Pratite nas

Politika

MOSTOV MINISTAR UPRAVE PRIJETI OSTAVKOM AKO NE DOBIJE ISPRIKU

Objavljeno

na

ivan kovacic most

Potpredsjednik Vlade i Mostov ministar uprave Ivan Kovačić do idućeg četvrtka mogao bi izaći iz Vlade jer je njegova ostavka već kuvertirana ukoliko mu se do tada HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić ne ispriča jer ga je nazvao podlim.

Priču koju je prva objavila Slobodna Dalmacija potvrdio je sinoć Jutarnjem listu Kovačićev posebni savjetnik u Ministarstvu, Ivica Relković.

Ako se do tog trenutka Đakić ne ispriča, onda, kaže Relković, očekuju da premijer Andrej Plenković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pojasne hrvatskoj javnosti kako je došlo do zapošljavanja bivše SDP-ove pomoćnice ministra branitelja Vesne Nađ i nekadašnje zamjenice SDP-ovog ministra obrane Ante Kotromanovića Višnje Tafre u Ministarstvo uprave.

Naime, Relković tvrdi da je Tomo Medved tjednima nazivao ministra Kovačića i molio ga da prihvati premještaj Vesne Nađ iz Ministarstva branitelja u Ministarstvo uprave, zbog opće poznatih problema u odnosu SDP-ove garniture u ministarstvu i branitelja koji su prosvjedovali u šatoru, a da je Višnja Tafra od svih kandidata na javnom natječaju jednostavno bila najbolja, s čime je bio upoznat i vrh HDZ-a i vrh Mosta.

– Ukoliko do toga ne dođe, ministar ne može doći na iduću sjednicu Vlade s etiketom da je donosio podle odluke. Gospođa Tafra se javila na otvoreni javni natječaj za mjesto glavne tajnice i od svih kandidata pokazala se kao objektivno najbolji kandidat.

Za takav ishod znao je i vrh HDZ-a i vrh Mosta mjesec dana prije imenovanja. Višnju Tafru nije na kraju imenovao Ivan Kovačić, jer to nije u njegovoj nadležnosti, nego Vlada. Svi HDZ-ovi ministri su glasali na Vladi za nju. Znači li to da su i oni podli? – poručuje Relković.

Napominje i da očekuje ispriku Josipa Đakića u izjavi i to ne samo ministru Kovačiću nego i Višnji Tafri i Vesni Nađ.

– To je minimum što se traži da bi ministar Kovačić mogao doći na sjednicu Vlade u četvrtak jer bi inače bio okarakteriziran kao podao čovjek cijeli svoj mandat – kaže Relković.

Dodaje kako se Most i Kovačić neprestano pozivaju na javne natječaje i profesionalizaciju, pa ih zato čudi da se problematizira takva odluka. – Ministar Kovačić kao ekstremno korektan čovjek koji ne gleda na političke boje, nego na profesionalnost, a pritom i ekstremno susretljiv koji političkom partneru ne može odbiti molbu kad je već može provesti, odlučio je izaći u susret ministru Medvedu i evo što je doživio – da ga stranački kolega ministra Medveda proglašava “podlim” – poručuje Relković.

Također, navodi i kako ako do te isprike ne dođe, smatraju da on i Kovačić kao “podli ljudi” nisu poželjni u ovoj Vladi.

– Reagirati može i predsjednik Vlade, jer je Ivan Kovačić sve za što ga se optužuje odradio u punoj komunikaciji s ministrima HDZ-a i njime kao predsjednikom. U suprotnom već na prvoj sljedećoj sjednici predsjednik Vlade će na stolu imati naše pozicije na raspolaganju – kaže.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sinoć nam je potvrdio da je tražio premještaj za Vesnu Nađ iz već poznatih razloga, a da je pisao Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu uprave da je sukladno njenim kvalifikacijama negdje smjeste.

– Tražio sam da se Vesna Nađ rasporedi negdje drugdje u skladu s mogućnostima i u okviru struke. Pisali smo Ministarstvu pravosuđa i uprave, dakle tamo gdje bi ona mogla biti raspoređena – kaže Medved.

Josip Đakić pak nije htio komentirati ovu dramu u Vladi, dok izvori bliski premijeru Plenkoviću kažu kako nema nikakve ostavke ni drame.

– Kao prvo nema nikakve ostavke potpredsjednika Kovačića, a Višnja Tafra imenovana je odlukom Vlade nakon provedenog javnog natječaja. Nađ je premještena nakon isteka 6+6 na mjesto sukladno kvalifikacijama, sve u dogovoru ministara Medveda i Kovačića – kaže izvor iz Banskih dvora.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković danas pred Saborom predstavlja izvješće o radu Vlade RH, dakle, rezime protekle godine njegova mandata.

Prije toga, Sabor je tradicionalno rad započeo nizom zahtjeva za stanke, a glavna tema je, očekivano, Agrokor.

Premijer Andrej Plenković predstavlja godišnje izvješće o radu Vlade.

Ovo je bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku od Domovinskog rata – politički, gospodarski i vanjskopolitički. Požari i poplave, kriza u Agrokoru, problemi arbitraže oko Ine.., rekao je Plenković na početku.

“U središtu Vlade je hrvatski čovjek. Naš osnovni cilj je ostvariti bolji život i bolji standard. O ljudima ovisi hrvatska budućnosti. Pronalaženje rješenja za demografski izazov je ključan zadatak Vlade. rast gospodarstva i ravnomjeran gospodarski razvoj je nabolja demografska politika”, kazao je dodavši da je u prvoj godini mandata značajno povećana financijska potpora roditeljima.

Naglasio je kako je prvi zadatak zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske. Najavio je i od iduće godine pilot projekte za testiranje obrazovnog programa i kurikularne reforme.

“Novi program treba spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada. Učenicima treba omogućiti razvijanje digitalne pismenosti, omogućit će im se razvoj s praksom najrazvijenih obrazovnih sustava. restrukturirat ćemo postojeće stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu – usmjerit ćemo aktivnosti na sadržaj a ne sastav povjerenstva”, naglasio je.

Premijer je rekao da je njegova Vlada povećala mirovine, da će se boriti za ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada te da će se boriti za radnike i njihova prava.

“Najveći reformski proces koji nismo mogli niti naslutiti prije 12 mjeseci je upravljanje krizom u koncernu Agrokor, kompaniji koja zapošljava u Hrvatskoj više od 30.000 ljudi. Nekontrolirani stečaj i propast koji je bio realna mogućnost prije šest mjeseci imao bi katastrofalne posljedice po Hrvatsku. Danas je svima jasno da Vlada takav scenarij nije smjela dopustiti”, naglasio je Plenković.

“Pokazali smo da država zna i može ragirati brzo. Predložili smo zakonsko rješenje koje je spriječilo tsunami u državi. Otvoreni smo da se o Agrokoru raspravlja u Saboru, ako ne na povjerenstvu onda na odborima ili na plenarnoj sjednici”, predložio je.

Naglasio je da su vjetar u leđa za transformaciju poslovanja u Hrvatskoj dobri ekonomski pokazatelji

“Započeli smo s procesom priprema za uvođenje eura, kao službene valute u Hrvatskoj. Sve nove članice unije, uključujući i Hrvatsku, obezale su se prihvatiti euro, kad se za to ispune uvjeti. Prije nego što postane članica monetarne unije, država treba uz pravnu konvergenciju, zadovoljiti četiri kriterija – stabilnost cijena, održivost javnih financija, koje obuhvaća dva kriterija – proračunski manjak i javni dug, stabilnost tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Strukturne reforme koje provodimo pridonose ispunjavanju navedenih uvjeta, koje moramo provoditi i zbog nas samih.

Trenutno, Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog, a i kod omjera duga opće države i BDP-a, pozitivan je trend dinamike jer ekonomski oporavak i stabilnost javnih financija utječu na njegovo smanjenje. Za Hrvatsku je prema tome ispunjavanje kriterija dostižan i realan cilj.

Brojne analize i komparativna iskustva pokazuju da građani i poduzeća mogu očekivati pozitivne učinke od uvođenja eura. Glavna korist odnosila bi se na uklanjanje valutnog rizika, kojem su izloženi svi s kreditima izraženim u eurima. Poduzeća zadužena u eurima, a prihode ostvaruju u domaćoj valuti, više neće biti ranjiva na deprecijaciju tečaja.

Drugo, korist bi trebala proizići i iz smanjenja kamatnih stopa.

Vlada će s toga, zajedno s HNB-om, krajem listopada predstaviti nacrt strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, čime započinje javna rasprava o ovom procesu”, rekao je Plenković.

Kazao je kako će Pelješki most će biti jedan od najvidljivijih projekata u kojem se vidi korist u članstvu u EU. Rekao je i kako se tri pristigle ponude pregledavaju.

“Krajevi mosta grade se na hrvatskom prostoru. Pitanje izgradnje mosta s razgraničenjem nema veze”, istaknuo je odbacujući opet prigovore BiH na izgradnju mosta.

facebook komentari

Nastavi čitati