Pratite nas

Reagiranja

Mučni napisi o Bleiburgu u stranim medijima najbolje zrcale pogubnu službenu politiku Hrvatske posljednjih godina

Objavljeno

na

U cijeloj Europi, nakon Drugog svjetskog rata, pobjeda nad fašizmom donijela je napredak demokratskih sustava. Međutim, istoku Europe, a posebno hrvatskom narodu, završetak rata bio je početak jednostranačke (jugo)komunističke diktature.

Bleiburg je najtragičnija točka u povijesti hrvatskog naroda. Ishodište početka masovnog stradanja hrvatskog puka, uključujući žene, djecu, ranjenike i vojnike, bez suđenja.

Zločin je organiziran od vrha komunističke partije na čelu s Josipom Brozom u tajnom dogovoru s vrhom engleskog vojnog i političkog vodstva.

Englezi su na prijevaru, umjesto obećanog provođenja u Italiju i druge savezničke zemlje, hrvatsko stanovništvo u zapečaćenim vagonima isporučili partizanskim jedinicama na egzekuciju.

Tih se žrtava Hrvatska prisjeća svake godine na Bleiburgu, gdje počinje njihov Križni put.

O Bleiburgu i ovogodišnjoj komemoraciji.inozemni a napose austrijski mediji su izvjestili na vrlo čudan način, neobjektivno i nalik izvještajima hrvatskih udruga koje promiču jugokomunizam.

U hrvatskoj javnosti i znanosti ne postoji dovoljno jasno izražen stav osude totalitarnog jugokomunizma. Nismo proveli proces suočavanja s prošlošću.

Previše je u hrvatskom javnom prostoru – znanstvenom, političkom i medijskom – onih koji masovne zločine jugokomunističkih partizana – poput onih s Križnog puta u Hudoj jami i ostalim jamama diljem Slovenije, Hrvatske, itd. – zataškavaju, relativiziraju, čak i opravdavaju.

A argument im je – bili su na pobjedničkoj strani. Zadnja pobjednička vojska u Hrvatskoj je Hrvatska vojska u Domovinskom ratu. Znači li to da je hrvatska vojska mogla ili čak trebala masovno likvidirati sve sudionike velikosrpske agresije i članove njihovih obitelji?

Koliko je nejasan stav prema događajima u Drugom svjetskom ratu svjedoči i ovaj primjer: u Srbu se godinama slavi 27. srpnja 1941. – a na taj dan je samo u jednom malom mjestu, u Boričevcu, nedaleko Srba, divljački ubijeno 28-ero članova 6 obitelji Ivezić, među njima 18-ero djece.

Prošle su godine hrvatski savez antifašista i Srpsko narodno vijeće, u kojem je i hrvatski saborski zastupnik Milorad Pupovac, doveli djecu iz okolice Vukovara, iz Bobote, da veličaju zločine Titovih partizana i u recitacijama pozivaju na nasilje. To su osudili i dječja pravobraniteljica, i ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ostaje nam vidjeti hoće li se ove godine 27. srpnja slavljenički obilježavati.

Dakle, dok hrvatska znanost, politika i civilni sektor ne zauzmu jasan stav i potpuno osude zločinački jugokomunizam, naša slika o nama samima neće biti vjerodostojna ni u Hrvatskoj, ni izvan nje.

Dok hrvatska znanost, politika i civilni sektor ne zauzmu jasan stav i potpuno osude zločinački jugokomunizam, naša slika o nama samima neće biti vjerodostojna ni u Hrvatskoj, ni izvan nje.

A drugo, nesporno je kako je ovdje, u slučaju pisanja austrijskih medija, zakazala hrvatska vanjska politika, diplomacija. Hrvatska veleposlanica u Austriji imenovana je od bivše ministrice vanjskih poslova, Vesne Pusić, koja je bila u mandatu u vrijeme kada je Sabor ukinuo pokroviteljstvo komemoracije u Bleiburgu.

Z.C. Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ipak se odgađa Noć kazališta

Objavljeno

na

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati