Mostaru prijeti financijski kolaps

  2

  Iako je Ustavni sud Federacije BiH jednoglasno odlučio da je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić (HDZ BiH) imao puno ovlast donijeti proračun za ovu godinu, zbog nepostojanja zakonodavne vlasti koja bi trebala odlučivati o rebalansu proračuna sve je izvjesniji potpuni financijski slom u gradu na Neretvi!

  Najteža situacija

  Tako su brojnim proračunskim korisnicima već smanjene plaće, koje posljednjih mjeseci primaju sa zakašnjenjem, zbog čega prijete prosvjedima i štrajkovima, a mnoge javne ustanove nalaze se pred zatvaranjem! Jedna od njih je Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama „Los Rosales“, koja pod svojim okriljem ima čak 155 štićenika.

  Direktorica „Los Rosalesa“ Aida Milavić kaže da se ova ustanova nalazi u najtežoj situaciji od svog osnivanja.

  ”Posljednju tranšu za materijalne troškove dobili smo za šesti mjesec, s tim da tu nisu uračunati troškovi prijevoza naše djece. Iz županijske blagajne, gdje smo na grantu, nije nam uplaćena tranša za peti mjesec, tako da smo, zaista, na rubu egzistencije. Bez rebalansa proračuna Grada, sigurno je da ćemo biti u situaciji zatvoriti vrata za svoje korisnike”, upozorava Milavić.

  U skoro svim osnovnim školama već skoro dva mjeseca su roditelji zamoljeni da izdvajaju novac za kupovinu kreda, a Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa Grada Mostara, u okviru kojeg djeluje Javna kuhinja, ističe da ova ustanova trenutno ovisi o volji dobrih ljudi.

  Neozbiljno ponašanje

  ”Iskreno, volio bih da se ne pronađe način za donošenje proračuna, jer svaki tren mi strepimo od toga ima li proračuna, hoće li biti rebalansa, tko će ga nametnuti i kako. Jednostavno, ponašanje naših političara krajnje je neozbiljno, jer mi smo već odavno u gabuli. Mjesečna tranša od 18.400 KM za 407 korisnika nama je apsolutno nedostatna, jer ljudi nam stalno dolaze, a uoči Bajrama imali smo vrlo veliki broj zahtjeva za pomoć”, govori Kajtaz.

  Upravo je stanje u gradskoj blagajni natjeralo Bešlića da mišljenje u vezi s donošenjem rebalansa proračuna zatraži od Ministarstva pravde FBiH i Ministarstva financija FBiH, što je i potvrđeno Avazu u Gradskoj upravi.

  Krajina: Nema rebalansa

  ”Gradonačelnik Bešlić poziva se na Zakon o načelima lokalne samouprave FBiH, ali Zakonom o proračunima njemu nije ostavljena mogućnost donošenja rebalansa”, rekao je Krajina za Avaz.

  Iako Bešlić jučer nije želio davati izjave, federalni ministar financija Ante Krajina (HSP BiH) kazao je da je gradonačelniku upućen odgovor.

  bljesak.info

  facebook komentari

  • peppermintt

   Za to očito nikoga nije niti briga.
   Svim vjećnicima i načelnicima svega i svačega ukinuti plaće i materijalne naknade dok ne počmu raditi ono za što su birani- za opće dobro!

  • peppermintt

   Za to očito nikoga nije niti briga.
   Svim vjećnicima i načelnicima svega i svačega ukinuti plaće i materijalne naknade dok ne počmu raditi ono za što su birani- za opće dobro!