Mostar: Kovač protiv Izetbegovićevih izjava o Franji Tuđmanu

  0

  Predsjednik HDZ-ova odbora za Hrvate u BiH Milan Kovač odbacio je u utorak u Mostaru navode bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je optužio prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana da je radio na podjeli BiH i gurnuo Hrvate i Bošnjake u sukob tijekom posljednjeg rata.

  “Tim navodima amnestiraju se oni koji su napali Hrvatsku i BiH. Imputirati da je Tuđman dijelio BiH, protjerivao druge narode je apsolutna krivotvorina”, rekao je Kovač.

  On je to rekao tijekom predavanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na kojemu je sudjelovao i zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković.

  Kovač je negirao navode Izetbegovića, sina prvog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, koji je u nedavnom istupu za medije u BiH ustvrdio da je Tuđman krivac za svađu Bošnjaka i Hrvata tijekom posljednjeg rata, stradanje i progon velikog broja civila.

  Kovač je pojasnio kako kao svjedok tih zbivanja od Tuđmana nikada nije čuo takva razmišljanja. Nasuprot tome, naveo je, Tuđman je potaknuo Hrvate u BiH da glasuju na referendumu o neovisnosti zemlje.

  On je tijekom predavanja istaknuo kako će jedna od prvih odluka nove vlade RH, za koju je rekao da će je osnovati HDZ sa svojim partnerima, biti odluka o utemeljenju ministarstva za dijasporu. To je ministarstvo postojalo do 2001. godine, no onda je ukinuto odlukom tadašnje šestorke u Zagrebu.

  Eurozastupnik Plenković istaknuo je da rezolucija EP-a o BiH predstavlja snažnu političku poruku i promjenu gledanja međunarodne zajednice na ovu zemlju.

  “Svima nama je cilj da dođe do smirivanja situacije, da se provedu ustavne reforme na načelima decentralizacije, ravnopravnosti i federalizacije BiH jer smatramo da jednakopravni konstitutivni narodi mogu ubrzati europski put zemlje”, rekao je Plenković u Mostaru.

  H

  facebook komentari