MLADEN PAVKOVIĆ: Što ima papa s mišljenjem biskupa Košića?

11

Nakon otvorenog pisma časnog i uvaženog sisačkog biskupa Vlade Košića koje je uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću digla se prava bura, tako da neki spominju da će u svemu tome presuditi i Vatikan, odnosno sam papa Franjo!

Čovjek je iznio svoje mišljenje s kojim se možemo i ne trebamo složiti. Ali, nije dobro da mu se zatvaraju  usta. Kuda to vodi? Biskup se kao i dobar dio hrvatskog naroda ne slaže s radom premijera, jer smatra da je „svojim postupanjem doveo i čitavu Hrvatsku u velike teškoće“.

Zatim navodi da je ovim koaliranjem s dojučerašnjim neprijateljem-da bi spasio svoju Vladu- pokazao potpunu neosjetljivost i za vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda“, itd. i tako redom.

Kao prvo, dobro je da je ovo mišljenje iznijeto javno, tako da se s  njime može polemizirati – za i protiv. Prošlo je vrijeme (ili se to nama samo tako čini) jednoumlja kad smo svi morali misliti i raditi kao jedan.

Katolička teologinja i mirovnjakinja Ana Marija Raffai u svezi ovog otvorenom pisma tvrdi da je „problem u brkanju uloga, posebno zato što se radi o javnom obraćanju“ Zatim ističe „da je to mišljenje jednog građanina, tu nema problema, to je tada samo jedan politički stav, no pismo je potpisao sisački biskup“. Dalje kaže i ovo: „Biskup je posvećenjem dobio zadatak čuvati nauk crkve, a u ovom pismu imate dojam da je potpisnik dobio mandat da predstavlja 86 posto katolika u Hrvatskoj. Nitko mu nije dao takav mandat. Osim toga u tih 86 posto  imamo i pristaša HDZ-a, SDP-a, HSP-a…“ – navodi uz ostalo teologinja.

Ako je to tako, a nije, onda se i u ovom odgovoru stječe dojam da svećenici i biskupi ne smiju ništa drugo raditi nego se „moliti“. Malo sutra! Ili: ni predsjednik Vlade ni Sabora (a o saborskim zastupnicima da i ne govorimo) nisu dobili mandat da govore i misle kao svi građani Republike Hrvatske, pa ipak to čine.

Biskup Košić i te kako može i smije javno iznositi svoje mišljenje, tim prije što se njegov glas, ali i glas drugih ljudi u Crkvi u Hrvata i o političkim stvarima iznosi na svakoj (ali svakoj!) svetoj misi ili komemoraciji u kojima su  nazočni.

A to da se nekima dopadaju ili ne dopadaju pojedini njihovi stavovi i mišljenja to je druga „priča“  i o tome ne treba „(pre)suditi“ čak i sveti otac.

Kuda bi, primjerice, došao papa Franjo  kad bi se bavio sa svakim biskupom, ili bolje rečeno njihovim političkim i inim stavovima?

Mladen Pavković / Kamenjar.com

Sisački biskup Vlado Košić odgovorio na kritike zbog otvorenog pisma

facebook komentari

 • Istina

  I blaženi kardinal Stepinac je prozivao i to s propovjedaonice. Znamo kako je na kraju završio zbog toga. Bi li ovi danas koji napadaju biskupa Košića uradili isto, da im se pruži prilika? Možda griješim, ali ja mislim da, da. Ne pada plod daleko od stabla.

  • rođeni

   iako ne smije direktno utjecati ni agitirati, uvijek može, dapače i mora se boriti za Kristov nauk
   a birači neka prepoznaju, ako se neki ne prepoznaju njihov izbor

  • kostresh

   istina nikad ne gkijesi. ma kako za koga bila, bolna ili obrnuto.

 • miro

  Ne zaboravimo da su kod nas Hrvata od 1500 godine biskupi bili i istaknuti banovi i predvodili bitke za obranu Hrvatske od osmanljija,a danas im crveni jugo kmeri i plenkovićevci ne bi dali niti da progovore.Malo morgen ,oni su nas očuvali u prošlosti a daj bože i u sadašnjosti tj.budućnosti.Bog i Hrvati.

 • Dusko Besenic

  Pročitajte moj tekst na predhodni članak o biskupu Košiću. “Tužiti ću Pavkovića za okrnjeni plagijat!” :))))) Mislim da ovo čačkanje udbokomunjara i “nevladinih” soroševaca neće stati dok opet Hrvat ne uzme oružje u ruke?!!

 • Grom

  Ovaj je komentar opet pogodio u “sridu”. Češu se udbaši i jugokomunjare.Neka.

  • Bobo Mostarac

   Mladenov tekst, ravno u sridu!
   Potpisujem!

 • EMINƎM

  biskup zna što radi, ali učinak javnog pisma neće imati nikakva učinka , vidimo da zdravog učinka neće biti, naprotiv,

 • bubnjar

  Da udbaši i jugofili znaju što je demokracija i sloboda govora i mišljenja, onda bi i Juga bila demokratska država.
  A budući da su jugoslavenski zatvori bili puni onih koji su na krivom mjestu rekli krivi vic ili odpjevali krivu pjesmu, izbacivalo se iz škola zbog “protunarodnih i protusocijalističkih teza u školskim zadaćnicama” (ako ste samo malo slobodnije ili logičnije htjeli razmišljati u sastavcima), da ne nabrajam, svakako da je Jugoslavija bila suprotnost slobodi općenito.
  To što se mnogi toga više “ne sjećaju”, samo govori o vrijednostima duše i ličnosti jednog udbaša ili jugofila.

 • Pingback: Akademik Pečarić - SRCE MOJE NIJE ZEMLJE ŠAKA - Glas Brotnja()

 • Neprijateljska Emigracija

  Nisu mogli naći nikog drugog nego drugaricu Raffai, koja objavljuje u autograf.hr.