Mostar kao jedna izborna jedinica prošao u Domu naroda

  3

  Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, a koji su predložili članovi Kluba hrvatskog naroda.

  Za predloženi zakon je glasalo sedam izaslanika, četiri izaslanika su bili protiv i jedan suzdržan. Iz Federacije su četiri izaslanika bila „za“, a četiri protiv, a iz RS-a tri izaslanika „za“ i jedan suzdržan.

  Tijekom rasprave o predloženom zakonu, izaslanica Borjana Krišto je kazala kako su prijedlozi njihovih rješenja bili takvi da su ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona stavili izvan snage one odredbe koje je Ustavni sud BiH utvrdio kao neustavne.

  ”Također smo utvrdili da sastav Gradskog vijeća čini 35 vijećnika, da se biraju iz jedne izborne jedinice i utvrdili smo minimalnu kvotu da iz svakog konstitutivnog naroda mora biti zastupljena najmanje četiri vijećnika i zastupljenost ostalih građana, odnosno nacionalnih manjina je po jedan zastupnik u Gradskom vijeću”, kazala je Krišto.

  Izaslanik Martin Raguž je rekao kako svi skupa imaju ogromnu odgovornost da provedu odluke Ustavnog suda BiH unutar Parlamentarne skupštine BiH i „da grad Mostar, već više od četiri godine od kad je donesena odluka Ustavnog suda ne bude taoc naše nesposobnosti da nađemo kompromis i dogovor za taj grad.“

  ”Tu cijenu plaćaju svi građani Mostara i grad Mostar. Bojim se da svi skupa nismo svjesni odgovornosti koju imamo”, kazao je Raguž i dodao kako je dovoljno elemenata postavljeno u ovom zakonskom rješenju da može riješiti ovu situaciju u gradu Mostaru.

  Izaslanik Halid Genjac je kazao da ovaj prijedlog, na žalost, ujednačava u doslovnom smislu vrijednost glasa, ukida izborna područja i ne isključuje mogućnost dominacije, mogućnost majorizacije i posebno, čak mijenja i neke odredbe aktualnog Statuta Grada Mostara.

  ”Promijeniti Izborni zakon na način da on bude suprotan aktualnom Statutu, to stvara probleme. Promijeniti Izborni zakon u Mostaru na način da je on čak i suprotstavljen postojećem Ustavu Federacije BiH također stvara probleme”, kazao je Genjac.

  Dodao je da ono što je traženo od Ustavnog suda „daleko je prevaziđeno ovim prijedlogom Izbornog zakona“.

  ”Ono što je traženo od Ustavnog suda treba riješiti, ali to se može riješiti isključivo dogovorom i kompromisom između političkih subjekata, prije svega u Mostaru, ljudi koji tamo žive”, kazao je Genjac.

  Predloženi zakon treba proći i u Zastupničkom domu gdje, prema svemu sudeći, neće imati entitetsku većinu.

  Bljesak/kamenjar

  facebook komentari

  • Polako ali sigurno se prelazi iz prošlog totalitarnog sistema u današnji demokratski sistem DIZANJEM RUKE, umjesto DIKTATA.

   Živjela demokracija za koju se je vrijedno boriti a još vrijednije za istu živjeti!

   • Poskokovac

    I polako prelazi u sistem dizanja nogu..

  • Polako ali sigurno se prelazi iz prošlog totalitarnog sistema u današnji demokratski sistem DIZANJEM RUKE, umjesto DIKTATA.

   Živjela demokracija za koju se je vrijedno boriti a još vrijednije za istu živjeti!