Pratite nas

Hrvatska

Mostar konačno dobiva suvremenu sportsku dvoranu

Objavljeno

na

Studentski dom Sveučilišta u Mostaru prije nekoliko godina je imao dugovanja u visini 70 posto godišnjeg proračuna. Dolaskom novog ravnatelja Dragana Mikulića ova institucija je u samo nekoliko godina uspjela izmiriti sva dugovanja, poslovati bez gubitaka na godišnjoj razini, a sada planira i novi projekt vrijedan 20 milijuna maraka.

Dugovi vraćeni

Dom posluje na pozitivnoj nuli, dugovi su vraćeni. Prije godinu i pol dana po prvi put je završni račun bio dobar. To je bio preduvjet da se uđe u ovaj projekt – govori nam na početku razgovora ravnatelj Mikulić. Valja napomenuti kako je trenutni proračun Doma nešto veći od dva milijuna maraka. Čak 25 posto sredstva je novi menadžment Doma našao iz izvanrednih izvora. Catering, ljetno iznajmljivanje soba turistima, web-portal samo su neki do uspješnih projekata Studentskom doma Sveučilišta u Mostaru. Sada se planira izgradnja sportske dvorane, zatvorenog bazena, novog paviljona u kojem će biti 250 kreveta. – Sada imamo tri puta veću potražnju za smještajem od one koju nudimo. Cijeli projekt je ekonomski opravdan. Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna maraka. Imamo posjedovni list za zemlju na kojoj će se graditi novi objekti, ali ne i vlasnički. Građevinska dozvola košta milijun maraka, što znači da nam ostaje 14 za gradnju. Oko pet milijuna maraka ćemo tražiti preko IPA fondova, donacija Hrvatske, i to je realnost. Ostatak novca dobivamo iz kredita i već smo u pregovorima s nekim bankama – ističe Mikulić, te dodaje kako bi se sva kreditna zaduženja vezana uz ovaj projekt trebala vratiti u roku od 10 godina. Zatvoreni bazen koji se planira graditi trebao bi biti dimenzija 25×12 metara, a objekt će imati i 200 sjedećih mjesta. Nova sportska dvorana za male sportove će biti dimenzija 45×27 metara i imati će tribine s 1000 mjesta. Dvorana će biti samoodrživa, što je jako bitno.

Nova radna mjesta

Svakako bitan dio priče je i otvaranje radnih mjesta. – Kad se sve završi bit će otvoreno 41 radno mjesto, a u prvoj fazi projekta 27 radnih mjesta. Dom to može nositi, plaće su redovne, sve obveze se izmiruju – govori naš sugovornik. Studentski dom Sveučilišta u Mostaru godina već uvodi zapadne standardne. Puno pažnje se daje sportu. Odbojka, košarka, ragbi samo su neki od sportova koji će se igrati u novoj dvorani koja se planira graditi. – Sportska udruga je podigla Dom na tri stepenice više. Imamo jednoga Francuza koji je tu, studira i igra za nas, tu je još nekoliko stranaca ili povratnika. Širimo sportsku priču, imamo svoj portal, uvjeti u domu su odlični. Nastavljamo graditi jednu pozitivnu priču i nadamo se kako ćemo imati dovoljno potpore da ovaj projekt završimo u predviđenim rokovima. Ovaj projekt ima regionalno značenje – zaključuje ravnatelj Mikulić.

U razgovoru sa studentima smo mogli čuti kako su zadovoljni stanjem u Domu. Smještaj i hranu dobivaju za 150 maraka, a iznajmljivanje stana npr. po jednom studentu plaća se 200 maraka.

Kada se dodaju režije, hrana na mjesečnoj razini dobije se iznos od 600-700 maraka. Razlika je više nego očita, a trenutno su uvjeti u Studentskom domu Sveuličišta u Mostaru znatno bolji od onih koji se nude u privatnim stanovima.

VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati