MLADEN PAVKOVIĆ: Stipe Božić – Junak hrvatskog Domovinskoga rata

1

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, proglasila je Stipe Božića, alpinistu, putopisca, redatelja, snimatelja, humanistu, člana HGSS-a i sudionika borbe za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu – Junakom hrvatskog Domovinskoga rata!

Na taj način i branitelji se  žele  skromno i dostojanstveno odužiti ovom velikom čovjeku (r.1951.) koji je čitav svoj život posvetio i spašavanju brojnih ljudskih života.

U Domovinskome ratu sudjelovao je od prvih dana, baš kao i njegov sin Joško (pripadnik HOS-a). Tri godine bio je na prvim crtama obrane.

Iznimno je poznat njegov dugogodišnji angažman u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS). Među ostalim, sudjelovao je i u spašavanju vatrogasaca tijekom kornatske tragedije.

Kao planinar i alpinista, obišao je brojne europske i svjetske planine (najviše vrhove). O tome je objavio niz fotografija, tv i inih emisija, ali i nezaboravnih reportaža.

Poglavito su zapažene i njegove knjige.

Takve svestrane ličnosti, slobodno možemo reći, –  malo je u Hrvata.

No, ono što je posebno važno je činjenica da je uvijek i svugdje isticao  da je Hrvat i da je za njega Hrvatska jedina Domovina.

Prošao je gotovo cijeli svijet sa hrvatskom zastavom i Hrvatskom u – srcu.

Priznanje će mu biti uručeno na posebnoj svečanosti u Zagrebu.

Inače, dosad je ovo priznanje, na žalost, posthumno dodijeljeno: dr. Franji Tuđmanu, generalu Blagi Zadri, Marku Babiću, dr. Ivanu Šreteru te dr. Vesni Bosanac i dr. Juraju Njavri  (vukovarska ratna bolnica), Kati Šoljić, generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču, Mili Dedakoviću-Jastrebu, vukovarcu Marijanu Živkoviću…

Sve s ciljem i željom – da se ne zaborave.

Mladen Pavković

 

facebook komentari

  • Zdravko Sondic

    Bravo Mladene,castan covjek, hrvat domoljub i nagrada ide u prave ruke. Malo je takvih
    kao Stipe pa mu pozelimo puno zdravlja i neka ga cuva dragi Bog.Citav svoj uspjesni
    rad kao humanitarac dao je u gorskim sluzbama gdje je spasavao ljudske zivote koji su
    bili ugrozeni a ne kao drug Mesic koji je sve dobro naplatio i pljuvao po vlastitioj drzavi.