MLADEN PAVKOVIĆ: Što srpski popovi imaju sa Teslom?

14

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustaje od Nikole Tesle (Smiljan, 10. srpnja 1856. – New York, 7. siječnja 1943.)! Ovih su dana, javljaju mediji, na njihovom Saboru ponovno pokrenuli pitanje prijenosa urne ovog svjetskog znanstvenika iz njegova muzeja u Beogradu u Hram Svetoga Save.

U službenom priopćenju naglašavaju da „zemljanim ostacima srpskog znanstvenika Nikole Tesle nikako nije mjesto među muzejskim eksponatima“.

Srbi neprestano govore i pišu da je Tesla Srbin, odnosno srpsko-američki znanstvenik, a Hrvati obrnuto: da je hrvatsko- američki znanstvenik i da je – Hrvat, srpskog podrijetla!

U Hrvatskoj je svrstan među najveće Hrvate, zajedno sa kraljem Tomislavom, Tuđmanom, Nikolom Šubićem Zrinskim, Ante Starčevićem, Stjepanom Radićem, Ruđerom Boškovićem, Ivanom Meštrovićem i drugima.

Spomenik Nikoli Tesli, početkom srpnja 2006., otkriven je u strogom centru Zagreba. Otkrivanju spomenika bio je nazočan tadašnji cijeli državni vrh na čelu sa Mesićem i Sanaderom. I tada su svi govorili o Tesli isključivo kao hrvatskom znanstveniku, odnosno Hrvatu. Poglavito je zaokupljao pažnju bivši žalosni predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je petnaestak godina ranije poručio Teslinim zemljacima u Gospiću da će stati svi pod jedan kišobran, i da iz Hrvatske mogu odnijeti samo malo zemlje koja im se bude zalijepila za opanke.

Tesla je umro 1943. u New Yorku (SAD), gdje su ga ispratili sa srpskom domoljubnom pjesmom „Tamo daleko“. No, da ne dužimo, s obzirom da Srbi, kako rekosmo, pišu i govore da je Srbin, a Hrvati da je Hrvat, pitanje svih pitanja glasi: jeli moguće da je u Beogradu jedno, a u Zagrebu drugo?

Kako to da hrvatski povjesničari ne znaju odgovor na ovo pitanje, ili bolje rečeno kako to da dosad nakon toliko godina ni jedan od njih nije dokumentima, ili bolje rečeno činjenicama dokazao da je Tesla Hrvat, kako i djeca uče u školi? Osim toga, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  (HAZU) proglasila ga je i njihovim počasnim članom, ističući da je – hrvatski izumitelj! S druge pak strane, Srpska akademija znanosti i umjetnosti (SANU) također ga je uvrstila među počasne članove, ali kao najslavnijeg Srbina!

Dakle, oni jedno, mi drugo, i – nikome ništa!

Hrvati, što je naprosto neobjašnjivo, niti se ne javljaju u „obranu“ Tesle, koji se od svega toga valjda preokreće u „grobu“! Kakvi su to hrvatski povjesničari (svaka čast iznimkama), kako će ti i takvi pisati hrvatsku povijest, kad ne znaju ni što je Tesla- Hrvat ili Srbin?

Ako je Hrvat, kao što piše u svim hrvatskim udžbenicima, onda to treba reći i dokazati svijetu i Srbima, a ako je Srbin, kao što mi tvrdimo, onda što se u svezi toga kitimo tuđim perjem? Zar Hrvatska nema dovoljno svojih velikana, pa mora Srbima „uzimati“ njihovo?

Srbi su iskoristili image Tesle do maksimuma, a mi samo, kao papagaji, ponavljamo – da je on – Hrvat!

Je li  ili nije? Ne može biti, malo jeste, malo nije!

Sam Tesla je navodno govorio da je ponosan na svoje srpsko podrijetlo i hrvatsku domovinu.

Pa, ako se stvarno ne zna je li Hrvat ili Srbin, treba pitati nekog od njegove obitelji, koja uostalom treba odlučiti o njegovim posmrtnim ostacima.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) nema se pravo miješati u ovaj slučaj, samo zato što je Teslin otac bio (pravoslavni) svećenik. Oni žele urnu u svojem hramu iz razloga da što više ljudi posjećuje njihove vjerske objekte, kako bi i na tome prikupili što više financijskih sredstava. A Hrvatska, na sve te njihove „sprdačine i budalaštine“ šuti!

Stoga, kako bilo da bilo, poručujemo srpskim popovima da se okrenu vjeri, a ne „naučnom turizmu“. Oni su zadnji koji mogu govoriti o svjetskom znanstveniku i Jugoslavenu – Nikoli Tesli!

Mladen Pavković/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Istina

  Kažu da ovo ima u Beogradu i da Srbi ovo kriju.

  Nikala Tesla piše:

  “Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji pra preci došli preko Novog Vinodolskog. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodolskog. Moj pradjed, stjecajem okolnosti, morao je otići u Bosansku Krajinu (Turska Hrvatska). Tamo je oženio pravoslavku i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje
  zube pa ga je narod prozvao “Tesla” prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud dolazi i moje sadašnje prezime Tesla, što je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!”

  • Istina, ovo je velika istina što si napisala o Nikoli Tesla. Pro. Bogdan Radica je pisao, misli u Hrvatskoj Reviji kako se je mnogo puta s njim sreso u New Yorku i da mi je Nikola tesla osobno pričao da je on Hrvat i da se osjeća hrvatski. A što ga Srbi svojetaju je srpska pohlepnost za tuđim imenima i poznatim ljudima. Tako su Srbi svojetali i Ivana Meštrovića da je Srbin, jer je bio veliki prijatelj srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića.
   Srbi su Srbi a Hrvati su Hrvati i neka na tome ostane.

 • Vladimir Dananić

  Tesla zasigurno nije jedini znameniti čovjek čije podrijetlo svojataju (barem) dva naroda. Velikosrbi, takvi kakvi jesu, sigurno ne će priznati ništa od istinitih činjenica koje Teslu povezuju s Hrvatskom i Hrvatima. Tu se ne može ništa učiniti da bi se to promijenilo. Nitko iz Hrvatske ne može zanijekati da je Tesla srbskoga podrijetla. Dodat ću ovome jedan sitan detalj. Naime, volim pogledati američku seriju „Pawn Stars“ (zalagaonica). Bio je jedan primjer gdje je čovjek u zalagaonicu donio elektromotor za kojeg je tvrdio da ga je izradio sam Tesla. Kako je to prošlo, to je za ovu priču nevažno. Važno je da su producenti serije za Teslu bili napisali da je hrvatski izumitelj. Ni manje ni više od toga. Sigurno je da to nisu učinili pod utjecajem nepostojeće hrvatske diplomacije u SAD, kao što je sigurno da ni (veliko)srbska diplomacija očito nije tako sposobna kako frustrirani Hrvati misle.

  • Dusko Besenic

   Nisu “frustrirani Hrvati” nego je neupitna činjenica da naša “diplomacija” debelo zaostaje za srbijanskom,a graditi tezu na jednom beznačajnom primjeru…hm.

   • Vladimir Dananić

    Nije tako. Pretjeruješ. Uostalom, nikakva diplomacija ne može promijeniti činjenicu da je Tesla rođen u Hrvatskoj. A to je ono što se računa. Kraj razgovora.

    • Dusko Besenic

     Vidiš,Dananiću,ja mislim da ti ponekad pretjeruješ (imaš i jako dobrih komentara!) i da si uzimaš isključivo pravo da si u pravu,što je smiješno ma od koga god dolazilo! U tvom odgovoru odgovaraš na nešto što uopće nije postavljeno kao upitno (činjenica da je Tesla rođen u Hrvatskoj) već je upitna tvoja tvrdnja o nekim “frustriranim Hrvatima” i relaciji na koju se odnosi. A po tvojem “zaključivanju” razgovora,gdje istreseš svoju misao u kojoj kažeš da netko absolutno pogrešno “vidi” stvar i onda arogantno napišeš “Kraj razgovora”,što se narodski tumaši u stilu: dosta tupane,sa tobom nemam više šta razgovarati….čemu onda uopće učestvuješ na portalu i pišeš svoje komentare?? Možda da zadiviš svojim mislima,nas, priprosti puk??LP

     • Vladimir Dananić

      Osim što smo frustrirani, sad smo još i „iznenađeni i uvređeni“. Zaboravio si me pitati mogu li hodati po vodi.

      „Kraj razgovora“ se nije odnosio na tebe nego na velikosrbsku diplomaciju. Ponavljam, frustrirani Hrvati daju preveliki značaj toj družini, velikosrbskoj „diplomaciji“, koja kao da ima nekakve posebne sposobnosti i moći. Nema. Samo su dovoljno bezobrazni i sirovi. Kadkada se ta sirovost sviđa nekima na Zapadu, ali samo kao nekakav raritet kojeg si oni sami ne mogu priuštiti. Ali, ako dođu do zaključka da Srbiju treba bombardirati, onda će ju izbombardirati, ako dođu do zaključka da kakvog velikosrbina, poput Dragana Vasiljkovića, treba izručiti Hrvatskoj, onda će ga izručiti Hrvatskoj, ako dođu do zaključka da kojeg Kosovara ne treba izručiti Srbiji, onda ga ne će izručiti Srbiji, itd. itd. Ništa tu sirovost i bezobraština velikosrbske „diplomacije“ ne može promijeniti.

     • Dusko Besenic

      Hvala ti na ovom pojašnjenju. (baš bih volio vidjeti da pokušaš “hodati po vodi”….bezazlena šala!) Opet puno toga stoji što si rekao. “Prednost” srbijanaca u diplomaciji je to što su sličniji toj pokvarenoj međunarodnoj bagri nego mi,a među njima je sasvim “normalno” da idu od međusobnog “ljubljenja” do klanja….bez morala i principa,jedino po čemu djeluju je pragmatizam i oportunizam,a mi,Hrvati, smo ozbiljno shvatili,još od VII stoljeća,prihvaćanje kršćanstva i to je ostalo u dubini podsvijesti naroda.LP

     • Vladimir Dananić

      Da. Pokvarenjaci prepoznaju pokvarenjake kao svoje, pa im kadkada idu na ruku. Kao naprimjer britanski lord Carrington koji je 1991. i javno priznao da je pristran prema (Veliko)Srbima. Da smo mi, Hrvati, tada imali ne znam kakvu diplomaciju, to ne bismo mogli promijeniti. To su datosti. Slažem se da u Hrvata postoji crta naivnosti u smislu da će jači, tj. značajnije države, držati do nekakvih načela. Uglavnom, ne će. Tu i tamo se među njima, tj. među političarima značajnijih država, nađe kakva osoba, poput upravo preminulog Mocka (spokoj mu duši!) kojoj je doista stalo do nekakvih moralnih načela, ali takvih je sve manje i manje. Prisjetih se i našeg Eugena Kvaternika. Nije imao uspjeha unatoč svojoj principijelnosti i dobroj volji. Veće sile, Engleska, Rusija, Francuska itd. tada su htjele ono što su htjele, a to je bilo suprotno od onoga što je Kvaternik htio.

      Ovo neka bude i moj „homage“ dvjema osobama–Mocku i Kvaterniku. Oba zorno pokazuju kako je teško moralnomu čovjeku živjeti među pokvarenjacima.

   • Istina

    Srpska diplomacija se bori za Veliku Srbiju, a hrvatska diplomacija, ako ju se tako uopće i može nazvati takvom, još žali za Jugoslavijom i nemože se pomiriti s činjenicom da Jugoslavije više nema. Dovoljno je samo spomenuti Goldštajna koji u svom uredu u Parizu ima sliku najvećeg ubojice Hrvata ikada. Ili na pr. prošle godine na dan Oluje Srbija je od hrvatskog veleposlanstva tražila da spusti zastave na pola koplja, a “hrvatski diplomati” zovu Zagreb i pjtaju trebaju li spustiti zastave na pola koplja. Ima toga kao u priči, ali što vrijedi kad Hrvatsku predstavljaju oni koji ju ne vole iako dobro od nje žive.

  • Istina

   Po Teslinu pisanju on je hrvatskog podrijetla. On potječe od hrvatskih plemića Draganića i Kalinića. Njegov pradjed je prešao na pravoslavlje, a svi Hrvati koji su u vrijeme turske okupacije prešli na pravoslavlje, su posrbljeni.

   • Vladimir Dananić

    To sve vjerojatno je točno. Posrbljeni su, pa danas imamo natezanje s velikosrbima oko toga. No, za samu temu–prenošenje Tesline urne u hram „svetog Save“–to nije najvažnije. Najvažnije je to da je ta zamisao skandalozna zbog toga što „pravoslavci“ žele Teslu učiniti nekakvim svojim svetcem, čime pokazuju da njihovo „kršćanstvo“ ne postoji ni u natruhama. Kad bi među velikosrbima bilo ma samo i jednog čovjeka koji ima ponešto od kršćanske vjere u sebi, pobunio bi se protiv te zamisli.

    Tesla nije bio nikakav kršćanin, nego je napravio nekakvu svoju inačicu panteizma koju je samo on navodno razumio. Prenošenje njegove urne u hram bilo čega što nosi naziv kršćanstvo je skandalozno zbog ruganja samo vjeri u Isusa Krista.

    • Istina

     Što se tiče Tesline urne, to stoji. Od velikosrba me ništa ne može iznenaditi.

 • Grom

  Ovo je kao i obično odličan, odličan komentar. Hrvati šute ili ko ovaj “padobranac” miran bljuju. Hvala vam za vaše tekstove!