Mostar dobio posebno mjesto u Inzkovom izvještaju UN-u

0

U skladu sa svojim mandatom prema Daytonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je redovni izvještaj Ban Ki-moonu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, u kojem je predstavio stanje u vezi s provedbom Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini za razdoblje od 21. travnja do 21. listopada 2014. godine.

inzkoizvjestajmostar1Visoki predstavnik je upozorio kako je silazna putanja kojom se kreće Bosna i Hercegovina, nažalost, nastavljena i da su najveći problemi uzrokovani opstrukcijom i neefikasnošću na različitim razinama vlasti. Socijalne i ekonomske teškoće, koje su posljedica takve situacije, dodatno su usložnjene zbog katastrofalnih posljedica proljetnih poplava koje su rezultirale štetama u iznosu većem od dvije milijarde eura.

Visoki predstavnik je naglasio da je za rješavanje ove situacije “potrebno odlučno prestati s dosadašnjom praksom i početi s novim načinom vođenja politike.

”Neuspjeh vlasti da uspješno reagiraju na poplave, neprekidna osporavanja Daytonskog sporazuma i antidemokratska izborna retorika predstavljaju ozbiljne probleme”, naveo je visoki predstavnik u svom izvještaju.

Dodao je kako je od vitalnog značaja stalno prisustvo vojne misije EU u Bosni i Hercegovini s izvršnim mandatom, jer to omogućava OHR-u i drugim agencijama da vrše svoj mandat i ulijeva značajnu dozu povjerenja građanima BiH u svakom dijelu zemlje.

Naglasio je kako tijekom izvještajnog razdoblja vlasti nisu načinile nikakve konkretne pomake u smislu realizacije ciljeva koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira; niti je u Mostaru uspostavljen pravičan i ustavan izborni sustav.

Kao pozitivnu vijest, visoki predstavnik je spomenuo kako se sudjelovanje jedinica Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama širom svijeta uspješno nastavlja i da je Bosna i Hercegovina načinila korake u pravcu preuzimanja odgovornosti za kontrolu zračnog prometa od svojih susjeda nakon sporazuma postignutog pod okriljem Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) da bi Centar oblasne kontrole BiH (BH ACC) postao operativan, priopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a 11. studenog kako bi direktno informirao članove Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini.

facebook komentari