Pratite nas

I MORH se uključio u Josipovićevu kampanju

Objavljeno

na

Stanje u HRZ-u i pad jednog od borbenih zrakoplova MiG-21 kao da su aktivirali predsjedničku kampanju, čiji pravi početak očekujemo već neko vrijeme. Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH, još mjesec dana politička tajnica NATO-a, u tim se temama osjeća kao kod kuće.

Malo je tko očekivao da će se loše stanje u Oružanim snagama nametnuti kao prva predizborna tema, te da će vas MORH optužiti da o tome politizirate?

Mig 21 hrvatskaRasprava o stanju Oružanih snaga (OS RH) nije predizborno političko nadmetanje nego nešto što izravno ulazi u ingerenciju predsjednika RH, koji je i po Ustavu vrhovni zapovjednik OS. Upravo zbog toga, stanje Oružanih snaga, a ne njegova politizacija, jest i bit će jedna od glavnih tema kampanje. Rješavanje problema Oružanih snaga traži prihvaćanje odgovornosti, odlučnost i liderstvo. Srećom, imamo vrlo kompetentne, profesionalne i predane ljude u OS. Ali oni moraju imati što jesti, moraju imati gdje boraviti i moraju imati suvremenu i ispravnu opremu. Sve ostalo je prijetnja njihovoj pa tako i našoj sigurnosti, a vrhovni zapovjednik to ne smije dopustiti. Znam jako dobro kako žive i rade naše vojnikinje i vojnici u Slunju, Gašincima, Petrinji, Zemuniku, ali i u Afganistanu, gdje ih posjećujem već godinama.

Obmanjuju javnost

Vaša izjava da je stanje u HRZ-u “jadno” ražestila je Ministarstvo obrane. Reagiralo je preko svoje službe za informiranje i kazalo, u biti, da je vaša izjava sramotna za “pobjedničku vojsku”.

Priopćenje MORH-a čisti je politički pamflet. Kao da nije dovoljno što gospodin Josipović već tjednima troši državni novac za svoju kampanju obilazeći mjesta za koja pet godina nije nimalo mario, nego je sada počeo zlorabiti i ministarstva za vlastitu promidžbu. Već je iz samog tona priopćenja MORH-a jasno da je ono sastavljeno u svrhu potpore njemu kao predsjedničkom kandidatu i na njegov zahtjev, što je čista zloporaba položaja. Pozivam kolege iz MORH-a da se bave svojim poslom, a ne političkom kampanjom. Ako ministar ili neki časnik žele biti glasnogovornici nečijeg izbornog stožera, neka se javno izjasne, a ne da se skrivaju iza MORH-a i putem tog ministarstva šalju priopćenja u kojima se zanemaruju konstruktivna rješenja koja predlažem u najboljoj namjeri, te se izvrću činjenice i obmanjuje javnost. To od ministra Ante Kotromanovića zaista nisam očekivala. Upravo sam zbog toga neki dan rekla da će kampanja biti prljava. Imam stav, znam teme koje tište hrvatske građane i neću prestati govoriti!

MORH je reagirao brže nego vrhovni zapovjednik Ivo Josipović, kojemu ste također poslali poruku, čudeći se zašto odgađa sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zapravo drže vam lekciju i tvrde da to nisu teme za VNS, samo za Vijeće za obranu. Kažu da i ne razumijete pojam “air policing”!

Hvala im na instrukcijama, ali meni ne trebaju ni mentor ni šalabahteri. Jako dobro znam o čemu govorim, ali nisam sigurna da znaju i oni. Ako tvrde da je sve sjajno onda ili zatvaraju oči pred istinom ili debelo obmanjuju hrvatsku javnost, a onda imamo dubokih problema. Ostajem pri svemu što sam rekla. Upozoravala sam te ću i dalje upozoravati na ono što svi znaju, a to je da odluku o zrakoplovstvu ne možemo više odgađati jer odgovornost i posao pred nama ogromni su, a 2016. godina je iza ugla. Pametne i odgovorne odluke ne donose se navrat-nanos i u Hrvatskoj treba prestati s takvom praksom. Vrlo dobro znam koje su ingerencije Vijeća za obranu, a koje Vijeća za nacionalnu sigurnost, te kad je riječ o stanju i budućnosti borbenog zrakoplovstva i dalje tvrdim da se mora sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost jer suverenitet hrvatskog zračnog prostora i uopće stanje OSRH prvorazredno je pitanje nacionalne sigurnosti. Kad bi se i prihvatila logika Vijeća za obranu, ako je samo ono nadležno, zašto se sastalo samo dva puta u mandatu predsjednika Josipovića, uza sve probleme koje imamo. Pa i svjetski mediji pišu o teškom stanju u OSRH. Deutche Welle u članku pod nazivom “Hrvatska vojska drastično je tehnički zapuštena” ističe da se ta pitanja aktualiziraju gotovo isključivo onda kad se dogodi neki ozbiljan tehnički kvar ili propust. Što se tiče “air policinga”, vrlo sam dobro upućena u terminologiju, sposobnosti i operacije NATO saveza. Pa tako želim upoznati mjerodavne u RH da je “air policing” prihvaćeni termin NATO-a koji je prvi put korišten u NATO-ovoj operaciji redarstvenog nadzora u zraku baltičkih država od 2004. godine. Nakon toga je Island, koji također nema vlastito borbeno zrakoplovstvo, zatražio 2006. od NATO saveza provedbu “air policinga” kako bi zaštitio svoj zračni prostor. Dakle, “air policing” implicira nadzor od strane NATO saveza, za razliku od nadzora vlastitim zrakoplovstvom, za koje zemlje članice često koriste termin “Quick Reaction Alert.”

On po običaju šuti

U Ministarstvu obrane kažu da su gotovo nemoćni jer su prethodne, HDZ-ove vlade zakazale i nisu provele potrebne reforme. Jesu li u pravu ili je to tek alibi, a i vama predbacuju da niste, kao ministrica, sazvali VNS kad je pao helikopter?

Karakteristika je ove vlade da krivnju neprestano traži u nekim prošlim vremenima. Da, i bivše su vlade griješile, ali ne može se dovijeka pozivati na tuđe pogreške. Zaista je vrijeme da se uhvate posla. Smiješno je da se ministar poziva na vrijeme dok sam bila ministrica vanjskih poslova, a ne obrane ili vrhovna zapovjednica. Uostalom, otišla sam iz vlade prije gotovo sedam godina. A činjenica da se ministar Kotromanović u priopćenju poziva na remont MiG-ova kao nekakvo postignuće bila bi smiješna da nije žalosna. Ministar ili zatvara oči pred stvarnošću ili nema pojma o čemu govori. A vrhovni zapovjednik po običaju šuti i gleda. Sve u svrhu neke “nepolitizacije” OS. A nije riječ o politici, već o viziji, strategiji i liderstvu s ciljem zaštite nacionalnih interesa i ovoga naroda. O tome kakvi su rezultati toga, na žalost, svjedočimo i svi mi i svjetska javnost. Želim oružane snage koje si možemo priuštiti, ali i snage koje nas mogu obraniti i zaštititi naš suverenitet i naše interese. Moramo odlučiti racionalno, ali i hrabro. Zar smo već zaboravili što nam se dogodilo kad smo bili razoružani? Da nismo izgradili HV nadčovječanskim naporima danas ne bi bilo Hrvatske.

Davor Ivanković/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati