MLADEN PAVKOVIĆ: ‘Piši kući – propalo’ ili Kuda vodi hrvatska vanjska politika?

3
RSA

Nakon uhićenja desetak pripadnika HVO-a u Orašju, na čelu sa umirovljenim generalom Đurom Matuzovićem, zapovjednikom obrane ovog kraja, i Markom Dominkovićem, koji je jedno vrijeme bio i direktor SIP-a, hrvatska vanjska politika napokon može reći: piši kući -propalo je! „Raspala“ se kao kula od karata.

Naime, svi oni koji su uhićeni, a koje se tereti da su kao pripadnici struktura HVO-a, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca travnja 1992. pa do mjeseca lipnja 1993., godinama su bez značajnijih problema živjeli i na ovom području. A sad su  odjednom uhićeni, iako je riječ o onima koji su branili i obranili Orašje.

Da ovaj kraj od srpskih četnika nije obranjen 1992. i 1993. što bi se dogodilo sa istočnom Hrvatskom? Srbi se nakon toliko godina osvećuju Hrvatima, a u tome im „pomaže“ mlaka ili bolje rečeno nikakva hrvatska vanjska politika, od koje nakon ove strahote jedino možemo čuti „zabrinuti smo“, „žao nam je“, „posjetit ćemo ih u zatvoru“ i tome slično. Većina onih koji danas vode hrvatsku vanjsku politiku (svaka čast izuzecima) u vrijeme Domovinskog rata imali su dovoljno godina da s puškom brane i obrane Hrvatsku, ali i Hrvate u BiH, pa da su to učinili danas bi vjerujemo drugačije gledali i na ova uhićenja, ali i na pakao kroz koje prolaze Hrvati iz BiH, koji su u Haaškom pritvoru i koje, kako se čini, ne čeka lijepa budućnost.

Nakon ovih uhićenja, vrlo se lako može dogoditi da Milorad Dodik i kompanija, ali i drugi, počnu uhićivati i ostale branitelje bosanske Posavine. Tim činom „pila je okrenuta naopako“, što će reći da činjenice više ne igraju nikakvu ulogu.

Pravo nam budi. Umjesto da smo mi proganjali i uhićivali ratne zločince koji su poubijali i protjerali najmanje 200 tisuća Hrvata samo iz današnje tzv. Republike Srpske, oni sada proganjaju Hrvate, žrtve velikosrpske agresije. Istog trenutka trebaju se prekinuti  odnosi sa Republikom Srpskom, pa i BiH,  ako treba,  ali… hrvatska vanjska politika „uljudno“ moli da im se dozvoli da Junake Domovinskog rata „posjete u zatvoru“!

Gospodine Plenkoviću, gdje je „nestala“ politika dr. Franje Tuđmana?

Mladen Pavković

facebook komentari

  • EMINƎM

    a vasiljković mirno letuje na Jadranu 😉

  • Agromentum

    Posebno u okružju u kakvom mi živimo, gdje svi vuku na svoju stranu i pokušaju se što bolje pozicionirati, mora biti dinamike u vođenju vanjske politike, više “power”. Vođenje politike u Hrvatskoj i BiH se ne može usporediti s brusselskom udobnosti.

  • vladajuci

    Ova uhićenja su srpski odgovor na suđenje njihovom “kapetanu” i generalu u Splitu, ali nažalost hrvatska strana nema spreman potez u ovom zadnjem miješanju karata…