Pratite nas

BiH

Mogu li Hrvati do ravnopravnosti s drugom Lenjinom kao uzorom?

Objavljeno

na

Razlika između neravnopravnosti i ugroženosti

Stavljanje znaka jednakosti između pojma neravnopravnosti i pojma ugroženosti je pogrešno. Neravnopravnost je matematički i pravni fakat gdje većinski narod zloupotrebljava sustav i nameće rješenja malobrojnijem. Ugroženost je subjektivno socijalna dimenzija koja nema veze sa brojnošću. Svatko je u BiH ugrožen od samog sebe. Srbi od Srba, Bošnjaci od Bošnjaka, a Hrvati od Hrvata, piše Slaven Raguž/Dnevnik.ba

Formulacija koju nikako da se izbaci iz uporabe u javno političkom diskursu jeste „Hrvati se osjećaju ugroženo“. Povremeno se „osjećaju frustrirano“, ali većinom ugroženo. „Osjećaj“ kao takav je po definiciji subjektivan i njega izvana eventualno može detektirati psihijatar ili psiholog. Pripisivati ga kolektivu  se može pod uvjetom da se odnosi na cijeli kolektiv, od vrha do dna. No, ako usporedimo kvalitetu života naše političko stranačke elite sa onom prosječnog, stranački i elitno nekontaminiranog čovjeka, teško da bi se mogao naći zajednički nazivnik „ugroženosti“ između jednog i drugog.

Mi smo prvenstveno socijalno polarizirano društvo. Postoji stranačka elita koja kontrolira, upošljava, namješta, definira i postoje svi ostali.  I kada sva mjerila društvenih vrijednosti postanu robovima ovih elita, rezultat je korupcija, apatija, površnost, kolektivna zaglupljenost i negativna selekcija u svakom društvenom segmentu, ponajviše u onom političkom.  Ovih dana se dosta diskutira o medijima u BiH, pa bi baš oni mogli poslužiti kao primjer razlike između neravnopravnosti i ugroženosti.

Neravnopravnost i sarajevsko miloševićka propaganda

Posljednjih dana, u maniri TV Beograda s kraja 80.-ih i početka 90.-ih prošlog stoljeća, javni RTV servisi iz Sarajeva, ponajviše FTV, su pokrenuli cijelu jednu propagandističku ofanzivu gdje pod istinu promoviraju neke svoje teze, koje nemaju nikakve veze ni s istinom, ni s profesionalnošću. Izvješća informativnog programa govore o „osloboditeljskim akcijama ABiH u Mostaru i Podveležju u 6. mjesecu 1992.“, „viteštvu braće iz inostranih zemalja“, itd. U biti, radi se o propagandi koju provodi Bakir Izetbegović, koji se sve više i više pretvara u modernog bosanskog Slobodana Miloševića.

Očigledan primjer je emisija Mreža od 13.06. Obrađivana je tema koncerta podrške hercegbosanskoj šestorci u Haagu. U punoj ratnoj spremi je došla novinarska ekipa tražeći fašističke simbole, ustaške kape i sl. Nikakav problem što su ostali praznih ruku, jer je koncert prošao bez ijednog incidenta i provokacije, novinarka i urednica svejedno koncert staviše u „fašistički kontekst“, naravno začinjeno komentarima „podobnih“ Hrvata sa mostarskog Sveučilišta i pojedinih samostana. Da sve prođe u fašističkom tonu pobrinuo se prikriveni glas koji je govorio o zločinima HVO-a, HV-a i ustaša u jablaničkom selu Sovići, zlostavljanim civilima koji su služili za, citiram, „zamjenu navodno zatočenih hrvatskih civila u Jablanici“.

FTV krenula je sa testnim signalom 17. veljače 2000. godine, na dan kada su snage SFOR-a vojnom silom oduzele odašiljače Erotelu, njih 30. Tog istog dana su to postali odašiljači FTV-a. „Zločinačka HRHB“ je u te odašiljače uložila preko 10 milijuna, što bi Fadil Novalić rekao, onih para. Danas, primjerice, kada jednu od  sugovornica urednice te emisije Mreža pogledate ispod obrva, sve bjelosvjetske NVO koje novce peru u BiH, veleposlanici PIC-a, OSCE i ostali galame o napadu na slobodu medija. Kada se tenkovima i transporterima otme oprema jedne medijske kuće i dadne drugoj, to je korak ka „demokratizaciji medija“. Dakle, „demokratizacijom medija“ Hrvati ostadoše bez medija koji bi na objektivan i profesionalan način informirao javnost uvažavajući tradiciju, kulturu, običaje i jezik hrvatskog naroda u BiH.

Sad malo o ugroženosti i intelektualnoj ograničenosti

Urednica te emisije kao potvrdu svojoj tezi o fašističkim akcijama HVO-a koristi dokument u kojem se priznaju „rušenja džamija i protjerivanje civila“ za kojeg je sud u Haagu utvrdio da se radi o falsifikatu. Čak je Jean Claude Antonetti naložio istragu kako je moguće da je taj falsifikat poslan u sud od strane Arhiva Republike Hrvatske (na što ću se osvrnuti kasnije). Ta ista urednica za sugovornike zove naše dužnosnike koji se godinama vrte po raznim najvišim funkcijama, ne propuštaju nijednu obljetnicu za položiti vijenac i koji se pojave na ovoj i sličnim televizijama. Čovjek bi očekivao da s godinama iskustva proračunskog parazitarenja dolazi i minimum poznavanja određenih stvari, ali ne. Nitko od dužnosnika ne zna replicirati na neistine i falsifikate. Konkretno, ovoj urednici nitko nije kontrirao da je u Doljanima mučki i ritualno ubijeno 39 Hrvata. Za taj zločin nitko nije odgovarao, za zlostavljanja Bošnjaka od strane HVO-a u Sovićima i jablaničkom kraju od strane HVO-a postoji više presuda i na domaćim sudovima, i u Haagu. Ali to naši dužnosnici ne znaju. Dapače, većina ih uopće ne zna nabrojati imena hercegbosanske šestorke. Zanimljivo je bilo u ovoj emisiji slušati jednu visoku dužnosnicu kako zamuckujući govori kako se njima sudi za „udruženi ratni….ovaj…ratni zločin“.

Ništa neočekivano. Sjetimo se samo napuštanja federalnog Parlamenta kada su bošnjački zastupnici izglasovali apsolutnim preglasavanjem kontrarezoluciju o federalizaciji. Umjesto da se ostane dosljedan u protestu, inzistirati na poštivanju osnovnih ljudskih prava, hrvatski zastupnici se sutradan vraćaju u Parlament i kao da se ništa samo dan ranije nije dogodilo. Oni sudjeluju u radu te institucije, jer se dogovarao Proračun, odnosno raspodjela novca.

Boljševizam i „stranački centralizam“

Najbolji recentniji primjer „ugroženosti“ je zabrana najavljivanog recitala Marijana Knezovića na koncertu podrške šestorci. Dakle, kada nisi intelektualno sposoban promovirati istinu i istinom se braniti, ne dopuštaš da to umjesto tebe rade oni koji su za to sposobni(ji). Nemušto se poslije branilo „duljinom govora“ mladog Knezovića, lijepilo mu svakakve epitete idući i do toga da ga se indirektno naziva lažovom („navodi koje navodi Knezović ne podudaraju se sa istinom“). No, istina je da je problem bio u onom što bi on mogao reći i kakve bi poslije to konotacije i reperkusije moglo imati na vladajuću strukturu.

Vraćam se na onaj falsifikat iznad. Taj dokument je u Haag došao zajedno sa masom drugih dokumenata koje je tamo poslao ured Stjepana Mesića. Nije prvi falsifikat koji se kao takav otkrio. Mesić je tada otvoreno izdajnički zagovarao „utvrđivanje krivice optuženih“, umjesto dokazivanja nevinosti, čime je nanio nenadoknadivu povijesnu štetu hrvatskome narodu općenito (dovoljno je vidjeti što i kako se događalo u procesu Kordić/Čerkez).  Na čelu njegovog ureda tada je bio aktualni ministar MUP-a RH Davor Božinović, imenovan od strane Andreja Plenkovića, a za kojeg su bespogovorno ruke u Saboru podigli i Božo Ljubić i Željko Raguž, zastupnici „dijaspore“.

To je taj boljševički mentalitet, pretočen samo u suvremene okolnosti. Lenjinov „demokratski centralizam“ koji je postao „stranački centralizam“. Intelektualno ograničeni ljudi ne dopuštaju govoriti Knezoviću radi eventualnog verbalnog delikta, a u isto vrijeme, poštujući postulate Lenjinovog demokratskog centralizma, bespogovorno se glasuje za šefa ureda Stjepana Mesića iz vremena kada je ovaj krivotvorio dokumente i slao ih u Haag.

Ne postoji i ne smije postojati vanstranačka misao. U tome leži glavnina problema našeg suvremenog hrvatskog društva. To je odgovor na pitanje otkuda nedosljednost i suicidalno/mazohistički potezi naših dužnosnika. Konkretnih primjera ustavno pravne neravnopravnosti najmalobrojnijeg naroda u BiH ima na pretek. No, svi oni će se krenuti rješavati ne kada nam to dopusti druga strana ili međunarodna zajednica, nego kada se mi riješimo patologije komunističko boljševičkog mentaliteta, u kojem leži najveća ugroženost po naš nacionalni, ali i svaki drugi identitet.

Slaven Raguž/Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati