Mostar mora biti poseban!

  0

  Stranka demokratske akcije (SDA) spremna je zajedno s ostalim političkim subjektima nastaviti aktivno raditi na iznalaženju rješenja za Mostar kojim će se osigurati normalno funkcioniranje grada, priopćeno je u utorak iz SDA.

  1_sda-slike_590x220Stranka ostaje pri stavu da svako, pa i privremeno rješenje, mora biti u skladu s posebnim statusom Mostara, koji je definiran Washingtonskim i Daytonskim sporazumom, te da ne smije rezultirati bilo kakvim oblikom dominacije ili majorizacije jednog naroda nad drugim.

  – Poseban status Mostara je obvezujući za sve i mora se poštovati prilikom rješavanja uređenja grada. SDA se zalaže za uređenje Mostara kao jedinstvenog grada s više jedinica lokalne samouprave na način da bude osigurana ravnopravnost naroda i u potpunosti zaštićena prava Bošnjaka u ovom gradu, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.

  Podsjećamo, Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine većinom glasova je ocijenila da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, nije u skladu s Ustavom BiH i pravnim sustavom.

  Dakle, prijedlog da da se 35 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara bira na neposrednim i tajnim izborima, pri čemu bi područje grada bilo jedinstvena izborna jedinica je odbijen, a Mostar je još jedan korak dalje od izbora.

  Iz SDA je poručeno kako bi se prihvaćenjem ovog prijedloga išlo na ostvarivanje želja dvaju HDZ-ova, dok je iz HDZ-a BiH poručeno kako Mostar ne smije biti grad slučaj, a predsjednik te stranke kako je ponovio kako će grad na Neretvi biti stolni grad.

  U Mostaru 2012. godine nisu održani lokalni izbori zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi s Izbornim zakonom koji se odnosi na Mostar i Statut grada. HDZ BiH i SDA ne mogu doći do rješenja, jer HDZ BiH predlaže Mostar kao jednu izbornu jedinicu, a SDA traži više izbornih jedinica koje bi bile i općine.

  OHR je načinio okvirni dokument u vezi s rješenjem problema u Mostaru koji je podržalo šest stranaka, ali ne i HDZ I SDA. To rješenje predviđa tri izborne jedinice koje bi bile multietničke i “prelazile” Neretvu.

  Bljesak/foto:kamenjar

   

  facebook komentari