Pratite nas

Politika

MLADI ZNAJU! – “Izaberi bolju budućnost, jer mladi itekako znaju kako”

Objavljeno

na

Vrijeme je predizbornih kampanja. U moru starih dobro poznatih lica ovi izbori su zanimljivi i po nekim novima. No mene su zainteresirala lica mladih koji su odnedavna u politici, ali itekako dugo prisutni kao samozatajni aktivisti. Jedno od takvih lica je i mlada djevojka Gabrijela Matić iz Zaprešića, dvadeset trogodišnjakinja, apsolventica je psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i  najmlađa kandidatkinja HDZ-a na svim izbornim listama. Njen potencijal prepoznala je Zajednica branitelja „Gojko Šušak“ HDZ-a i predložila je za kandidatkinju. Na listi je u I. izbornoj jedinici pod rednim brojem 13.

unnamed„Razmišljala sam o tome želim li se baviti politikom. No, nisam mogla ostati ravnodušna gledajući razočarana lica starih i mladih koji odlaze, odlučila sam da svojim referencama i stečenim vještinama doprinesem, da dam 100% sebe za bolju budućnost u Hrvatskoj“ pojašnjava Gabrijela razloge svoje svojeg uključivanja u političku kampanju.

Uz fakultetsko obrazovanje, bogato iskustvo i znanje s različitim dobnim skupinama stekla je volonterskim radom kroz mnoge udruge i projekte: „Empirijska analiza kvalitete života osoba s invaliditetom  u Gradu Zagrebu“, „Hrabri telefon“, „Centar za mladež Zaprešić“, „Vrt plavih ruža“, „72 sata bez kompromisa“, „Udruga Impress“ i dr. Dobitnica je Rektorove nagrade za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici. Uz volontiranje, studentski je radila promocije i animirala djecu i mlade.

„Stvari koje činimo za sebe, s nama umiru, ali stvari koje činimo za druge živjet će zauvijek. Ovo je jedna od mojih misli vodilja kroz život. Volontersko iskustvo oplemenilo me i dalo mi znanja, vještine i kompetencije zbog kojih sam, vjerujem, i prepoznata od strane Predsjedništva HDZ-a kao osoba koja treba biti na listi. Politika je poziv na djelovanje za čovjeka, a nažalost smo svjedoci da se politika svodi na poziv na djelovanje za fotelju, za samog sebe. Dokaz sam kako se u HDZ-u stvari mijenjaju i da se rad za čovjeka prepoznaje i stavlja naglasak na rad, odnosno na stečeno znanje“.

Kao aktivna pripadnica katoličke mladeži sudjeluje na susretima, hodočašćima i duhovnim kampovima gdje skuplja snagu za nove životne pobjede. Volontirala je za inicijativu „U ime obitelji“ za zaštitu definicije braka kao zajednice muškarca i žene. Zalaže se za provedbu svih aktivnih mjera iz programa HDZ – Hrvatska demokratska zajednica za poticanje nataliteta i za zaštitu života.

„Naš hrvatski narod stari, mladi odlaze, razredi u školama su sve manji, djeca se abortiraju, a ako ne želimo izumrijeti kao narod, krajnje je vrijeme da se pokrenemo i počnemo raditi na povećanju stope nataliteta. Djela su važna, a ne riječi“, kaže ova mlada djevojka.

Kako joj je otac hrvatski branitelj, 100%-tni HRVI I.. skupine, zbog aktualnosti i nedovoljnog istraživanjatog područja, odlučila je  pisati diplomski rad na temu “Kvaliteta života 100% -tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida“.

„Žalosno je da se samo nakon 25 godina patnja i žrtva hrvatskih branitelja izruguje pitanjem „Gdje si bio 91.?“ te se pitam što će biti za 25 godina. Moramo riješiti probleme hrvatskih branitelja jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata koji pokriva sve teme od zdravstveno-psihološke podrške preko imovinskih i pravnih pitanja do rješavanja pitanja HVO-a.Tko bolje poznaje s čim se sve susreću ako ne mi, njihova djeca i oni sami. Znam da je puno problema, ali oni se moraju konačno razriješiti“, govori mi ova mlada djevojka čiji mi je topli pogled, osmjeh i pomoć najtežim stradalnicima privukao pažnju tijekom braniteljskog prosvjeda.

HDZ je prvi izradio program za mlade pod nazivom „Biraj bolju budućnost!“, a Gabrijela je jedna od predstavnica. Mjere u programu daju mladoj osobi mogućnost birati: stalan posao danas, obrazovanje za bolje sutra, obitelj kao temelj društva i Hrvatsku za 22. stoljeće.

„I sama ću kao mlada osoba sutra tražiti posao. Želimo stalno zapošljavanje, bolje uvjete studiranja, transparentnu provedbu kurikularne reforme, krov nad glavom mladim obiteljima i provedbu mnogih drugih mjera. Nas studente se ne smije kažnjavati jer smo sposobni učiti i raditi istovremeno i zato se zalažemo i da se granica s 13 000 kn zarade podigne na 50 000 kn bez gubitka porezne olakšice za roditelje. Uz sve mjere, važno je da mladi ne izgube vjeru u svoju domovinu i da će biti bolje. Pozivam vas da se uključite u politički život jer ćemo samo tako moći biti promjena koju želimo i sami vidjeti u svijetu“ govori mi Gabrijela dok se priprema za posjetu dječici u Bistri, jer uz sav naporni rad na predstavljanju za predstojeće izbore ne propušta pomagati i dalje onima čiji osmijeh joj daje snagu da ustraje u borbi za bolju budućnost Hrvatske. Dodatno je to jamstvo ovoj djevojci koja uz politički angažman ostaje dosljedna postulatima ugrađenim joj u krilu obitelji.

S punom vjerom u to da Hrvatska može i hoće bolje, odlučno je ušla u ovu izbornu utrku, jer kako reče želi biti glas mladih, glas branitelja, glas zanemarenih i obespravljenih u Hrvatskom saboru. Do sada je radila za te skupine društva u okviru svojih studentskih mogućnosti, a sada želi iskoristiti mogućnost i pokušati promijeniti stvari na višoj, političkoj razini. Kaže se kako na  mladima svijet ostaje, podržimo ih i pružimo im priliku da zajedno sa starijima promijene postojeću situaciju i vjerodostojno upravljaju Lijepom Našom. Moj glas ima!

Zorica Gregurić

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković danas pred Saborom predstavlja izvješće o radu Vlade RH, dakle, rezime protekle godine njegova mandata.

Prije toga, Sabor je tradicionalno rad započeo nizom zahtjeva za stanke, a glavna tema je, očekivano, Agrokor.

Premijer Andrej Plenković predstavlja godišnje izvješće o radu Vlade.

Ovo je bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku od Domovinskog rata – politički, gospodarski i vanjskopolitički. Požari i poplave, kriza u Agrokoru, problemi arbitraže oko Ine.., rekao je Plenković na početku.

“U središtu Vlade je hrvatski čovjek. Naš osnovni cilj je ostvariti bolji život i bolji standard. O ljudima ovisi hrvatska budućnosti. Pronalaženje rješenja za demografski izazov je ključan zadatak Vlade. rast gospodarstva i ravnomjeran gospodarski razvoj je nabolja demografska politika”, kazao je dodavši da je u prvoj godini mandata značajno povećana financijska potpora roditeljima.

Naglasio je kako je prvi zadatak zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske. Najavio je i od iduće godine pilot projekte za testiranje obrazovnog programa i kurikularne reforme.

“Novi program treba spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada. Učenicima treba omogućiti razvijanje digitalne pismenosti, omogućit će im se razvoj s praksom najrazvijenih obrazovnih sustava. restrukturirat ćemo postojeće stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu – usmjerit ćemo aktivnosti na sadržaj a ne sastav povjerenstva”, naglasio je.

Premijer je rekao da je njegova Vlada povećala mirovine, da će se boriti za ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada te da će se boriti za radnike i njihova prava.

“Najveći reformski proces koji nismo mogli niti naslutiti prije 12 mjeseci je upravljanje krizom u koncernu Agrokor, kompaniji koja zapošljava u Hrvatskoj više od 30.000 ljudi. Nekontrolirani stečaj i propast koji je bio realna mogućnost prije šest mjeseci imao bi katastrofalne posljedice po Hrvatsku. Danas je svima jasno da Vlada takav scenarij nije smjela dopustiti”, naglasio je Plenković.

“Pokazali smo da država zna i može ragirati brzo. Predložili smo zakonsko rješenje koje je spriječilo tsunami u državi. Otvoreni smo da se o Agrokoru raspravlja u Saboru, ako ne na povjerenstvu onda na odborima ili na plenarnoj sjednici”, predložio je.

Naglasio je da su vjetar u leđa za transformaciju poslovanja u Hrvatskoj dobri ekonomski pokazatelji

“Započeli smo s procesom priprema za uvođenje eura, kao službene valute u Hrvatskoj. Sve nove članice unije, uključujući i Hrvatsku, obezale su se prihvatiti euro, kad se za to ispune uvjeti. Prije nego što postane članica monetarne unije, država treba uz pravnu konvergenciju, zadovoljiti četiri kriterija – stabilnost cijena, održivost javnih financija, koje obuhvaća dva kriterija – proračunski manjak i javni dug, stabilnost tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Strukturne reforme koje provodimo pridonose ispunjavanju navedenih uvjeta, koje moramo provoditi i zbog nas samih.

Trenutno, Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog, a i kod omjera duga opće države i BDP-a, pozitivan je trend dinamike jer ekonomski oporavak i stabilnost javnih financija utječu na njegovo smanjenje. Za Hrvatsku je prema tome ispunjavanje kriterija dostižan i realan cilj.

Brojne analize i komparativna iskustva pokazuju da građani i poduzeća mogu očekivati pozitivne učinke od uvođenja eura. Glavna korist odnosila bi se na uklanjanje valutnog rizika, kojem su izloženi svi s kreditima izraženim u eurima. Poduzeća zadužena u eurima, a prihode ostvaruju u domaćoj valuti, više neće biti ranjiva na deprecijaciju tečaja.

Drugo, korist bi trebala proizići i iz smanjenja kamatnih stopa.

Vlada će s toga, zajedno s HNB-om, krajem listopada predstaviti nacrt strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, čime započinje javna rasprava o ovom procesu”, rekao je Plenković.

Kazao je kako će Pelješki most će biti jedan od najvidljivijih projekata u kojem se vidi korist u članstvu u EU. Rekao je i kako se tri pristigle ponude pregledavaju.

“Krajevi mosta grade se na hrvatskom prostoru. Pitanje izgradnje mosta s razgraničenjem nema veze”, istaknuo je odbacujući opet prigovore BiH na izgradnju mosta.

facebook komentari

Nastavi čitati