Pratite nas

Kolumne

Može li Vukovar opet obraniti Hrvatsku?

Objavljeno

na

Da je u Hrvatskoj malo toga „sveto“ izuzev onoga što ne bi nikako smjelo biti, nije neka prevelika novost. Možda je to indikator naše neobične zrelosti kao društva i sposobnosti da zapodjenemo diskusiju po pitanju svega i svačega. Nebitno radi li se o guzi Maje Šuput, poreznoj reformi i (ne)razumijevanju iste, uloge pojedinih povijesnih ličnosti u našoj povijesti ili naposljetku o Vukovaru, toj neuralgičnoj točki naše recentne povijesti. Možemo razgovarati o Vukovaru, štoviše moramo. No, što to ostatak Hrvatske duguje Vukovaru i koliki je taj dug? Hoće li se i može li se on otplatiti, ili je već otplaćen? Radi li se uopće samo o Vukovaru?

Piše: Ivan Ljubić/Kamenjar.com

ulica-puniše-račića-ćirilicaJedan od dominantnijih komentara među Hrvatima, redovito, baš svake godine na 18.11. jest i onaj: „Zašto se samo na današnji dan sjetite Vukovara? Zašto ga se ne sjetite ostale dane u godini“, progovara ljutiti prosječni Hrvat preko dostupnih kanala. Siguran sam da svi oni to govore jer se tijekom 365 dana u godini sjete Vukovara. Pišu mu pjesme, slikaju njegove krajolike, redovito konzumiraju Vukovarsko pivo, pokušavaju preko streama uhvatiti prijenos utakmice Vukovara 91 (barem dok se nije ugasio), a da ne govorim da je većina takvih vjerojatno odselila u Vukovar, pokrenula posao, rodila male hrvatske Vukovarce i time osvjedočila svoju brigu o Vukovaru. Svi ostali, sramite se!

Ako jedan Miran Kurspahić može na temelju falsifikata potvrđenih na najvišim svjetskim instancama i od strane znanosti, izrežirati predstavu o izdaji Vukovara i tako hrabro progovoriti neistinu, što mi ostali čekamo? Miran se sjetio, a da nije 18.11. Takvima ne treba godišnjica, uvijek je vrijeme za laži i podvale, a pogotovo prema simbolici Vukovara.

Bez obzira što je Vukovar infrastrukturno i estetski uskrsnuo iz doslovnog pepela, kažu da Vukovaru treba okrijepiti dušu. Dakle, to što su u grad uložene milijarde kuna kako bi iz rijetko viđenog derutnog stanja, povratio stari sjaj, zaključak je da „jebeni političari“ nisu ništa napravili. Srećom, SDP je utkao snažan pečat rijetke europejštine i počastio grad s ćiriličnim tablama, izravno potvrđujući da je srpski senziblitet prema žrtvama uvjerljivo snažniji od hrvatskoga. Jer, Hrvati priznaju da nemaju problema sa sjećanjem starim dvadesetak godina, bar tako je mislila Kukuriku vlada potkrijepljujući to pendrecima, dok tankoćudni Srbi ne mogu prijeći ni preko izmišljotina starih sedamdeset, stotinu, ili sedam stotina godina. No, nekolicina ustašofila pobunila se i tako propustila rijetku priliku da osvjedočimo svu širokogrudnost Hrvata pred uvijek skeptičnim inozemstvom spram nas samih, nekoć genocidnih.

Zadnjih mjesec dana, svi koji plaćaju pretplatu HRT-u, imaju prigodu pratiti dokumentarni serijal „Kako je obranjena Hrvatska“. Svi osim Ivana Pernara i nemalog broja sljedbenika. On(i) to malo šire i kompleksnije shvaća(ju). Znate onu, klasičnu šerbedžijanštinu: „bitange nas zavadiše“. Pernar, koji je sinteza frapantne političke zapuštenosti jednog naroda, također misli na Vukovar ostale dane u godini. Vjerojatno ga se prisjetio i tijekom svoje egotriperske ekskurzije po regionu. Puniša, gdje si dok još jedan Pernar luta Srbijom, čak štoviše eto ga i u famoznoj skupštini? Dakako, tek bi to bilo pogubno jer bi Pernar postao besmrtan. Evo, i sam doprinosim Pernarovoj popularnosti, ne može čovjek pobjeći od njegove medijske sjene.

Da se vratimo na serijal „Kako je obranjena Hrvatska“. Ukoliko prosječan gledatelj nije slijep, gluh ili naprosto mentalno prikraćen, posve je jasno da je Hrvatska 1991. jedva ostala na nogama. Često ćete čuti pitanje – je li se moglo učiniti više? Naravno da jest. Mogli smo i ono malo slabo istreniranih i još slabije naoružanih branitelja poslati u Istočnu Slavoniju. Što su uopće naši branitelji radili na jugu Hrvatske? Navodno su nekakvi Crnogorci mlatili po Dubrovniku. Možeš mislit. Na dubrovačkim zidinama su, tijekom brojnih stoljeća i mnogo slavnije armade pokidale zube. Tuđman je mislio da će nekakvi JNA korpusi uspjeti što je uspjelo jedino Napoleonu. Eh naše vrhovništvo! A tek zaleđe Zadra, pa Kordun, Banovina, Baranja, Zapadna Slavonija, Hrvatska Kostajnica, Petrinja, Osijek, Vinkovci, Đakovo, kompleks sela Ravno u BiH, samo idu slike. Samo preko 1000 km fronte. Pa to je mačji kašalj za razoružanu, međunarodno nepriznatu i dobrano okupiranu Republiku Hrvatsku.

Trebalo je sve usmjerit u Vukovar. Prokleti Franjo i njegova kamarila, zbore građani i građanke. Lokali su šampanjac i tukli po kavijaru dok je grad heroj umirao. A lijepo su zazivali Jastreb i Glavašević. Šteta da Zoran „genijalni“ Jovanović, po postratovskom Šprajc i Beus Von Beckenbauer od Turopolja nisu tada bili za kormilom. Ne da bi obranili Vukovar, već bi prodrli do Zemuna, a možda i do Turske. Da ne govorim o Savki, Miki i ostatku „pravih“ političara. Vratili bi naše vjekovne granice. Hrvatske bitnice nanovo bi čuvale Drinu.  Uostalom, čitava plejada antifašista bi prodrla preko Dunava i sredila stanje u Vukovaru. To su, dakako, i učinili. Zato i imaju svoje grobove u Aleji osloboditelja u kojoj Pupovac dan uoči godišnjice pada Vukovara, uredno mimohodi. Imaju i štošta drugo.

Kako su moguće takve deformacije u društvu koje počiva na upravo tim i takvim žrtvama iz naše prošlosti. Kako je moguće da ljudi spominju „izdaju Vukovara“, a ne spominju blokadu Vukovara od 2.10. kada padaju Marinci i Vukovar biva potpuno odsječen. Zašto se ne prisjete potpisa Ivice Račana kojim je blagoslovljen manevar razoružanja TO ili činjenica da je na Vukovar napalo gotovo sto tisuća pripadnika JNA potpomognutih paravojnim skupinama, ili obrnuto. Zrak, voda, tlo, tri dimenzije agresije, pa i ona četvrta, psihološka sa snažnim kontraobavještajnim pečatom. Ne, to baš i nećete čuti jer je to retorika desničara. Hasanbegovićevština. Nema predstava o tome. Nula.

Svoditi probleme Vukovara na golu ekonomsku problematiku ustaljena je demagogija. U rangu je to s tipičnim marksističkim mantrama o tome da je čovjeku potreban samo kruh i krov nad glavom. Pitanje je je li to dovoljno i životinji? Sjetimo se bijega vučice iz Zoološkog vrta u Zagrebu, ne tako davno. Vučica je imala sve. Gdje je zapelo?

Mi nismo ostali dužnici Vukovaru, već samima sebi. Dozvoljavamo procvat prljavog biznisa i nečasne falsifikate. Pasivno se odnosimo prema nepravilnostima tipa popis birača, prekomjernim isplatama dječjih doplataka, ustupcima agresorima i krstiteljima vukovarskih ulica nečasnim nazivima. Mirna reintegracija je, gledajući strogo politički, bila težak ustupak. Ona je sačuvala velikosrpsku klicu u Hrvatskoj, blagoslovila današnje lučonoše, upravo ideje koja je smrvila Vukovar prije 25 godina. Mi nemamo film o Vukovaru, a Amerikanci nas uče kako svake sezone uzimaju i najbanalnije polujunake iz svoje prošlosti i kuju od njih svoj Olimp. Amerikanci su snimili jedini film o Vukovaru, „Harrisonovo cvijeće“, sad već podaleke 2000.godine. Bilo je pokušaja i kod nas, ali bode u oči manjak kvalitete pri samoj izvedbi, a to govori da se prelamalo preko koljena i strugalo s dna. To nije način.

Da ne bi bilo sve crno, pored svih silnih Kurspahića, Bojana „Thule“ Glavaševića, „izdaja“, temeljnog nerazumijevanja i patetičnih floskula o sjećanju samo jedan dan, postoji i drugi kut gledanja. Baš jučer je, na sjednici VRH-a, održanoj u restauriranom dvorcu Eltz u Vukovaru, doneseno niz uredaba kojima se nastoji pomoći Vukovaru na različite načine. I to je dobro. To treba pozdraviti. Pored svih financijskih inputa u narednom razdoblju, posebno veseli, i vjerujem da ima presudan efekt na nadolazeće generacije, činjenica, da će svi osmaši iz cijele Hrvatske biti dužni provesti vikend u Vukovaru. Tako se borimo protiv zaborava, tako se borimo protiv nezahvalnosti i patetike i to treba pozdraviti. Jer, među njima se krije autor buduće sage o Vukovaru, o hrvatskom narodu, i čitavom Domovinskom ratu tj. Ratu za hrvatsku nezavisnost. Oni će pričati priče o Ivici Ivaniki, Blagi Zadri, Andriji Andabaku i ostalim hrvatskim vitezovima. Kao što ćemo večeras svi, osim Pernara i sljedbe, imati mogućnosti pogledati dokumentarac o pokojnom Jeanu Michelu – Nicolieru – „Sve je bio dobar san“. Eto za što ide dio pretplate između ostaloga.

Možda će se u tim pričama pronaći mjesta i za Hrvate Bosne i Hercegovine i njihovu smjelost i hrabrost da se proglašenjem HZ Herceg Bosne, upravo na taj tragičan nadnevak, jasno odrede prema svojoj sudbini u Bosni i Hercegovini i borbi za vlastitu opstojnost bez koje ne bi bilo moguće efikasno osloboditi okupirane dijelove Republike Hrvatske.

Za kraj, idemo demistificirati floskulu o tome da treba oprostiti. Pa naravno da treba, ali prije sveg treba reći: „Oprostite, žao nam je, kajemo se“. Takvo što više ne trebamo ni očekivati i to je sasvim u redu. Nije na nama da silujemo druge narode potrebom za katarzom kada ju još i sami trebamo doživjeti.

Ali, naše je dozvati se pameti.

Ivan Ljubić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Trg Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

Doživjevši odlazak Maršala iz središta Zagreba, Slavko Goldstein je zadnji čas na ovome svijetu dočekao u bolnici utemeljenoj još za Poglavnika.

Za utjehu, tamo gdje su sad poručnik Goldstein i njegov maršal, ako jesu, vjerojatno je i Maršalov trg. Jer ako ga je bilo ovdje za Maršalova života, što ga ne bi bilo tamo poslije? Uostalom, ako je netko to zaslužio, on je!

Poručnik Goldstein nadmašio je svog vrhovnog komandanta nadživjevši ga za približno dvije godine. U spomen na Maršalovih gotovo 88 njegovi su revni poklonici obično nešto sadili, upravo toliko maslina, borića, ruža, ili puštali toliko golubova i slično. Sljedbenicima, pak, djela Slavka Goldsteina njihov je mecena i orijentir, ili preciznije komandant, dao brojčani zadatak još za života, a broj se sudbinski gotovo poklopio s dobi u kojoj je preselio na onaj svijet, samo izražen u tisućama. Dopuniti popis žrtava ustaškog logora Jasenovac do zadane norme – njih 90 tisuća – put je s kojeg se ne smije skrenuti. Ili kako je Tvrtko Jakovina, jedan od kostura iz tog ormara, nedavno u televizijskoj emisiji napomenuo – 88 do 90 tisuća – slučajno ili namjerno, kombinirajući umalo doživljene dobi dvojice mu idola.

Sredstvima Republike Hrvatske financirani “naučnici” iz JUSP-a Jasenovac dosad nisu prebrojali još niti 84 tisuće žrtava. Ipak, dostizanje norme doimalo se gotovo rutinskim poslom, sve dok nitko nije gledao što rade. A onda su se dva mlada znanstvenika sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva koristeći mogućnosti suvremenih računala, i to ne neke odveć sofisticirane, usudili analizirati podatke i rezultate objaviti. Pronašli su oko 14 tisuća dvostruko unesenih zapisa pri čemu je program pretraživač na stranicama JUSP-a Jasenovac bio tako podešen da se duplići ne prikazuju jedan ispod drugog, čak i kad se radila pretraga po abecedi. Nakon što su s otkrićem upoznali javnost, duplići su hitro zamijenjeni s novih 14 tisuća podataka koji kao da su čekali na skladištu. A središnji “lager” popisa JUSP-a Jasenovac (oko 70% svih podataka) je popis žrtava iz 1964. godine koji je SFRJ koristila kao temelj za plaćanje ratne odštete od Njemačke pa ga je, uzimajući u obzir motiv i prijetvorni karakter eseferjota, bez daljnjih provjera nerazumno držati vjerodostojnim povijesnim izvorom.

Kako bi ispunili plan, državni su se “naučnici”-udarnici morali domisliti još ponekoj inovaciji. Posegnuli su za amaterskim umnažanjem podataka tako da se razlikuju u samo jednom detalju, minimalnoj varijaciji imena, godine rođenja i sl. No, vrijedni znanstvenici statistički su dokazali da to ne može biti posljedica slučajnosti, čak ni nemara. Pitanje je tek je li ta krivotvorina posljedica prijepisa iz izvornika ili je plod naknadne maštovitosti zaigranih “naučnika” pod pritiskom velikih očekivanja. Posebno je monstruozna tvrdnja o dvadeset tisuća pobijene djece čiji je cilj ušutkati istinu o spašavanju deset tisuća kozaračke djece organiziranom i provedenom od strane tijela hrvatske države i Katoličke crkve u Hrvata. K tome, i broj Roma, kojih je dobar dio nepoznata imena i prezimena, nadmašuje za četvrtinu ukupan broja Roma u NDH. Na popisu se nalaze i osobe preminule dugo poslije rata, neki čak i u ovome stoljeću, a nađe se tu, zlu ne trebalo, i ustaša poginulih za savezničkih bombardiranja i njihove djece, pa i partizanskih izbjeglica stradalih za zbjega u egipatskom El Shattu. “Kec na desetku” zacijelo su žrtve stradale u logoru Sajmište pod upravom Nijemaca, koje je dovodio Nedićev režim u Srbiji. Sve to na kontu ustaša kao neprijeporni dokaz urođene hrvatske genocidnosti!

Važnije od svega navedenog je što nema materijalnih dokaza koji bi potkrijepili i približno toliki broj žrtava, bilo dokumentiranih, bilo materijalnih u vidu posmrtnih ostataka. Dokumenti, ako negdje postoje, onda su u Beogradu. Kad bi se u njima našlo nešto kompromitirajuće za vlasti NDH, zašto bi ih tamošnji vlastodršci ljubomorno čuvali daleko od očiju javnosti? Poznato je tek kako su za bivše države obavljena tri iskapanja posmrtnih ostataka – sve skupa iskopano ih je nešto manje od pet stotina. Dobar dio njih pronađen je u krajnje neočekivanim vojnim odorama. Ako je doista riječ o Židovima, Srbima i Romima, radi se o senzacionalnom dokazu multietničnosti oružanih snaga NDH.

Ipak, na tvrdnje o žrtvama jasenovačkog logora i u poraću u režiji komunista, Slavko Goldstein odmahuje rukom i pomalo cinično pita gdje su liste žrtava. Doista, gdje su liste za Hudu Jamu, Macelj, Tezno? Nema ih …, ali zato kostiju ne manjka. Zar se one ne broje ako nema lista? U hladnom administrativno-birokratskom umu Slavka Goldsteina grozniji je nečovječan zakon temeljem kojeg su ubijani ljudi, jer su pripadali njegovoj rasi, nego poratno bezakonje u kojem je mimo bilo kakvog zakona ubijeno višestruko više ljudi koji nisu pripadali toj skupini. Očito su umoreni temeljem nekih drugih, “humanijih” kriterija. Goldsteinov se pogled na ta zbivanja podudara s titoističkom perspektivom koja navodnu moralnu superiornost pobjednika nad poraženim pretpostavlja povijesnoj istini. Tu ujedno leži razlog zašto ga čuvari i baštinici materijalnih tekovina revolucije prikazuju “velikim historiografom” i “najboljim poznavateljem povijesti Drugog svjetska rata”.

Iako znanstvenu metodologiju nije temeljito svladao, priučeni povjesničar Slavko Goldstein je barem terminologiju kojom se koriste povjesničari donekle natucao, znatno artikuliranije nego sin mu Ivo francuski jezik. To ih, međutim, nije spriječilo, starijeg da kao svršeni srednjoškolac postane uglednim povjesničarom, a mlađeg da se prometne u poklisara hrvatske države u Parizu – otac u borbi za bolju prošlost svog ratnog komandanta, a sin s diktatorovom slikom kao inventarom u službenim odajama demokratske Hrvatske i pripadajućim misaonim sklopom kao zvijezdom vodiljom. Uz to, sin je od oca naslijedio sklonost uporabi činjenično neutemeljenih popisa. Izmišlja izvore, kao potporu tvrdnjama koje konstruira, ali i kako bi se prikazao prividno marljivim. Tako njegov rad ocjenjuje mentor, cijenjeni profesor Brandt. Koliko bi se samo tu našlo posla za “đikićevce” – tu neformalnu znanstvenu policiju novog doba!

I zato ti “zlatni grumeni” sadržajno nisu ništa drugo, doli obična sajamska bižuterija. No, kako je uopće moguće da dvojac takvih šarlatana zauzme istaknuto mjesto u nekom društvu i što to govori o tom društvu? Jedni bi mogli rezignirano zaključiti kako je ovo još jedan dokaz kako u Hrvatskoj baš ništa ne valja, pa su tako ovdje čak i Židovi ne odveć sposobni, ni marljivi a bome niti pametni. Drugi bi, pak, mogli pomisliti kako je riječ o nekoj perverznoj inverziji pisanih rasnih zakona –  nepisanim zakonima koji favoriziraju pripadnike one skupine koja je prethodnima bila oštećena. Bila ova nagađanja blizu ili podalje od istine, možda joj ćemo se ipak više približiti, uočimo li kako komunizam-titoizam ne poznaje ni rasu, ni vjeru ni naciju – u carstvu laži kvantiteta i kvaliteta laganja ključni su kriteriji izvrsnosti. Stoga je upravo u navezanosti na (post)komunističke strukture unutarnji izvor moći Goldsteinovih. No, postoji i onaj vanjski, ne manje važan, naslonjen na međunarodnu interesnu mrežu povezanu s Georgeom Sorosom. Da je tomu tako, može se naslutiti i iz posljednjeg pozdrava dragom prijatelju Slavku Goldsteinu kojeg mu je u osobno ime uputio tajkun E. T. (nije izvanzemaljac), te još jednog ispred svoje tvrtke. Generacijski prijatelji sigurno nisu, no nužan je izrazito povoljan vjetar kako bi se doplovilo od žvaka do Cedevite. A još povoljniji kako bi se ugrabilo Ledo i Jamnicu.

Dirljivo pismo koje mu je otac kao dječaku uputio pred pogubljenje, a koje će stjecajem okolnosti doći do njega tek u poznoj životnoj dobi, dvanaest godina prije smrti, na Slavka Goldsteina nažalost nije djelovalo tako da oprosti onima koji su mu zlo učinili, a niti da se javno pokaje za grijehe počinjene prema drugima, uglavnom onima koji mu zlo nisu činili. Mogao je, ali nije…

Nije poslušao ni savjet oca kako ljude koji pripadaju određenoj skupini ne treba prosuđivati poopćeno kroz prizmu nekoliko nevaljalih pojedinaca i njihovu zloću i nedjela pripisivati cijeloj zajednici. Nikako nije uspijevao razlučiti, ili možda to nije želio, ono što je hrvatskoj državi strano i nametnuto od jačega (rasni zakoni) od onoga što je u toj hrvatskoj državi bilo njegovano, jer je doista bilo hrvatsko (državna obilježja, nazivlje, znakovlje i ophođenje u vojnim postrojbama, hrvatski jezik, valuta, kultura, povijest, enciklopedija …). Štoviše, aktivno je sudjelovao u podmuklom priljepljivanju tuđinske ideologije kao etikete i trajne hipoteke hrvatskim iskonskim težnjama za slobodom tako gurajući vodu na mlin protivnika ideje o hrvatskoj državi prikazujući je zločinačkom po svojoj naravi. Netrpeljivost je projicirao na sve one Hrvate koji su živjeli ideju vlastite države, u kojoj će biti ono što jesu, svoji na svome. Takvi su, i kada bi činili dobro, prema njegovu prijekom sudu uvijek mogli i morali učiniti više.

Hrvate je želio mijenjati, razvodniti, dresirati ih da prihvate živjeti u svome domu kao podstanari. Na povodcu će ih držati dugom, mračnom, jasenovačkom laži, a brnjicu im pokušati nataknuti svojim nakladničkim radom u sklopu kojeg je poticao rješenja koja su najučinkovitije razarala hrvatski nacionalni identitet. Odnosi se to ponajprije na rječnike hrvatskog jezika u kojima je, boreći se protiv “ustašizacije”, promicao jezičnog frankensteina temeljenog na novosadskom srpsko-hrvatskom dogovoru pokušavajući ga ugnijezditi u standardnom službenom jeziku samostalne hrvatske države. Ključni je postulat takvog rječnika – može i ovako i onako, kako već tko hoće, ali je ipak bolje onako kako je njemu draže. Bez jasnih pravila, s mnoštvom iznimaka i dvoznačnosti, nema standarda, a bez standarda nema ni zajedničkog temelja, time ni identiteta. Ovime se Goldstein pokazao svojevrsnim pretečom kurikularnog admirala, Borisa Jokića, koji je ješku namijenjenu povodljivima i lijenima reklamirao mudrolijom da će učitelji sada moći raditi kako koji želi, a djeca više ne će morati bubati, nego učiti ono što žele. Učitelji koji rade kako žele, djeca koja uče što žele, a svi skupa govore kako žele! Na kraju ih, kao fina nadogradnja, širom raširenih ruku očekuju sveučilišni profesori moralnog i znanstvenog integriteta Ive Goldsteina, a ne Miroslava Brandta. Idealno, zar ne?

Zanimljivo je kako je Slavko Goldstein postao poručnikom Titove armije četrdesetpete s nepunih sedamnaest godina. Možda se jednom neki istraživač zapita čime je to zaslužio? Nađe li se takav, u polazišnim razmatranjima ne će moći zanemariti saznanja do kojih je došao slovenski istraživač Roman Leljak otkrivši kako su velika većina ubojica iz Hude Jame i drugih masovnih stratišta u Sloveniji bili sasvim mladi ljudi, mnogi tek na pragu punoljetnosti, u dobi kad su ljudi izrazito podložni manipulacijama i huškanju. A Partija je barem bila poznata po tome što je u svojim akcijama rabila posvuda isti obrazac djelovanja.

Kao što se četrdesetpeta potiho vratila 3. januara 2000. godine, a čini se kao da još uvijek traje, tako bi se i Trg maršala Tita, bude li se ikad vraćao, mogao vratiti pod imenom Slavka Goldsteina. Jer riječ je o čovjeku u čijem se djelovanju najjasnije iskazuje spona između dva totalitarizma – novog globalnog i onog starog čiji se duh u novome baš dobro snašao, upravo kao kod kuće.

Grgur S./Kamenjar.com

PEČARIĆ: Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za kulturu SLAVKO GOLDSTEIN UPORNO LAŽE, II.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Zašto trebamo postati netolerantni?

Objavljeno

na

Objavio

Hanibal, čija je vojska bila znatno slabija od rimske, dugo je bio noćna mora Rimljana, redovito ih je tukao, premda brojčano slabiji. Razlog se nalazio u izreci koja se pripisuje Aleksandru Velikom: “Bolje je imati vojsku ovaca koju vodi lav, nego vojsku lavova koju vodi ovca”.

Ovo je moto iznimno provokativne, i, mnogi će reći, kontroverzne knjige Nassima Nikholasa Taleba znakovitog naslova “Skin in the Game”, koja je svojevrsna “pohvala” netoleranciji kroz povijest, sa glavnom tezom da povijest, dominantne vrijednosti i civilizacije stvaraju samo netolerantne, motivirane i hrabre manjine.

Zakon asimetrije

U jednom, netolerantni “lavovi”, manjine, su princip kretanja povijesti, a ne ogromna stada pitomih i tolerantnih ovaca. Tu on vidi propast Zapada, ukoliko ne postane netolerantan prema netolerantnima, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

U mnoštvu primjera kako su se netolerantne manjine nametnule i osvajale svijet, Taleb rabi i povijesni uspjeh religija, poglavito islama i kršćanstva.

Islam, kao manjina, je brzo pokorio zemlje u kojima je kršćanstvo bilo većina zahvaljujući, kako ga Taleb zove, “zakonu asimetrije” koji je duša netolerancije. Napominje kako nadirući islam na početku nije imao namjeru obraćati kršćane jer su bili, kao i Židovi, ljudi knjige s istim praocem Abrahamom, a k tome nije bilo ni pragmatično jer su nemuslimani plaćali znatno veće poreze, a taj novac bio im je iznimno važan za troškove osvajačkih ratovanja.

Dvije asimetrične regule u ovom kontekstu u islamu su ključne. Prva, ako neki čovjek pod islamskom dominacijom oženi muslimanku, on mora prijeći na islam, kao i da je dijete ako je jedan od roditelja musliman, automatski musliman. Nema tu konsenzusa, dijaloga, tolerancije. I drugo, jednom kada postanete musliman, to je nepovratno, nema više napuštanja islama, to kažnjavaju i danas vrlo “tolerantno” – smrću.

Na primjer, poznati glumac Omar Sharif, izvorno libanonski kršćanin pravim imenom Mihael Demetri Shaloub, kada je oženio muslimanku, također (egipatsku) glumicu, prešao je na islam i promijenio ime. Kasnije se razveo, ali je ostao musliman. Ove dvije asimetrične regule, tvrdi Taleb, u Egiptu objašnjavaju kako su malo po malo kršćani postali manjina, a islam većina zahvaljujući – netoleranciji. Islam je ondje pobijedio kršćanstvo zato što je bio netolerantniji

Taleb tvrdi da je prije islama i kršćanstvo, kao manjina, na drugačiji način od islama, uspjelo osvojiti tada poznati svijet zahvaljujući netoleranciji. On to razdoblje kršćanske povijesti gleda iz kuta druge strane, politeista, pogana.

Oni na početku nisu ništa imali protiv kršćana, dapače. No za razliku od monoteista kršćana, njima, kao tolerantnima prema svim religijama u Carstvu, nikako nije bilo jasno zašto oni odbijaju svog Krista staviti u panteon ravnopravno među druge bogove, već tvrdoglavo i hrabro inzistiraju da je samo njihov Bog jedini pravi.

’Roditelj 1 i 2’

Iz toga kuta progoni kršćana od strane pogana su “razumljivi” jer su uzrokovani netolerancijom kršćana prema njima i njihovim bogovima, a ne obrnuto. I kada je car Julijan Apostata, nakon što su tvrdoglavi kršćani uspjeli kršćanstvo učiniti “službenom” religijom carstva i od progonjenih postali progonitelji, pokušao vratiti poganstvo, to je bilo nemoguće iako su mase, većina, još bili de facto pogani, zbog kršćanske netolerancije, zbog “ovaca” koje je vodio “lav”.

Kršćani tako uz pomoć netolerancije nisu samo politički pokorili Carstvo, već nametnuli i svoj moral, svoj vrijednosni univerzum.

Kako je bilo kroz povijest tako je i danas, agresivne, hrabre, motivirane, nepopustljive, čitaj netolerantne manjine diktiraju povijesna kretanja, od spolnih, preko financijskih do religijskih i nacionalnih, kao “neke” agresivne manjine kod nas sa svojim glasilima.

Tako, na primjer, već sada u mnogim zemljama homoseksualna manjina je pobijedila heteroseksualnu i nametnula svoj sustav vrijednosti do te mjere da se iz matičnih listova brišu nazivi otac i majka a uvode “roditelj 1” i “roditelj 2”, da je već sada osim muškog i ženskog u mnogim zemljama zbog šačice transeksualaca uveden, osim muškog i ženskog, neutralni spol.

Jednako je ta manjina u odgojno obrazovnom sustavu nametnula rodnu teoriju koja briše razlike između muškarca i žene, dječaka i djevojčice, koje su po njima obični socijalni konstrukt.

Tako se Taleb pita, promišljajući sudbinu Zapada, imajući u vidu i sve agresivniju islamsku manjinu, trebamo li se prema netolerantnima ponašati tolerantno, nudeći im “dijalog, integraciju, toleranciju i europske vrijednosti”.

Odgovara jasno – ne, ako želimo sačuvati demokraciju i upravo te vrijednosti u ime kojih toleriramo netolerantne, jer “društvo kroz povijest nije evoluiralo kroz konsenzuse, akademske rasprave, i voljom većine”, već uz pomoć netolerancije. “Zapad je trenutno na putu samoubojstva”, tvrdi Taleb jer je tolerantan prema netolerantnim i agresivnim manjinama.

Ako pripadate većini lavova koje vodi ovca, s Talebom se nećete složiti. Taleb je i tako “netolerantna” (misaona) manjina.

facebook komentari

Nastavi čitati