Mučenik Stipe Javor je dokaz izbrisane kolektivne memorije kod većine Hrvata

20

Povodom godišnjice smrti Stjepana Javora na svom fb profilu osvrnuo se saborski zastupnik Željko Glasnović:

Mučenik Stipe Javor je dokaz izbrisane kolektivne memorije kod većine Hrvata.
Umro nakon dugotrajnog mučenja u Srijemskoj Mitrovici.
Na pogrebu u Zagrebu bilo je prisutno 100 000 ljudi, a danas? 

Sanguis martyrum, semen christianorum. Krv mučenika sjeme je kršćana. Tako su govorili stari kršćani. Iz smrti kršćanskih mučenika, rađaju se novi kršćani, a iz smrti narodnih mučenika, rađa se sloboda naroda.

Zahvaljujući toj činjenici, hrvatski je narod uspio opstati u svojoj domovini i osloboditi se neprijatelja, koji su kroz tisućljeće na nj nasrtali, htijući ga potpuno iskorijeniti, a njegovu zemlju sebi prisvojiti.

Među istaknutijim mučenicima, koji su iz naraštaja u naraštaj svjesno žrtvovali svoj život da bi Hrvatska mogla živjeti, bio je Stjepan Javor, koji je umro na današnji dan 1936. u kaznionici u Srijemskoj Mitrovici.

Stjepan Javor rodio se u Brinju 27. studenoga 1877, a kao mlad radio je po Njemačkoj, Austriji i Srbiji. Uštedio je dosta novaca i vratio se u Hrvatsku. Otvorio je trgovinu vatrogasnom opremom i poslovao po svim hrvatskim krajevima, uključivši i Bosnu i Hercegovinu. Tako postaje poznat i ugledan čovjek u hrvatskomu narodu, osobito u gradu Zagrebu gdje je pravaštvo imalo snažnu potporu. Stupio je u Hrvatsku stranku prava 1920., a ubrzo je postao jedan od najaktivnijih ljudi stranke. Njemu je bila povjerena koordinacija rada pravaške omladine.

Atentat u beogradskoj Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. na Stjepana Radića te njegova smrt, stvorili su novu političku i psihološku situaciju u hrvatskom narodu unutar Kraljevine SHS. Posljedica toga bilo je revolucionarno gibanje među hrvatskom mladeži raznih političkih usmjerenja. Čak su i članovi komunističke partije bili za odlučan razlaz Hrvatske sa Jugoslavijom.

Jugoslavenske vlasti uhitile su Stjepana Javora 31. listopada 1929. zajedno s Markom Hranilovićem i Matijom Soldinom, zbog organiziranja oružane borbe za osamostaljenje Hrvatske od Jugoslavije. U tamnici su ih krvnički mučili.

Ušavši u sudnicu Javor je, na zaprepaštenje sudskoga vijeća, klicao Hrvatskoj i njezinoj slobodi, što su ostali optuženici prihvatili. Jedan od njegovih odvjetnika bio je i Vladko Maček.
Hranilović i Soldin osuđeni su na smrt vješanjem, a Stjepan Javor na 20 godina robije.
Javor je i u kaznionici nastavio s borbom za ljudska prava, u ovomu slučaju za prava osuđenika. Zbog toga je bio stalno zlostavljan i mučen, pa je u više navrata štrajkao glađu. Njegovo nekad snažno tijelo je tako oslabilo, da je nakon jednoga takvoga štrajka obolio od upale pluća i umro 27. ožujka 1936. u kaznionici u Srijemskoj Mitrovici.

Zbog svoje žrtve i čistoće svojih ideala još za života postao je legenda hrvatskoga naroda. Nakon mučeničke smrti bio je to još i više. Njegova smrt je opet ujedinila, makar i prolazno, praktički cijeli hrvatski narod. I dr. Vladko Maček uputio je hrvatskomu narodu pisanim putem sućut zbog smrti toga borca-mučenika za slobodu Hrvatske, kako to stoji u sažalnici.
Javorovo mrtvo tijelo pokopano je 30. ožujka 1936. na Mirogoju, u arkadama, u istu grobnicu u kojoj počivaju Stjepan Radić, Pavao Radić, dr. Đuro Basariček i dr. Milan Šufflay.

Na njegovu pogrebu skupilo se je preko 100.000 Zagrepčana i domoljuba iz ostalih hrvatskih krajeva, koji su mu iskazali počast. Na žalost, redarstvo je pucalo na ljude na ukopu, pa je više osoba što teže što lakše ranilo, a Dragutin Kraljić, mladić od samo 17 godina, od zadobivenih ozljeda sutradan je umro, piše narod.hr

Srbijanski teror nad hrvatskim narodom se i nakon smrti Stjepana Javora nastavio još većom žestinom.

>>> Željko Glasnović: U većini političara u RH leži mali titići

 

 

facebook komentari

 • Sivooki

  Da.
  Upravo to tvrdim.
  Nama je zabranjeno sjećati se svojih mučenika, povijesti, slave, uspjeha.
  I svece nam je zabranjeno imati.
  Sile zla urotile su se protiv nas …ali, to može značiti samo jedno : Bog računa na nas big time!!!
  “O, kad bi me narod moj slušao,
  brzo bih pokorio njegove neprijatelje…”

 • Dusko Besenic

  Nakon takvog terora tzv “kraljevine Jugoslavije”,začela se ideja o organiziranom otporu tom teroru i nazvala se je “Ustaški pokret”! Prava i odlična ideja koju je upropastio Pavelić,jer nije bio častan čovijek kojemu je glavni cilj i misao bila samostalnost hrvatskog naroda…časna Hrvatska država,jer je bio običan politikant koji je gledao svoje interese,kao danas,recimo,Plenković ili slični politikanti sa “desnice i ljevice”! Slava svim časnim Hrvatima!

  • NDH

   Sikter pseto orjunaško!

   • Dusko Besenic

    Gospodine,koji me tako odvratno prozivate,niste li vi možda UDBAŠKI PROVOKATOR na ovom časnom portalu??!!

    • NDH

     Kako da ne, taman tako…
     Ja sam kao HOS-ovac udbaški provokator, a vi ste “časni Hrvat”!
     Samo da je udbaška yuga pobijedila mene bi vješala dočekala, a ne bi se bolje proveo i da sada dođu u potpunosti na vlast dočim bi vama orden dali za ove gadarije o NDH i Paveliću!
     Zato još jednom, sikter!

     • Dusko Besenic

      Na žalost,ja ti pomoći ne mogu,a ni iko drugi,jer svako ima sposobnost shvaćanja kakvu je dobio od Boga i prirode.Za doprinos borbom za Hrvatsku,svaka ti čast,a za zaluđenost Pavelićem…neka ti Bog pomogne.

     • NDH

      Zaluđen si ti kukavičlukom i jadom pripuzničkim!
      Neka je vječna slava i hvala neumrlom Poglavniku dr Anti Paveliću i njegovim hrabrim ustašama koji padoše za Dom i narod hrvatski!
      Za Dom Spremni!

     • Dusko Besenic

      E,moj “dečko”…nisi ti jedini koji je pokazivao hrabrost…ti sa jednim mislima,ja sa drugim,a važno je da je bilo sa istim ciljem…nego, kao što možeš vidjeti borba nije završila,jer je “korov” duboko ukorijenjen! I još nešto…najviše se postiže mudrim djelovanjem,a ne dijeliti uvrede svima koji imaju malo drukčija razmišljanja! Nadam se da znaš onu istinu: “Bolje je imati pametnog neprijatelja,nego glupog prijatelja”? I zato mudro naprijed!

  • Drina

   Ovakve gadosti o utemeljitelju Ustaškog pokreta Poglavniku dr.Anti Paveliću koji je čitav život posvetio borbi za hrvatsku slobodu i nezavisnost, uskrisio NDH i na kraju položio i život poslije nekoliko smrtnih presuda i atentata, može izreći notorni gad i sljedbenik crvenog popa Grubišića…
   Upoređivati pravaša i ustaškog Poglavnika koji zbog Hrvatske uvijek neustrašivo nosio glavu u torbi sa mizernim ćatom Plenkovićem može samo mizerija orjunaška krijući se iza “časne Hrvatske i časnih Hrvata”…
   E gubo jedna!

   • Dusko Besenic

    Hvala na “komplimentima” od nekoga tko ne vidi činjenice i nema sposobnosti razmišljati.Pusti se fraza i reci koje od činjenica nisu točne i šta je dobroga donio nama,Hrvatima?! Ništa,BAŠ NIŠTA dobroga nam nije donio,osim što nam je natovario stigmu koju teglimo već desetljećima! Očigledno je da šta god kažem je kao da sam rekao zidu,pa vas pozdravljam i ostavljam da živite u svom izopačenom svijetu.

    • Drina

     Državu jado, donio nam je državu poslije 839 godina od propasti hrvatskog Kraljevstva i pokazao nam da možemo svojim snagama ostvariti ono što su mnogi proglašavali ludošću i nemogućim!
     Da nije bilo NDH ne bi bilo ni današnje Hrvatske!
     A da smo imali i 90-te, ko što nismo, vođu poput Poglavnika imali bismo i pravu Hrvatsku a ne ovu kiflu sa udbaškom bagrom u svim strukturama!
     Zato mačekovac drž se ti crvene popadije i drugima pričaj basne orjunaške…

     • Dusko Besenic

      Da si malo odmjereniji i pametniji,bilo bi puno bolje svima.Opet pričaš što ne stoji…gdje je ta država koju nam je “donio tvoj ljubljeni poglavnik”?? Trajala je dok je trajao Hitler i kolika je bila? Daj se malo smiri i učini danas ono što možeš…bori se protiv ove preostale komunjarsko-udbaške gamadi,a ne da se tu prepucvaš i pozivaš na nešto iz povijesti što je diskutabilno!

     • Agromentum

      Nemojte se na takve “komentatore” mnogo obazirati. Neće se sigurno dugo tolerirati.

     • Maks

      Opet neka nepristojna polupismena babetina – uvijek glume “ustase ili HOS , mjesaju kruske i jabuke.

     • NDH

      Jadu od kruške i jabuke di si bio 92. da mi to kažeš pa bi ti ja pokazo šta je ustasa, a šta je HOS!

     • Maks

      Mala traljava babetino ti bi ostao bez ušiju , mislis da te se neko boji jer si dosao s dva profila, odfakaj u troskoku.

     • prolaznik

      Polupismena babetina komunistička te odgojila! Odjebi od ustaša i HOS-a smrade!

     • NDH

      Šta misliš da ću na takve mizerije gubiti vrijeme na ovom prodanom portalu!
      Ko nekad poskok, a danad bjelouška.info!
      Smučajno vidjeh nove vam orjunaške jarane kojima je uzor crveni pop jugodlovenčina Grubišić oa da reagiram na pljuvanje po Poglavniku u članku o mučeniku Javoru!
      Samo brišite jadnici!
      Zbogom i Za Dom Spremni!

     • Sivooki

      Ponajprije, ići ad hominem u raspravi nije nikakav argument.
      Možemo misliti što hoćemo i stajati argumentima iza svojih odluka.
      A činjenice Vas malo demantiraju…

   • Maks

    Brljate obojica , on ne zna dovoljno o Pavelicu ti o pravasima , diskutiraj bez vrijedjanja , Besenicu su dovoljni dokazivi argumenti !!!