Mostar: Ruši se mljekara i pravi se zgrada

0

Umjesto mostarske mljekare Movita, koja je obustavila rad, pa sad radi samo povremeno za potrebe drugih proizvođača mlijeka, niknut će stambeno poslovni objekat kojeg će graditi konzorcij sastavljen od mostarskih (građevinskih) poduzetnika.

Prostorni plan, kojeg je Mostar čekao godinama zbog političkih prijepora, umjesto mljekare predvidio je zgradu iako je u vrijeme donošenja odluke o prostornom planu mljekara, kako tako, radila.

Mljekara ‘Movita’ je 2009. godine pokrenula novi proizvodni pogon i to za proizvodnju tvrdih i polutvrdih sireva. Svakodnevno je primala oko 10.000 litara mlijeka, a dnevno proizvodila tonu sira. U njezino oživljavanje uloženo je oko 1,5 milijun KM, te uposleno 12 radnika.

No, mljekara se očito našla na pogrešnom mjestu jer se u ulici u kojoj se nalazi izgradio veliki stambeno-poslovni centar Orca te Mepas-Mall, koji slovi za najveći trži centar na Balkanu.

Inače, na donošenje Prostornoga plana grada, kao i čitav niz regulacijskih planova za pojedina gradska područja, čekalo se godinama, a 2012. godine su usvojeni regulacijski planovi, njih ukupno 18, za mostarska naselja Sjeverni logor, Centar 2, Bijeli brijeg, Zalik, Zgona, Rodoč, Balinovac, kao i za ulice kralja Petra Krešimira IV., kneza Domagoja, kralja Tvrtka i kralja Zvonimira. Također, usvojen je i regulacijski plan za turističko područje izletišta Rujište te za Golf teren 1.

Upravo regulacijskim planom za naselje Centar 2, koji je donesen samo nekoliko dana prije nego će isteći mandat mostarskom Gradskom Vijeću, na mjestu mljekare je predviđena nova zgrada, koje u zadnje dvije godine u Mostaru niču kao gljive poslije kiše.

Iako pojedini građani smatraju da bi se, ako se već mljekara zauvijek gasi, na njezinom mjestu mogao izgraditi park, čini se kako je ipak najvažnije zidati i prodati poslovne prostore i stanove.

Pojedini komentari na lokalnim portalima i na društvenim mrežama ne kriju ogorčenje što građevinski lobiji tako lako, u vremenima kada je Mostar u kaosu i bez vlasti, diktiraju gradnju.

Veliku prašinu u javnosti tako je podigla rekonstrukcija hotela Mostar, jer je mostarska pročelnica za urbanizam nespretno sve nazvala klasičnom rekonstrukcijom, ali je hotel sravnjen i napravljeno je potpuno novo zdanje.

S druge strane, Mostarci strahuju da će ostati i bez ono malo zelenih površina koja odoljevaju graditeljima. Tako se nakon što su viđeni geometri kako razmjeravaju dječje igralište u dvorištu zgrada spomenute ulice prošilila priča da će umjesto njega niknuti uređeno parkiralište. Sve, navodno, zbog potrebe tržnog centra i velikog broja građana koji svakodnevno obilaze novo središte Mostara.

dnevno.ba

facebook komentari