Pratite nas

MOSTAR: Sprema li se gradu na Neretvi ‘crni scenarij’ ??

Objavljeno

na

Mostar bi uskoro mogli zahvatiti gori neredi od onih 7. veljače u kojima je zapaljeno nekoliko državnih institucija, kao i zgrade HDZ-a BiH i SDA.

[dropcap]S[/dropcap]udeći prema kuloarskim informacijama u gradu na Neretvi posljednjih su dana u tijeku pripreme u kojima „nevidljiva ruka organizatora“ pokušava animirati sudionike novog vala prosvjeda koji imaju za cilj rušenje županijske i gradske vlasti.

Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora za novi prosvjed u Mostaru organizatori namjeravaju koristiti usluge nekoliko odvojenih skupina, čiji se pripadnici međusobno ne poznaju.

Bivši pripadnici UJDI-a i agenti jugoslavenskih službi vođe prosvjeda

Prvu skupinu čine predstavnici određenih političkih skupina, projugoslavenskog svjetonazora, koji pod krinkom borbe za socijalna prava žele preuzeti vlast prije izbornog procesa, koji bi se trebao održati koncem ove godine.

Osobe koje su se bavile analizom te strukture nemaju dvojbi o sastavu tih skupina.

Analize su pokazale kako su među organizatorima prosvjednih okupljanja u Mostaru zastupljeni NVO sektor ali i pripadnici određenih projugoslavenskih  skupina koje su prije rata djelovale pod okriljem Saveza komunista, odnosno početkom devedesetih u UJDI-ju – navodi naš izvor otvoreno izražavajući sumnju kako je dobar dio njih, ili članova njihovih obitelji, kroz raniji angažman bili vezani uz određene jugoslavenske tajne službe, poglavito KOS-JNA.

Prema riječima našeg sugovornika sve te skupine imaju jednu zajedničku odrednicu.

Sve su te skupine protiv EU-a, NATO-a i kapitalizma. Jednakost svih, borba za radnička prava, socijalizam, radničko samoupravljanje i revolucija dio su njihovog vokabulara – smatra naš sugovornik.

Dvojbeno je, međutim, tko je njihov animator i financijer, o čemu se u Mostaru posljednjih dana sve otvorenije govori. U kuloarima se može čuti da u istočnom Mostaru postoji Krizni štab iz koga se vuku sve aktivnosti.

Prema neslužbenim informacijama u tom štabu se nalazi nekoliko osoba nepoznatih Mostarcima od kojih jedna govori tečnim engleskim jezikom, dok  dvojica njegovih suradnika govore čistim srpskim jezikom – navodi naš izvor, te ističe kako jedna od tih osoba ima i ulogu prevoditelja.

Novačenje prosvjednika iz navijačkih i kriminogenih skupina

Pojašnjavajući aktivnosti koje organizatori prosvjeda vode proteklih nekoliko dana naš sugovornik ukazuje da su vođe navijačkih skupina Zrinjskog i Veleža posebna meta tzv. štaba, pri čemu se u njihovom animiranju novci uopće ne štede.

Prije nekoliko dana iz određenih su krugova došle informacije o  opreznim raspitivanju za one navijače Veleža i Zrinjskog koji se nalaze u evidenciji policijskih struktura, ali i za registrirane pripadnike krim miljea, što je odmah prepoznato kao novi pokušaj regrutiranja prosvjednika – navodi naš izvor.

Tragom te informacije razgovarali smo i s nekoliko navijača Zrinjskog, koji su nam također potvrdili tu informaciju.

 Po kafićima se priča da su neki navijači uzeli pare za sudjelovanje u prosvjedima 7. veljače, u kojima nisu sudjelovali. Sad im dolaze još primamljivije ponude za nove prosvjede – navodi jedan od navijača, ističući kako je čuo informacije da su neki već uzeli novac i za novi angažman.

Prema ranije uhodanim planovima  prosvjeda, koji  su se na isti način organizirani i u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću,  ove bi dvije skupine bile vidljivi dio i u novom  valu prosvjeda. Problem ostaje ona treća skupina koja je u pravilu nepoznata i nevidljiva na svim dosadašnjim prosvjednim okupljanjima.

To su dobro obučeni  širitelji kaosa koji u zonu dodira s prve dvije skupine dolaze dobro opremljeni  i maskirani „fantomkama“ , tako da je njihov identitet nemoguće utvrditi – ističe naš sugovornik.

Dodaje kako pripadnici ove skupine u pravilu izazovu incident i odmah nestaju, ostavljajući pri tome za novac mobilizirane pripadnike druge skupine da „pokupe plijen  i steknu medijsku slavu“.

Komšić i Mesić najavili prosvjede

Da ova priča nije niti malo benigna pokazuju i ovih dana izrečene najave bošnjačkim glasovima izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prema kojima će nastavak prosvjeda biti još razorniji. U isti kontekst Mostarci stavljaju i izjave bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića koji je ovih dana također dao potporu prosvjednicima.

Među prosvjednicima  kojih se na tamošnjem Španjolskom trgu svakodnevno okuplja njih pedesetak čula se i informacija kako će ih narednih dana obići i Stjepan Mesić.

Sugovornici s kojima smo razgovarali ističu kako novonastala situacija u ovom gradu nije uopće poboljšala situaciju.

-Naprotiv, situacija je puno gora i podsjeća na onu s početka devedesetih. Štetu pričinjenu u neredima početkom veljače morat će platiti svi građani ovog grada i županije. Uz to, zapitajmo se tko će investirati svoj novac u grad i čekati da netko donese odluku da njegova imovina bude zapaljena – smatra naš sugovornik.

Sve podsjeća na scenarij iz 1993.

Jednako tako Mostarci su zabrinuti i po pitanju budućnosti bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Moramo naučiti nešto iz naše bliže prošlosti. Sukoba Hrvata i Bošnjaka u Mostaru nije bilo 1992. Taj sukob je započeo tek kad su se pojavili emisari iz Sarajeva i razni međunarodni „pregovarači“ koji su Armiju BiH suprotstavili HVO-u. Danas se u Mostaru događa sličan scenarij. Opet su se pojavili emisari sa strane koji plemumima i scenarijima s neredima i prosvjedima žele preuzeti vlast i narušiti do sad dostignuti stupanj bošnjačko-hrvatskih odnosa, što može imati nesagledive posljedice – navodi naš izvor, iznoseći na koncu da se osobno boji kako iza ovog ne stoji puno širi scenarij.

Bojim se da u sjeni događanja u Ukrajini netko želi dodatno narušiti situaciju u BiH. Spektar mjera koji se primjenjuje ne vodi ka rješenju nego sve otvorenije podsjeća na scenarij podjele BiH – zaključuje naš sugovornik, dok smo završavali ispijanje  kave u kišno nedjeljno popodne .

 

I. Pehar/foto Miro Skobic

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati