja koji je 2010. godine naprosto otet na bugarsko-srpskoj granici i kojeg je Odjel za ratne zločine  Višeg suda u Beogradu pod optužbom za ratni zločin protiv srpskog civila  počinjen 1991. u selu Rastovac kod Grubišnog Polja osudio na drastičnu kaznu od 12 godina zatvora.

  Veljko maricSlične knjige Pavković je priredio i uredio i o Gotovini, Markaču i Kordiću. Marić je u to vrijeme kad se navodno dogodio taj zločin bio pripadnik 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje i sudjelovao je, kao oficijelni hrvatski vojnik,  u akciji “čišćenja” tog terena od strane srpskog agresora.

  Kasnije su Srbi i proširili optužnicu, tako da ga najvjerojatnije očekuje i novo suđenje. Zanimljivo je da su na beogradskom sudu neprestano isticali da se tada nije radilo o srpskoj agresiji, da taj “sukob” koji smo pod nazivom Domovinski rat vodili “nije imao karakter međunarodnog sukoba”, jer da je Republika Hrvatska od međunarodne zajednice priznata kao samostalna država tek tijekom 1992. Također su naveli u ovoj monstruoznoj optužnici da su Hrvati tijekom rujna i listopada 1991. opljačkali i zapalili na tom području više od 30 sela!?

  Međutim, nisu naveli koja su to sela, kada se taj zločin dogodio, je li netko tom prigodom stradao i tome slično. Znači, laž, laž, laž i samo laž! Čak u optužnici piše da  na nađenim kostima  pok. Petra Slijepčevića za čiju se smrt okrivljuje Marić “nema znakova strijelnih povreda ni tragova mehaničkih ozljeda, tako da je uzrok smrti nepoznat!” Mnogo je nepoznanica, nedorečenosti i mnogo dokaza nedostaje da se moglo tek samo tako osuditi jednog hrvatskog branitelja u Vojno-redarstvenoj akciji “Otkos”, ali to očito nije smetalo Srbe da ga osude, dok s druge pak strane, kako navode i iz Udruge  branitelja policije i vojne policije iz Domovinskog rata, koji su se dosad iznimno mnogo zalagali oko istine o ovom hrvatskom branitelju, nitko još do danas nije osuđen za srpske zločine u vrijeme rata u Vukovaru i brojnim drugim gradovima i mjestima diljem Hrvatske. Kad će primjerice odgovarati netko za rušenje vukovarske ratne bolnice? Ne, o tome se više ne govori i ne piše. I za to je valjda “kriv” Veljko Marić! – naglasio je Mladen Pavković, inače autor i velikog broja knjiga, dokumentarnih filmova i izložbi o Domovinskome ratu.

  U knjizi su objavljena i pisma iz zatvora Veljka Marića, razni dokumenti, fotografije i drugo. Predgovor za knjigu je napisao akademik  Josip Pečarić, a bit će predstavljena sredinom rujna u Zagrebu, sve s ciljem i željom da se ne zaboravi, ali i da se ne zaborave i ostali hrvatski branitelji koji poput njega leže nevini u zatvorima.

  Iako je presedan da agresori sude žrtvi, kao u ovom slučaju, zanimljivo je i neobjašnjivo da je za Marića izostala i potpora s hrvatske strane.

  Neki smatraju da ne treba mnogo pisati o Veljku Mariću jer da će mu tada biti teže u srpskom zatvoru, ali kad je pokojni Vlado Gotovac bio nevin na robiji 1971., kao i mnogi drugi Hrvati, on je tada rekao da ako će svi šutjeti o tome, da je  to  – “naša smrt!”.

  Svi koji na bilo koji način žele pomoći obitelji Marić mogu to učiniti ako se obrate na adresu njegove supruge:

  Marijana Lončarević-Marić, 43290 Grubišno Polje, Ulica I. N. Jemberšića 48.

  Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

  facebook komentari

  • peppermintt

   Srbi moraju imati Hrvate osuđene ratne zločince jer inače im propaganda o zločinačkim ustašoidima pada u vodu. I pri tomu se ne libe koristiti lažne konstrukcije i nevjerodostojne svjedoke.
   A naši političari koriste već onu poznatu “ne talasaj ” zarad nekog prividnog mira i suradnje.
   Doista se čovik zapita je li to sve smišljeno, ostaviti zlu krv među narodom ? tisuće ratnih zločinaca Srba i muslimana slobodno se šeće, to su sve potencijalne hodajuće bombe, jer nikad ne znaš kad će emotivno puknuti podsvjesno pritisnuti strahotama koje su napravili drugim ljudskim bićima.

   S druge strane žrtve ostavljene bez pravde, na milost i nemilost svojih strahova i već doživljenih patnji…

   • .. sve bi to trebalo ‘istjerat na čistac’ inače će nekakav budući suživot biti otežan i ili nemoguć. Kako će itko normalno živjeti gledajući svog krvnika na ulici, ili kako će sutra raditi s njim ili surađivati! ..

    • peppermintt

     političarima i nije u interesu normalan suživot, jer kako bi onda oni prosipali šupljake o pomirenjima isprikama i bla bla bla

     • zato će mo ih sve lijepo ‘odpepat’.. Bilo bi poželjno i dobro da se mladi što više uključuju u politiku i demokratske procese, pa da jednom skinemo s vrata reptile iz prošlosti