Mogli su narodnjaci zbog skraćenice zaštititi i ime Hrvatski nogometni savez!

  6

  Pročitali ste, zasigurno, negdje da je Hrvatska narodna stranka predala Ministarstvu uprave zahtjev za upis dviju „novih” stranaka u Registar političkih stranaka RH. Jedna bi se trebala zvati Hrvatski narodnjački savez (skraćeno: Hrvatski narodnjaci), a druga Hrvatska narodna stranka (skraćeno: HNS).

  Obje bi te stranke, dakako, trebale biti prijavljene na istoj adresi, u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava na broju 8, gdje već stoluje stranka punog naziva Hrvatska narodna stranka – Liberalni demokrati (skraćeno: HNS).
  Cilj cijele te akcije je sprečavanje bivšeg predsjednika i člana te stranke Radimira Čačića da se na sljedećim izborima pojavi na čelu neke nove stranke, naziva sličnog ovoj predsjednice Vesne Pusić. Zato su se kao imena koja treba zaštititi spominjali još i HNS 1990 i HNS Savka Dabčević-Kučar, a čudno je da se Pusićkini narodnjaci nisu sjetili zaštititi i ime – Hrvatski nogometni savez. Zbog skraćenice HNS, dakako.
  Mnogi su se vjerojatno začudili zbog toga što važna stranka vladajuće Kukuriku koalicije nije već i prije zaštitila svoje ime, no ti isti mnogi zasigurno ne znaju ni da je puno ime te stranke Hrvatska narodna stranka – Liberalni demokrati. Još će se malobrojniji sjetiti da je to hibridno ime stranka dobila spajanjem Hrvatske narodne stranke i Libre, 2005. godine. Malobrojniji čak i od tih još malobrojnijih znaju da je Libra svojedobno nastala odvajanjem dijela Budišinog HSLS-a, a sve zbog neslaganja čelnih ljudi te stranke oko ostanka HSLS-a u Vladi Ivice Račana. Još prije toga iz HSLS-a je istupio Vlado Gotovac i osnovao Liberalnu stranku, a ta je 2006. opet pripojena HSLS-u. Ovo, dakako, više nema veze s pričom o HNS-u i zaštitom imena te stranke no zgodno se prisjetiti kako je to s hrvatskim strankama i njihovim imenima izgledalo posljednjih desetljeća…

  Ljubav prema brendovima

  Danas kad Hrvatska narodna stranka pokušava zaštititi svoj brend, treba reći da su njezini čelnici, koji se i sami smatraju brendovima, oduvijek voljeli brendove. Kad su se u vrijeme stasanja višestranačja u Hrvatskoj birala imena stranaka, Savki Dabčević, Miki Tripalu, Dragutinu Haramiji, Srećku Bijeliću, Krešimiru Džebi, Ivici Vrkiću, Slavku Meštroviću, Radimiru Čačiću i ostalima jako se svidjelo baštiniti upravo narodnjačko ime. Narodna stranka je, naime, osnovana još 1841. godine pod imenom Ilirska stranka, a njezini čelnici bili su Ljudevit Gaj, Ivan Kukuljević Sakcinski i Ivan Mažuranić i prije nego li je zabranjena imala je većinu u Saboru. Sasvim zgodno naslijeđe, sasvim zgodan brend i sasvim zgodan cilj, složit ćete se, iako ovo posljednje nikad nije niti će ikad biti ostvareno.
  Zgodnih anegdota o Hrvatskoj narodnoj stranci i ljubavi prema brendovima ima, naravno, još. Trenutačno mi na pamet pada ona s brendom ugašenog dnevnog lista Vjesnik. Taj je brend prošle godine za 100 tisuća kuna otkupilo Ministarstvo kulture, kojim sasvim samostalno upravlja HNS. Nikome tada nije bilo jasno što će Ministarstvo s Vjesnikovim brendom, no zato je to jako dobro znala stranka koja rukovodi Ministarstvom. Već i prije nego li je država posredstvom Ministarstva kulture otkupila brend svojih ugašenih novina, to je ime preuzeo bilten Hrvatske narodne stranke! Ta se tiskovina, pogađate, zvala – Vjesnik (vidi: www.hns.hr/images/vjesnik/vjesnik.pdf)!

  I zato, poštovani štioče, ne čudi se posljednjim nastojanjima HNS-ovih čelnika da zaštite brend svoje stranke od od mogućeg nasrtaja osnivača te iste stranke. Oni nebrendirani, jednostavno, ne znaju živjeti. Bez obzira jesu li svoj brend naslijedili, otkupili ili samo posudili.

  facebook komentari

  • peppermintt

   nekad su Savka i Tripalo imali ugled u Hrvata, iako…i za njih vrijedi jednom komunjara uvik komunjara ali..
   sad je HNS najobičnija klijentelistička stranka nekakve anacionalne “gospode”
   Prošlost !!!

   • prikladan naziv bi im pristajao: Hrvatska Nezasitna Stranka.. Iako bi im ja ukinuo ovo Hrvatska!

    • peppermintt

     odlično, super si to rekao, pola vlasti u RH su prigrabili

  • peppermintt

   nekad su Savka i Tripalo imali ugled u Hrvata, iako…i za njih vrijedi jednom komunjara uvik komunjara ali..
   sad je HNS najobičnija klijentelistička stranka nekakve anacionalne “gospode”
   Prošlost !!!

   • prikladan naziv bi im pristajao: Hrvatska Nezasitna Stranka.. Iako bi im ja ukinuo ovo Hrvatska!

    • peppermintt

     odlično, super si to rekao, pola vlasti u RH su prigrabili