MMF ne može uplatiti novu tranšu stand-by aranžmana

  0

  ”Plaće u Federaciji BiH će možda kasniti nakon što su iz Međunarodnog monetarnog fonda objavili kako BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana”, izjavio je federalni ministar financija Ante Krajina dodavši kako s mirovinama neće biti problema jer Vlada FBiH, ” sredstva za mirovine uplaćuje prije nego za plaće”.

  Kreditni stand-by aranžman BiH s MMF-om zapao je u teškoće nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na različite duhanske proizvode.

  Izmjene ovoga Zakona su preduvjet za isplatu tranši BiH, a Krajina navodi da će misija MMF-a u novu posjetu BiH stići u drugoj polovini svibnja, kada bi mogle biti nametnute i nove obveze u odnosu s ovom međunarodnom organizacijom.

  ”Sigurno je da bez izmjena Zakona o akcizama BiH ne može biti novih uplata, a isto tako moguće je da ćemo dobiti i nove obveze. Kada je riječ o usvajanju izmjena Zakona o akcizama BiH, nezahvalno je prognozirati kada bi se to moglo dogoditi, posebno u ovakvoj političkoj situaciji”, rekao je Krajina za Klix.

  Dodao je kako je predviđeno da MMF u ovoj godini isplati 345 milijuna KM, te da će u slučaju obustave tih isplata Vlada FBiH morati naći alternativna rješenja.

  “U tom smislu su ranije pripremljene određene mjere. Međutim, o tome je još rano govoriti”, naveo je Krajina.

  I rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ruben Atoyan potvrdio je kako je nedonošenje spomenutih izmjena Zakona o akcizama blokiralo zaključenje šestog pregleda ispunjenja obveza BiH u okviru stand-by aranžmana.

  “Osoblje MMF-a u ovom trenutku ne može pred Izvršni odbora MMF-a iznijeti šesti pregled u okviru stand-by aranžmana s Bosnom i Hercegovinom. Iako su entitetske vlasti provele dogovorene mjere u pogledu poboljšanja naplate prihoda i proračunskih procesa, odluka Doma naroda Parlamenta BiH da odgodi razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama kojim bi se harmonizirala stopa akciza na različite duhanske proizvode, onemogućava zaključenje pregleda i samim tim doznačavanje naredne tranše”, kazao je Atoyan.

  Ujednačavanje iznosa trošarina za duhanske proizvodne u praksi znači njihovo povećanje odnosno veće punjenje entitetskih proračuna, a MMF je uz to tražio i povećanje trošarina na naftne derivate i taj je uvjet ispunjen.

  Zbog poteškoća s usvajanjem zakona o trošarinama na duhanske proizvode odboru direktora MMF-a do daljnjega neće ni biti upućen na razmatranje prijedlog za odobrenje isplate nove rate kredita vlastima BiH.

  Nova rata kredita od MMF-a trebala je iznositi 47,5 milijuna eura, od čega bi dvije trećine pripalo Federaciji BiH, a trećina Republici Srpskoj.

  Krajina j e rekao kako je predviđeno da MMF u ovoj godini isplati 345 milijuna KM, te da će u slučaju obustave tih isplata, Vlada FBiH morati naći alternativna rješenja.

  “U tom smislu su ranije pripremljene određene mjere. Međutim, o tome je još rano govoriti”, rekao je Krajina.

  S druge strane, Republika Srpska, tvrdi kako može bez novca MMF-a, a predsjednik Srpske, Milorad Dodik, dogovorio je kredit kod ruske komercijalne banke.

  Fena/Klix

  facebook komentari