Pratite nas

Komentar

MLADEN PAVKOVIĆ: Gdje ste bili, dok su se zarađivale milijarde?

Objavljeno

na

Mediji su ovih dana objavili (prema Forbesu) top listu najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. Prvi je na toj listi Ivica Todorić, vlasnik Agrokora (3 milijarde i 379 milijuna kuna), zatim slijede obitelj Lukšić, hotelijeri (2.142 milijarde), Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupa  (milijarda i pol), a potom su se plasirali oni koji su zaradili nešto ispod milijarde kuna: obitelj Besnier, vlasnici Dukata, Ante Vlahović, suvlasnik Adris grupe, Plinio Cuccurin, suvlasnik Adris grupe, Anđelko Leko, hotelijer, Veljko Župan, hotelijer, Mirko Grbešić, vlasnik Kandita, Maraske i Brodomerkura te Branko Zec, suvlasnik Adris grupe, itd. i tako redom.

O čemu to govori? Kao prvo, i u Hrvatskoj se očito (marljivim i poštenim) radom mogu zaraditi i milijarde, pa nije potrebno da, poglavito mladi Hrvati napuštaju svoju zemlju. Dovoljno je da pitaju te i njima slične: kako se zarađuje prvi milijun eura? Od svih gore navedenih jedino je zasad Emil Tedeschi otkrio kako je zaradio prvi milijun – prodajom žvakaćih guma 1991., dakle na početku hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata!

No, nas bi ipak zanimalo: tko je od navedenih i njima sličnih sudjelovao u Domovinskome ratu, ili bolje rečeno, kako su „izbjegli“ angažman u nekoj borbenoj postrojbi? Zatim, ima li među njima i onih koji su stekli prve milijune eura nabavljajući robu za Hrvatsku vojsku, ili za ratom pogođene civile? Kako to da Ivica Todorić navodno izjavljuje da je u financijskim poteškoćama i da mu država treba priskočiti u pomoć, ili će otpustiti veliki broj radnika (koji ionako za svoj rad nisu adekvatno plaćeni, o čemu govori i dokumentarni film „Gazda“).

Osim toga, o tim i takvim hrvatskim bogatašima gotovo nikada nismo čuli ili čitali da su napravili neki prekršaj u svojem poslovanju, ili ih  jednostavno oni  koji bi  navodno trebali kontrolirati njihovo bogatstvo zaobilaze, kao „vrag od tamjana“?

Sve po onom- ne diraj lava dok spava!

Možda će neki pomisliti da smo zavidni i ljubomorni što su pojedinci, gotovo preko noći, stekli tolika bogatstva. Ni govora. Nas samo muči, ako je  to točno, kako su se uspjeli tako enormno (sve po zakonu) obogatiti dok je Hrvatska gorjela i dok je krv hrvatskih branitelja i civila tekla potocima?

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

Objavljeno

na

Objavio

BEZ KOMENTARA – BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

“Grobovi u žitu vjekovima klet će, zaboravit nikad neće ih Hrvati!”

PITANJE ZA HRVATSKU VLADU: Kada će te ukloniti spomenik četničkom koljaču koji je organizirao masakr 12 hrvatskih redarstvenika?! Nije li neprimjereno da tako blizu mjesta zločina bude spomenik zločincu?

(P.S. Upravo ovakve “argumente” koristili ste prilikom uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu, komentirao je Velimir Bujanec)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati