Mladi i radikalni Bošnjaci u Siriji ratuju za novac i žene

  2

  Na nekim od najžešćih ratišta u Siriji ratuje oko 60 građana s državljanstvom BiH. Većinom je riječ o Bošnjacima pripadnicima selefijskog pokreta.

  [dropcap]U[/dropcap]glavnom je riječ o pripadnicima selefijskog pokreta koji uz pomoć ovdašnjih selefija rade na vrbovanju za odlazak na strana ratišta. Nekolicini stranih državljana otkazali smo boravak i naredili im da napuste BiH jer svrha njihova posjeta nije bila turizam nego vrbovanje ratnika – kaže za Express glasnogovornica Službe za poslove sa strancima BiH Sanja Škuletić-Malagić.

  Plaća? Oko 30 tisuća KM

  Osim stranih državljana, građane za odlazak u pakao Sirije, za što, prema nekim podacima, dobiju i do 30.000 maraka, vrbuju i oni koji se vrate s ratišta.

  Prema prije objavljenim podacima, najmanje 20 ih se dosad vratilo, dok ih je otprilike toliko u istom razdoblju otišlo.
  U Siriju odlazi sve više Bošnjakinja.

  jihad-in-syriaPrema podacima kojima raspolažu sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini dosad su poginula najmanje četvorica, nekolicina ih je ranjena, a novi problem koji se javlja je odlazak sve više žena, koje odlaze u Siriju kako bi se vjenčale s ratnicima i priključuju se svojevrsnom trendu: dok žene iz BiH odlaze, mnogi od ratnika koji su već tamo vjenčali su se s po nekoliko žena.

  Među prvima se šerijatski oženio jedan od selefijskih lidera Bajro Ikanović, koji je našao čak dvije mladenke – obje su podrijetlom s Kavkaza. Ikanović je u sarajevskom naselju Hadžići ostavio suprugu s kojom ima i djecu, a na nove brakove se odlučio jer njegova žena nije željela otići u Siriju.

  Prema podacima koji su u medije procurili iz Federalne policije, sve više djevojaka šerijatski se vjenča s momcima koji se bore na strani pobunjenika protiv sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada i s njima odlaze u Siriju.

  Policija je podatke dobila na osnovi prijave obitelji mladih djevojaka.

  pogled.ba

  facebook komentari

  • peppermintt

   o pameti lijepa nikad te dosta nije.

  • peppermintt

   o pameti lijepa nikad te dosta nije.