Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Što srpski popovi imaju sa Teslom?

Objavljeno

na

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustaje od Nikole Tesle (Smiljan, 10. srpnja 1856. – New York, 7. siječnja 1943.)! Ovih su dana, javljaju mediji, na njihovom Saboru ponovno pokrenuli pitanje prijenosa urne ovog svjetskog znanstvenika iz njegova muzeja u Beogradu u Hram Svetoga Save.

U službenom priopćenju naglašavaju da „zemljanim ostacima srpskog znanstvenika Nikole Tesle nikako nije mjesto među muzejskim eksponatima“.

Srbi neprestano govore i pišu da je Tesla Srbin, odnosno srpsko-američki znanstvenik, a Hrvati obrnuto: da je hrvatsko- američki znanstvenik i da je – Hrvat, srpskog podrijetla!

U Hrvatskoj je svrstan među najveće Hrvate, zajedno sa kraljem Tomislavom, Tuđmanom, Nikolom Šubićem Zrinskim, Ante Starčevićem, Stjepanom Radićem, Ruđerom Boškovićem, Ivanom Meštrovićem i drugima.

Spomenik Nikoli Tesli, početkom srpnja 2006., otkriven je u strogom centru Zagreba. Otkrivanju spomenika bio je nazočan tadašnji cijeli državni vrh na čelu sa Mesićem i Sanaderom. I tada su svi govorili o Tesli isključivo kao hrvatskom znanstveniku, odnosno Hrvatu. Poglavito je zaokupljao pažnju bivši žalosni predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je petnaestak godina ranije poručio Teslinim zemljacima u Gospiću da će stati svi pod jedan kišobran, i da iz Hrvatske mogu odnijeti samo malo zemlje koja im se bude zalijepila za opanke.

Tesla je umro 1943. u New Yorku (SAD), gdje su ga ispratili sa srpskom domoljubnom pjesmom „Tamo daleko“. No, da ne dužimo, s obzirom da Srbi, kako rekosmo, pišu i govore da je Srbin, a Hrvati da je Hrvat, pitanje svih pitanja glasi: jeli moguće da je u Beogradu jedno, a u Zagrebu drugo?

Kako to da hrvatski povjesničari ne znaju odgovor na ovo pitanje, ili bolje rečeno kako to da dosad nakon toliko godina ni jedan od njih nije dokumentima, ili bolje rečeno činjenicama dokazao da je Tesla Hrvat, kako i djeca uče u školi? Osim toga, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  (HAZU) proglasila ga je i njihovim počasnim članom, ističući da je – hrvatski izumitelj! S druge pak strane, Srpska akademija znanosti i umjetnosti (SANU) također ga je uvrstila među počasne članove, ali kao najslavnijeg Srbina!

Dakle, oni jedno, mi drugo, i – nikome ništa!

Hrvati, što je naprosto neobjašnjivo, niti se ne javljaju u „obranu“ Tesle, koji se od svega toga valjda preokreće u „grobu“! Kakvi su to hrvatski povjesničari (svaka čast iznimkama), kako će ti i takvi pisati hrvatsku povijest, kad ne znaju ni što je Tesla- Hrvat ili Srbin?

Ako je Hrvat, kao što piše u svim hrvatskim udžbenicima, onda to treba reći i dokazati svijetu i Srbima, a ako je Srbin, kao što mi tvrdimo, onda što se u svezi toga kitimo tuđim perjem? Zar Hrvatska nema dovoljno svojih velikana, pa mora Srbima „uzimati“ njihovo?

Srbi su iskoristili image Tesle do maksimuma, a mi samo, kao papagaji, ponavljamo – da je on – Hrvat!

Je li  ili nije? Ne može biti, malo jeste, malo nije!

Sam Tesla je navodno govorio da je ponosan na svoje srpsko podrijetlo i hrvatsku domovinu.

Pa, ako se stvarno ne zna je li Hrvat ili Srbin, treba pitati nekog od njegove obitelji, koja uostalom treba odlučiti o njegovim posmrtnim ostacima.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) nema se pravo miješati u ovaj slučaj, samo zato što je Teslin otac bio (pravoslavni) svećenik. Oni žele urnu u svojem hramu iz razloga da što više ljudi posjećuje njihove vjerske objekte, kako bi i na tome prikupili što više financijskih sredstava. A Hrvatska, na sve te njihove „sprdačine i budalaštine“ šuti!

Stoga, kako bilo da bilo, poručujemo srpskim popovima da se okrenu vjeri, a ne „naučnom turizmu“. Oni su zadnji koji mogu govoriti o svjetskom znanstveniku i Jugoslavenu – Nikoli Tesli!

Mladen Pavković/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: U Pazinu su hrvatsku Predsjednicu dočekali i ispratili partizanskim pjesmama

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nije se nadala da će na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu (25. rujna 2017.) doživjeti zvižduk za zviždukom.

I to od koga? Od onih koji Hrvatskoj drže lekcije o antifašizmu! Sram ih može biti!

Zviždali su Predsjednici samo na spomen katoličkog svećenstva i Katoličke crkve u Hrvata. Oni priznaju za „Boga“ samo Tita, partiju i komunizam. I dalje se ponašaju „crno bijelo“. Partizani, Tito i komunisti uvijek su bili dobri i pošteni, a svi drugi, a najviše Hrvati, – „ovce za klanje“! E, stanite malo vi koji nikada niste trpjeli Hrvate i Hrvatsku (svaka čast iznimkama), kojima je „svetinja“ Josipović, Mesić i Rade Šerbedžija, osvježite se  hladnom vodom i pogledajte gdje živite? Još ste uvijek u Hrvatskoj, iako neprestano težite nekakvoj imaginarnoj Republici, na čelu s nekakvim Jakovčićem.

U svom govoru, Predsjednica je bila vrlo korektna, ali što to vrijedi kad je došla među ljude koji jedva čekaju da iskale svoj bijes na Hrvate i Hrvatsku, na sve ono što nema veze s bivšom, propalom Jugoslavijom. Pljeskali su samo kad se u dvorani spomenulo Titovo ime. Čak su i skandirali jednom od najvećih komunističkih zločinaca. Istina, Tito je bio na čelu pobjedničke vojske do 1945., ali je isto tako, od završetka II. svjetskog rata, bio na čelu komunističkih krvnika koji su pobili na stotine tisuća nevinih Hrvata, među kojima je bio i veliki broj svećenika.

Na tom skupu ekstremnih ljevičara, komunista i Jugoslavena (svaka čast iznimkama) govorili su i Stjepan Mesić, Franjo Habulin, Valter Flego i drugi. Flego je, među ostalim „podučio“ i Predsjednicu da je „povijest učiteljica života“, ali da „neki još uvijek nisu ništa naučili iz nje i da je zato potrebno prisjećati se, ponavljati istinu, njegovati i baštiniti antifašizam“.

Tamošnji borci „iz 1941.“ nikako ne mogu gospođi Kolindi Grabar Kitarović oprostiti što im je tita iz svoje radne sobe poslala u ropotarnicu, ali to nije razlog da se i na ovakvim mjestima ponašaju bezobrazno i nekorektno, jer ipak je ona došla na njihov poziv i bila njihov gost. Stoga ne stoji, kako smo čuli, da su danas u Hrvatskoj u opasnosti i antifašisti i demokracija, a još manje da će, kako su rekli, „val revizionizma ustaštva potopiti sve ono što je Hrvatsku činilo kulturnom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom“.

S obzirom da u Hrvatskoj nema niti je bilo ustaša nakon II. svjetskog rata, oni su ti koji preokreću povijest samo da ih nitko ne pita: o Golim Otocima, suđenjima bez suđenja, masovnim grobnicama od Vardara pa do Triglava, ali i gdje su bili u vrijeme srbijanske i ine agresije? (Svaka čast iznimkama.)

Dobro je da je predsjednica RH vidjela kako se ponašaju ti ljudi, da je „antifašista“ svakim danom sve više i da su sve glasniji u dozivanju onoga za što smo mislili da smo u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu pobijedili!

Spomenimo još da hrvatsku Predsjednicu nisu ispratili domoljubnim pjesmama, već onima koje dobro znaju, a koje su se pjevale maršalu, kao što je: „Druže Tito mi ti se kunemo!“

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

Objavljeno

na

Objavio

Kada se već činilo da će dugo očekivani Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je ovih dana aklamacijom prihvaćen od svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, biti naposljetku donesen konsenzsom i mirno, svoje primjedbe na zakon javno su iznijeli Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Ovaj potonji, srpski predsjednik, o Zakonu se referirao na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

– U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za nas izuzetno teško – kazao je Vučić u izjavi za Radio televiziju Srbije (RTS).

Istodobno, Pupovac je o zakonu govorio za Radio Beograd. – Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv jer se stvari koje su bile dio ratnih propagandi nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema BiH i Crnoj Gori – naveo je Pupovac dodajući kako “ne može biti dobro da se Hrvatska neprestano vraća, održava i zaoštrava ratnu priču”.

Za Večernji list je najprije komentirao ministar branitelja Tomo Medved koji je kratko poručio kako su “odredbe novog zakona temeljene na Deklaraciji o Domovinskom ratu”. No novi prijedlog zakona kroz formulaciju “agresiju na RH izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH”, preciznije i šire imenuje sve agresore, s naglaskom na “veliki broj” Srba, dok Deklaracija ne spominje BiH te navodi oružanu pobunu tek “dijela srpskog pučanstva”, što je Pupovca i Vučića potaknulo na reakciju.

– Vučić je smiješan, što on ima sa Zakonom o hrvatskim braniteljima? Očito se boji naknade štete koju će Srbija prije ili kasnije morati platiti, koja se navodi u jednoj od pet pristupnih točaka Srbije u EU – kaže Josip Đakić (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

– Što se tiče formulacije o “dijelu” ili “velikom dijelu” Srba koji su sudjelovali u agresiji i koja je za njih sporna, može se lako usporediti broj Srba koji je tada živio u Hrvatskoj i onaj koji se protiv nje borio. No činjenica je da je taj broj bio velik – kaže Đakić.

Član Odbora Zdravko Ronko (SDP) kaže pak kako podržava većinu članaka ovog zakona, no kako bi bilo točnije napisati da je dio srpske nacionalne manjine sudjelovao u agresiji, a ne “veliki broj” jer je dio Srba branio Hrvatsku.

Zastupnik Mosta Miro Bulj ima nedvosmislenu poruku za Vučića. – Je li broj bio velik ili nije, to Vučić najbolje zna, kao jedan od vođa pobune i pripadnik četničkih odreda. Bolje bi mu bilo da kaže gdje su naši nestali i da se bavi ratnom odštetom Hrvatskoj koja će ga koštati 40 milijardi eura. Sramota je da Vučić uopće komentira naš zakon, a da mu Pupovac suflira – zaključio je Miro Bulj. Dodao je i kako činjenica da su Srbi 90-ih okupirali trećinu Hrvatske dovoljno govori sama za sebe.

facebook komentari

Nastavi čitati