Mučni napisi o Bleiburgu u stranim medijima najbolje zrcale pogubnu službenu politiku Hrvatske posljednjih godina

21

U cijeloj Europi, nakon Drugog svjetskog rata, pobjeda nad fašizmom donijela je napredak demokratskih sustava. Međutim, istoku Europe, a posebno hrvatskom narodu, završetak rata bio je početak jednostranačke (jugo)komunističke diktature.

Bleiburg je najtragičnija točka u povijesti hrvatskog naroda. Ishodište početka masovnog stradanja hrvatskog puka, uključujući žene, djecu, ranjenike i vojnike, bez suđenja.

Zločin je organiziran od vrha komunističke partije na čelu s Josipom Brozom u tajnom dogovoru s vrhom engleskog vojnog i političkog vodstva.

Englezi su na prijevaru, umjesto obećanog provođenja u Italiju i druge savezničke zemlje, hrvatsko stanovništvo u zapečaćenim vagonima isporučili partizanskim jedinicama na egzekuciju.

Tih se žrtava Hrvatska prisjeća svake godine na Bleiburgu, gdje počinje njihov Križni put.

O Bleiburgu i ovogodišnjoj komemoraciji.inozemni a napose austrijski mediji su izvjestili na vrlo čudan način, neobjektivno i nalik izvještajima hrvatskih udruga koje promiču jugokomunizam.

U hrvatskoj javnosti i znanosti ne postoji dovoljno jasno izražen stav osude totalitarnog jugokomunizma. Nismo proveli proces suočavanja s prošlošću.

Previše je u hrvatskom javnom prostoru – znanstvenom, političkom i medijskom – onih koji masovne zločine jugokomunističkih partizana – poput onih s Križnog puta u Hudoj jami i ostalim jamama diljem Slovenije, Hrvatske, itd. – zataškavaju, relativiziraju, čak i opravdavaju.

A argument im je – bili su na pobjedničkoj strani. Zadnja pobjednička vojska u Hrvatskoj je Hrvatska vojska u Domovinskom ratu. Znači li to da je hrvatska vojska mogla ili čak trebala masovno likvidirati sve sudionike velikosrpske agresije i članove njihovih obitelji?

Koliko je nejasan stav prema događajima u Drugom svjetskom ratu svjedoči i ovaj primjer: u Srbu se godinama slavi 27. srpnja 1941. – a na taj dan je samo u jednom malom mjestu, u Boričevcu, nedaleko Srba, divljački ubijeno 28-ero članova 6 obitelji Ivezić, među njima 18-ero djece.

Prošle su godine hrvatski savez antifašista i Srpsko narodno vijeće, u kojem je i hrvatski saborski zastupnik Milorad Pupovac, doveli djecu iz okolice Vukovara, iz Bobote, da veličaju zločine Titovih partizana i u recitacijama pozivaju na nasilje. To su osudili i dječja pravobraniteljica, i ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ostaje nam vidjeti hoće li se ove godine 27. srpnja slavljenički obilježavati.

Dakle, dok hrvatska znanost, politika i civilni sektor ne zauzmu jasan stav i potpuno osude zločinački jugokomunizam, naša slika o nama samima neće biti vjerodostojna ni u Hrvatskoj, ni izvan nje.

Dok hrvatska znanost, politika i civilni sektor ne zauzmu jasan stav i potpuno osude zločinački jugokomunizam, naša slika o nama samima neće biti vjerodostojna ni u Hrvatskoj, ni izvan nje.

A drugo, nesporno je kako je ovdje, u slučaju pisanja austrijskih medija, zakazala hrvatska vanjska politika, diplomacija. Hrvatska veleposlanica u Austriji imenovana je od bivše ministrice vanjskih poslova, Vesne Pusić, koja je bila u mandatu u vrijeme kada je Sabor ukinuo pokroviteljstvo komemoracije u Bleiburgu.

Z.C. Kamenjar.com

facebook komentari

 • Plavac Plavi

  Bravo Karolina!! Tu su uzroci svega! Mi nemamo hrvatske veleposlanike-domoljube, nego lijeve jugo-potomke, ako ne fizičke, onda duhovne, onih koji su desetljećima zatirali, progonili i ubijali hrvatske domoljube i u Domovini i u svijetu!! Zato se ne treba čuditi, da ti i takovi veleposlanici i drugi diplomati, ne promiču istinu o Hrvatima i Hrvatskoj, ne štite nacionalne interese, niti pojedince u svijetu(npr. Thompson)!!!

  • Maks

   Najbolja hrvatska novinarka!!!

   • cleuna892

    :)))

   • Sivooki

    Maks, vidiš li ti da u Hrvatskoj žene rasturaju – predsjednica, Bruna, Karolina, pa i Markićka…

    • Maks

     Ne spominji ovu zadnju koja rastura desnicu, i danas je za most.

     • Sivooki

      Hehe, to je bilo namjerno…kavaliru jedan, hehe…

    • Plavac Plavi

     Nemoj mi podbadati Maksa! Ahahahaaa!!

     • Sivooki

      Moram, bilo bi dosadno…
      Ali jedan kavalir mora nadići osobne animozitete kad se radi o jednoj dami!

  • kršni

   A pitam se kada ćemo uopće imati veleposlanike domoljube. Jel HDZ na vlasti, jel pak SDP, ista stvar nam se događa! To je zapravo nedopustivo u državi u kojoj se vodio i dobio rat. Netko nam je krao istinu za vrijeme bivše države, a i sada je nemilosrdno krade, sada kada bi trebali biti svoji na svome.

   • Istina

    Ivo Josipović napiše zakon, Račanova Vlada ga usvoji, a HDZ ga provodi. Račan 2000. godine uradio čistke svih institucija, HDZ se vratio na vlast i zadržao gotovo sve Račanove kadrove. Moglo bi se ovako do sutra.

    • kršni

     Što reći na to? Više ne znam.

    • Plavac Plavi

     Da, problem je na(ra)stao 2000. god., kada su Račan i Mesić “izvukli iz rupa” masu udbaških “kadrova” i polako ih raspoređivali na vodeća mjesta u sve sfere društva, što se kao što kažeš nije, na žalost promijenilo (smjenilo) za vrijeme Sanadera i Kosorice, a u Milanovićevo vrijeme i pomladilo udbaške kadrove i umrežilo ih posvuda! Zato nam se često čini da se borimo s vjetrenjačama i da se domoljublje etiketira kao ustaštvo! Mislim da mora proći još neko vrijeme da se stvari promijene, okrenu, ali potrebno je zajedništvo na desnici! Dosad je UDBA (s koje god strane) uspijevala na razjedinjavanju, podjelama i sukobima na desnici i tako održavati svoju moć!!

     • Istina

      Na žalost najokorjeli udbaši i kosovci su iz HDZ-a. Manolić, Boljkovac, Šeks, Mate Granić, Mesić i drugi. Ovi nabrojani su nama Hrvatima puno zla nanijeli, a neki od njih nam zlo nanose i danas.

     • Dusko Besenic

      Zaboravio si ovog “najsvježijeg”….Plenkovića!

     • Istina

      Plenković je njihov igrač. Kad bih ih sve nabrajao, to bi potrajalo.

     • Bobo Mostarac

      Predsjednica već odavno želi i traži smjenu momentalnih veleposlanika, ali joj ne izlaze u susret iz ova Vlade!
      Bez lustracije nema sreće ni Kroacije!

     • Istina

      Znam da je tražila i da ovi ne reagiraju. S ovakvim biračima lustracija je utopija.

    • kostresh

     potpisujem svaku istinu! u prolazu…

 • cleuna892

  Ako će HDZ raditi ovako kako je radio do sada,pitam se kakva su svrha izbori?
  Čemu pobjeda na izborima ako ne preuzmete vlast ?
  Nikako se ne mogu opravdati da su na vlast došli samo zbog svojih osobni interesa i da su prekršili volju naroda,
  To im je upalilo dva puta do sada a Plenković svojim postupcima radi isto.
  Jednostavno mi je neshvatljivo da,kada dobiješ izbore ne promijeniš prvo veleposlanike koji su većinom anacionalni i ne samo da ne čine ništa za dobrobit Države,nego u većini slučajeva rade protiv nje.

  • Istina

   Mene ništa tu ne iznenađuje. Sve što je HDZ radio od 2000. pa na ovamo nanijelo je nesagledivu štetu hrvatskom narodu i hrvatskoj državi. Upravo je HDZ svojom politikom rušenja stranaka koje su bile prohrvatski orjentirane, svojom politikom ostavljanja SDP-ovih i sl. kadrova u hrvatskim institucijama nakon što bi došli na vlast, uklanjanjem HDZ-ovih domoljuba s bitnih pozicija u HDZ-u i hrvatskim institucijama, doveli do toga da HDZ ne može sastaviti Vladu bez SDSS-a, IDS-a, HNS-a i Beljakova HSS-a. Ono što su radili drugima, sad je snašlo njih, ali lako je za njih, problem je u tome da je izigran narod i da su Hrvatsku doveli u nezavidnu situaciju.

 • kostresh

  stavite najneinteligentnijeg dragovoljca na celo hrvatske i napravit ce vise za tu zemlju od 10
  plenkobandista i nasljednickih lojalista. vec je….