Može li dr. Nenad Horvat pomoći Anti Tomiću?

1

Nekoliko dana po Božiću pa do Nove godine nije bilo dovoljno da bi Hrvatska doživjela pravu zimu, nažalost, vrlo brzo vratila nam se južina, a ona, kao što znamo, izaziva u čovjeku pomalo shizofreno stanje. Halucinacije za vrijeme južine nisu rijetka pojava, tako su, primjerice, na dubrovačkom području u ‘stara vremena’ krojili posebne zakone koji su na snazi bili upravo tijekom južine, južina je bila olakšavajuća okolnost mnogima, može li ona biti olakšavajuća okolnost i splitskoj ‘bitangi’, Anti Tomiću?

Iako posebno omiljen u Splitu, mada nije Splićanin, što su Splićani dokazali jednim umjetničkim performansom tijekom uobičajene Antine ‘sjedeljke’ u birtiji, njegove ambicije su puno veće, sežu sve do Pariza. Bivši plaćenik Ninoslava Pavića, a danas na plaći Marijana Hanžekovića, istražuje koji je Bog zapravo bolji, jer prema teološkom shvaćanju Ante Tomića više je bogova na ovom svijetu, jedan se nastanio u Hrvatskoj.  Tako su i Hrvati, pod uvjetom da nesuđeni general JNA sebe smatra Hrvatom, vodili džihad, odnosno, ‘sveti rat’, i još ga vode. Protiv koga nije rekao, no, dao je naslutiti. Nažalost, ‘ovi prostori’ ostali su nedavno bez jednog ‘svetog ratnika’, Veljka Kadijevića, inače bivšog zapovjednika Ante Tomića dok je ovaj bio pitomac i podoficir JNA, ‘džihadist’ Veljko preselio tamo kamo idu ‘sveti ratnici’ njegovog kalibra, dakle na mjesto na kojem se trenutno nalaze Slobodan Milošević, Osama bin Laden, Željko Ražnatović Arkan… U nedostatku ‘svetih ratnika’ Ante je sebe proglasio ‘svecem’.  Znači li to da će Ante Tomić uskoro pustiti bradu, otprilike kao Jovan Rašković, skinuti šešir  i zavezati maramu oko glave, kako bi se stavio na čelu hrvatskog džihada?

U kontekstu najnovije ‘kolumne’ u predstečajno nagođenom Jutarnjem listu, u kojoj Ante Tomić spominje križarske ratove, a s obzirom na južinu, postavlja se pitanje je li se ovaj ljubitelj konjaka posavjetovao sa svojim liječnikom? Na sreću u Hrvatskoj ipak ima ponešto slobodnih liječnika koji bi mogli uskočiti, za prvu ruku, kao ispomoć kolumnistu Jutarnjeg lista i okupirane Slobodne Dalmacije, jedan od njih je varaždinski ‘lekar’, koji, poput Tomića, živi u 45.’. Doktoru Nenadu Horvatu, budući da je nedavno dobio otkaz zbog govora mržnje, slobodnog vremena ne nedostaje. Prilika je to i za Antu Tomića za početak liječenja. Ukoliko sve krene kako se očekuje rezultati terapije mogli bi biti vidljivi već za Uskrs, ili najkasnije do Dana Republike za otprilike desetak mjeseci.

Nažalost, ne možete nikoga prisiliti na liječenje ukoliko ne ugrožava vlastiti život i sigurnost drugih, Tomić je zasad na rubu te ga nije moguće prisilno hospitalizirati, drugim riječima, da bi ga se liječilo potrebno ga je udobrovoljiti, nakon čega bi doktor Horvat seanse s Tomićem mogao održavati i u vlastitoj kući. Nitko ne bi, naravno, morao znati zašto Tomić šest puta tjedno odlazi u Varaždin i koji su rezultati tih posjeta, barem ne dok se ne postavi službena dijagnoza. Dakako, danas nije sramota posjećivati liječnike koji su, prema definiciji laika, najbolji pacijenti sami sebi, kao što je to možda nekoć neopravdano bila.

Ivana/Tinolovka-news.com

facebook komentari

  • EMINƎM

    splitski pre(o)jev je samo uljepšao ovog pisca, može se osjetiti na daljinu taj njegov vonj