MLADEN PAVKOVIĆ: Obljetnica prve pobjede nad zloglasnim KOS-om!

1

Tko se još sjeća prvih političkih zatvorenika u Republici Hrvatskoj? Riječ je o tzv. Virovitičkoj skupini, koja je 20. svibnja 1991., pod predsjedavanjem pukovnika JNA Mile Vignjevića, osuđena na Vojnom sudu u Zagrebu – „U ime naroda!“.

Osuđeni su: Antun Habijanac, na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 6 mjeseci, Đuro Dečak na 3, Franjo Kovač na dvije godine i šest mjeseci, Vlado Šabarić na 1 godinu i 6 mjeseci, dok je Vinko Belobrk dobio godinu dana, a Josip Kovač tri godine i tri mjeseca!

Na „optužnici“ se nalazilo i ime Martina Špegelja, ali njega nisu uspjeli uhititi. Inače, za sve optužene pisali su da su „civili“, a bili su osuđeni jer su u „periodu od polovine 1990. godine pa dalje, učestvovali u pripremanju oružane pobune na teritoriju Republike Hrvatske upravljene na ugrožavanje Ustavom SFRJ utvrđenog  državnog uređenja  i bezbjednosti Jugoslavije. Okr. Martin Špegelj , koristio je položaj ministra obrane Republike Hrvatske te organizirao te pripreme, dok su u realizaciji sudjelovali svi optuženi“ – istaknuto je u „optužnici“.

Pred zgradom suda, u Gajevoj 6, gdje  je sada sjedište Državnog odvjetništva RH, okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Bile su to i prve veće demonstracije hrvatskog naroda, u borbi protiv srbijanske agresije.

Ljudi su bučno protestirali, pa i bacali razne predmete na one koji su osiguravali zgradu.

Suđenje je trajalo 18 dana, a nakon pročitane „presude“, 20. svibnja,  (bio je ponedjeljak) u popodnevnim satima izlazak na slobodu osuđenih Virovitičana euforično su pozdravili brojni građani, odnosno hrvatski domoljubi, od kojih su mnogi svih 116 dana, dan i noć, koliko su ih držali na robiji, protestirali.

Kad su odlazili, neprestano su ih pratili mnogi oduševljeni Hrvati, sve do Virovitice , gdje im je priređen veličanstveni doček.

„Ovo montirano suđenje, od II. svjetskog rata do danas, prvi je poraz KOS-a!“ – rekao je Habijanac, podsjetivši da su Virovitičani 21/22. siječnja 1991. bili spremni napasti tamošnju kasarnu JNA, a nisu znali da su izdani, prije svega, od KOS-a (zloglasna Kontraobavještajna služba JNA).

U napadu ih je zaustavila telefax poruka, za koju se ni danas ne zna tko ju je poslao, a u kojoj je pisalo: „Obustaviti sve aktivnosti, postupno vraćati jedinice u baze. Na terenu ostaje kompletni stalni i rezervni sastav milicije i organizira dežurstvo. Ostali sutra redovno na posao.“

Što bi bilo s Hrvatskom i Hrvatima da su, kojim slučajem, toga dana Virovitičani napali vojnike JNA, koji su ih spremno čekali?

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Pobijedili “KOS”…a jesmo li ga PORAZILI??!