Mladić iz Velike Kladuše poginuo u Siriji

9

Još jedan mladić iz Bosne i Hercegovine koji se borio na strani radikalnih islamističkih skupina poginuo je na ratištu u Siriji, a prema podacima policijskih agencija do sada je na taj način smrtno stradalo 26 bosanskohercegovagčkih državljana, prenosi Dnevni avaz.

Obitelj Suada Šabića iz mjesta Bosanska Bojna u općini Velika Kladuša dobila je obavijest kako je on prije tri dana poginuo u Siriji a tu je informaciju prenio mladić iz Sanskog Mosta koji je zajedno sa Šabićem otišao u Siriju.

Prema dostupnim informacijama oni su se ka Siriji zaputili krajem 2013. godine a obitelji navodno nisu ništa znale o njihovim ciljevima.

Šabićev otac Rifet ranije je potvrdio kako mu se sin tek naknadno javio iz Sirije kazavši kako je tamo u jednom vojnom kampu na obuci.

Rifet Šabić je tada ukazao i na povezanost cijelog slučaja s Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom selefijske zajednice u BiH koji je u rujnu 2014. godine i uhićen zbog poticanja na terorizam.

Protiv Bosnića je podignuta i optužnica i on sada u zatvoru čeka početak suđenja.

Pozivajući se na izvore iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Avaz navodi kako u njoj i dalje operiraju s brojkom od 150 državljana BiH koji su se otišli boriti na strani islamskih terorističkih organizacija u Siriji, prenosi Hina.

Prikupljeni operativni podaci govore kako je njih 26 tamo i poginulo.

U BiH su 2014. godine stupile na snagu izmjene kaznenog zakona po kojima je pridruživanje paravojnim postrojbama i sudjelovenje u sukobima u inozemstvu postalo kaznno djelo pa je zbog toga i smanjen broj odlazaka na sirijsko ratište.

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  nela svi idu iz bih-a sritno im,,,

 • Otporaš

  Oni barem imaju zašto ginuti. Nije mala stvar dati jedan jedini život za tušu stvar. Oni koji svoje živote daju za tuđe ideale, njima se je vrlo lako odreći svojih života, jer to nisu njihovih životi već životi…pa im se je lako rastati od onoga što i tako nije njihovo…

 • peppermintt

  svatko ima pravo na osobni odabir kako će živit a kako i završit , ali ova euforija koja poprima sve veće razmjere je ozbiljan društveni problem, a kako nam je zapravo BiH protektorat i njom upravlja visoki predstavnik, pitamo se a di je on u svemu ??

  • EMINƎM

   da ih visoki nije otišao obići po sirijskim pustošijama

   • peppermintt

    inventuru napravit jelde 😛

    • EMINƎM

     kraj godine je , svakako treba prebrojiti zalihe ;))

     • peppermintt

      jah i novi plan pripremit…dugoročni

     • EMINƎM

      pod hitno uvesti zračni most i to samo u jednom pravcu 😉

     • peppermintt

      po starinski se reče: šupkartu 😀