MORH u 5 država šalje zahtjev za ponudu za nabavu borbenih zrakoplova

4

Ministarstvo obrane (MORH) će sljedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država – Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16), s ciljem donošenja odluke do kraja ove godine, izvijestio je MORH u priopćenju o službenom posjetu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića SAD-u gdje je o tome izvijestio i američkog ministra obrane Jamesa Mattisa.

Tijekom službenog posjeta SAD-u, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je jedan od ciljeva službenog posjeta u SAD upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te da za taj korak želimo razumijevanje i potporu SAD-a, navodi MORH u priopćenju te prenosi Krstičevićeve riječi: “Upoznao sam ministra Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova.

Moja zadaća kao ministra je obnavljanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom, naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane”.

MORH će formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona poslati sljedeći tjedan, a postupak će se “voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku”.

Po primitku ponuda, navodi MORH, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

“U nabavi aviona Hrvatska želi surađivati s državom, a ne samo s tvrtkom, jer se ipak radi o važnoj, višegodišnjoj suradnji i razvoju strateškog partnerstva. Kod cijene vodit će se računa o ukupnoj cijena paketa, ali i o modalitetima otplate.

Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarske suradnje s državom od koje kupujemo avion, te će ugovor morati sadržavati i elemente investiranja u hrvatsko gospodarstvo”, stoji u priopćenju.

Damir Krstičević: Korak smo bliže kupnji američkih zrakoplova

 

facebook komentari