MLADEN PAVKOVIĆ: Gdje se opet „izgubila“ predsjednička lenta?

1

U Hrvatskoj je zakonom propisano da predsjednik države kao nositelj najviše dužnosti i državni poglavar nosi lentu u bojama hrvatske zastave.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman redovno je nosio lentu, poglavito prigodom Dana državnosti, predaji odličja i priznanja, kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika te u drugim svečanim prilikama.

Nakon njega došao je nesretni Stjepan Mesić i odbio je nositi lentu kao simbolični način distanciranja od svog prethodnika, njegove politike i stila vladavine. To je isto učinio i Mesićev nasljednik ništa manje nesretni (po hrvatski narod) Ivo Josipović. Onda je došla prava i istinska nasljednica dr. Tuđmana, Kolinda Grabar – Kitarović, i obradovala nas na svojoj inauguraciji (2015.) s lentom, koja je godinama ležala u nekom skladištu.

Dakle, Mesić i Josipović čim su se uhvatili državničke fotelje kontinuirano su počeli kršiti i ignorirati zakon, i zbog toga, naravno, nikada nisu odgovarali.

Svojedobno se Braniteljski portal, odnosno njihov tadašnji urednik Mladen Milošević, u svezi toga, pismom obratio žalosnom predsjedniku Josipoviću, a ovaj je (još kao i pravnik!?) stručno odgovorio da“zakon na koji se upozorava i koji traži nošenje lente nastao je vrlo davno (valjda prije sedam stoljeća, op.p.) u posebnim povijesnim okolnostima.

Tada je bilo potrebno na sve načine, pa i tako da se nosi lenta, naglašavajući hrvatsku državnost. Nakon što je državnost postala neupitna i nakon što je očuvana u Domovinskom ratu, takva je potreba dobila drugi okvir.“ Zatim navodi da “lenta u tim okvirima, svojim izgledom i disfunkcionalnošću nema svrhu kakvu je imala u vrijeme kada je Zakon donesen.

S estetskog i s političkog stanovišta ona očito već dugi niz godina nije nailazila na podršku najšire javnosti (?), a ni na podršku (korištenje) od strane biv. Predsjednika Mesića. Gotovo desetogodišnjom neprimjenom, Zakon se, kako kaže teorija prava, izobičajio i time izgubio na značaju i važnosti“.

Eto, tako je (da dalje ne nabrajamo njegove fraze i frazetine) obrazložio zakon bivši predsjednik i pravnik (!). Naime, i drugi zakoni „s estetskog i političkog stanovišta ne nalaze na podršku najšire javnosti“, pa se trebaju i moraju primjenjivati, dok se ne donesu drugi. (Ovaj je i danas na snazi!) Ali, u svezi toga i štošta drugoga, zakon su bili Mesić i Josipović, tako da nije bio zakon što je pisalo da je zakon već je bio zakon ono što su oni rekli!

Bravo, „pomozbog“ junaci!

Sve čestitke i onima koji su za njih glasovali i koji su ih toliko držali na vlasti.

Međutim, i aktualnu, časnu i uvaženu predsjednicu Republike također moramo pitati: gdje je nakon njene inauguracije završila predsjednička lenta, odnosno zašto je nismo vidjeli s njom i prigodom obilježavanja Dana državnosti?

Zakon je zakon ili bi trebao biti!?

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Opravdana kritika g.Pavkovića i zato Predsjednice, poštujte sve obveze koje vam položaj donosi, pa i pravilnu uporabu državnih simbola!