Pratite nas

Kolumne

Mudre izjave izborne noći

Objavljeno

na

‘Neće pobijediti ovi što su pljačkali Hrvatsku prije nas’ i ostale mudrosti…

Ivo Josipović je jedini dostojanstveno reagirao na poraz, i održao vrhunski govor. Fred Matić, Vesna Pusić, i Zoran Milanović su bili na razini uličara.

Autor naslovne izjave je SDP-ov intelektualni gorostas Gordan Maras, a izrečena je izravno u kamere HRT-a. Svi političari bi trebali imati jednu kvalitetu, a to je da razmisle prije nego što kažu nešto glupo ili dvosmisleno. Marasu to nikako ne ide.

Dijaspora ne treba glasovati, osim one iz Srbije

fred-Aplauz zaslužuje i Fred Matić, jedini ministar koji je u fotelju došao izravno iz Ureda predsjednika, dakle po svemu sudeći kao Josipovićev kadar. Stoga ne treba čuditi da je bio na rubu samokontrole, pun gnjeva i gorčine. “Pa super. Sada kada postaje zakonita predsjednica Republike, ona ne poštuje demokratske uzuse ove zemlje. Ministri se mijenjaju na izborima, ministre smjenjuje premijer, a ne predsjednica Republike. Evo, dobila je u jednom dijelu što je tražila, što još hoće. Ma ne smijem ništa reći”, rekao je Matić. Koliko mi znamo, u demokracijama su prosvjedi za smjenu ministara još uvijek dozvoljeni, i ministri se ne smjenjuju nužno samo na izborima. I naravno da i predsjednik, i građani, smiju tražiti smjenu ministra. I Matić, naravno, smje govoriti što ga volja, njemu ide na dušu. No zanimljivije je bilo njegovo lamentiranje o tome kako je izbore odlučila dijaspora, što je vječna kuknjava SDP-a kad izgubi izbore.

”Presudit će glasači u nama susjednoj Bosni i Hercegovini i to mi je neshvatljivo. Ispada da će odlučiti upravo tih dvadesetak tisuća glasova iz BiH. To je, nažalost, tako. Ja ne bih nikada htio odlučiti izbore, primjerice, u Argentini”, izgovorio je u programu Nove TV.

Naravno da Fred ne može odlučivati na izborima u Argentini, jer nije državljanin Argentine! Ali kad bi bio, mogao bi i imao bi to pravo, ma gdje živio. Kao i u svakoj drugoj zemlji svijeta, uostalom. Previdio je dvije činjenice: prvo, izbore nije odlučila dijaspora – Kolinda bi ih dobila i bez građana BIH. Drugo i bitnije, Fred se nije nikad osvrnuo na “Laste”, glasače koji dolaze autobusima iz Srbije, koji također ne žive u RH a imaju pravo glasa: za razliku od Hercegovaca, ta “dijaspora” im nikad nije smetala, ni njihovo pravo glasa, pa ni na lokalnim izborima, gdje bi trebalo važiti pravilo da ne smiju glasati oni koji nemaju prebivalište u lokalnoj zajednici (za razliku od predsjedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima pravo glasa imaju i trebaju imati svi građani). A upravo je tako uvedena ćirilica u Vukovar! Ako to nije licemjerno, onda ne znam što jest. Tim više što su srpska sela oko Vukovara s 80-90% glasova dala prednost Josipoviću, a velik dio tih birača je došao iz Srbije, gdje inače živi.

Vesna Pusić: To je nacionalistički ekstremizam, vraćamo se u doba Tuđmana

izbori-vesna-pusicMislav Bago i njegovi gosti Ruža Tomašić i Mirela Holy su prokomentirali Matićev govor kao neprimjeren. No, očito mnogi u SDP-ovoj vladi nisu na ponašanjem i retorikom razini funkcije. Među njima je svakako i Vesna Pusić, koja je, odajući dojam alkoholiziranosti, maltene prosiktala kako je Kolinda u kampanji “imala retoriku podjele, retoriku nacionalističkog ekstremizma, retoriku koja nas vraća u 90-te. To ovoj zemlji ne treba. Treba joj predsjednik/predsjednica koja objedinjuje zemlju. Morat će se ponašati kao predsjednica Hrvatske, a ne kao glasnogovornica HDZ-a, kao što se ponašala u kampanji”. Dodala je i kako smo s Kolindom dobili “novog Tuđmana”, što je nevjerojatno neinteligentna politička izjava jer ispada da joj je utemeljitelj ove države i njene kakve – takve demokracije mrzak. Tim više što sadašnji predsjednik u uredu ima bistu jugoslavenskog diktatora, a ne hrvatskog demokratski izabranog predsjednika. Gluposti pridodala autentični balkanski krkanluk izjavom “nadam se da ne misle da je ovo stranačka pobjeda”.

Jesmo li mi gledali istu kampanju, ne znamo. Kolindin pobjednički govor je bio sušta suprotnost onom što je ona rekla, osim ako joj “nacionalistički ekstremizam” nije napomena kako se Hrvatska u vanjskoj politici neće više okretati samo “regionu” nego raditi na čvršćim vezama prije svega s Njemačkom i zemljama EU i srednje Europe. Retoriku podjele u kampanji je imao upravo Ivo Josipović, koji je sustavno dijelio ljude na fašiste i antifašiste, “one koji mrze” i “one koji ne mrze”, sile svjetlosti i sile mraka. Da je Josipović u kampanji bio pomirljiv i jasan kao što je bio u izjavi koju je dao kad je izgubio izbore, a koja je bila svakako vrhunski sročena i na nivou predsjednika, vjerojatno bi on bio taj koji je dobio izbore! Ali ne može se stalno dijeliti narod nekakvom retorikom “antifašistima”, što je staljinistička terminologija, ne može se deklarativno reći da se treba okrenuti budućnosti i da nije važno gdje je tko bio 91. (jest, naravno, važno je) a onda inzsitirati na tome da je važno tko je fašist a tko antifašist, što nas vraća u 45.!

Ma koliko da je Vesna Pusić bila otrovna i ma koliko da je njen riječnik bio posve neprimjeren, car izborne noći, u žestokoj konkurenciji, je ipak bio Zoran Milanović. Čestitke premijeru, nitko osim njega ne bi uspio u tako kratkom roku nakon blamaže sa Sanaderom vratiti HDZ na vlast, i omogućiti mu da preuzme poziciju predsjednika koju njihov kandidat nije držao još od Tuđmana. A on je za to svakako najzaslužniji. Kolinda zaslužuje čestitke, Milijan Brkić pohvale za dovođenje stranačke vojske u red, Tomislav Karamarko poštovanje jer je u kratkom roku vratio HDZ iz ponora, ali najjači adut HDZ-a je ipak Zoran Milanović!

Car večeri, Zoran Milanović

Milanović maskotaBahat, arogantan, agresivan, Milanović je rekao kako su oni jedina brana od “kriminalne zadruge HDZ-a” i njihovog povratka na vlast, uvrijedvši time 51% birača i lijepo se nadovezavši na Marasa, u stilu “mi smo brana od lopova – njihovih”. Nakon što se ovoj vladi dogodio jedan Linić i Marina, za to reći treba stvarno nemati obraza. Dodao je da je “Kolinda agent svoje stranke, što Josipović nikad nije bio”, što je ako ništa nekulturno a i neutemeljeno.

Time je ne samo optužio većinu (iako tanku) glasača da su dali glas “kriminalnoj zadruzi”, nego i postavio pitanje: ako je HDZ “kriminalna zadruga” ili “kriminalna udruga”, kao što su tvrdili on i Josipović – što automatski diskvalificira tvrdnju da Josipović nije nastupao kao agent svoje stranke, inače u predizbornoj kampanji ne bi inzistirao na tome da je ona druga stranka nakupina kriminalaca – onda se postavlja pitanje zašto i kako HDZ smije izaći na izbore?

U pravno uređenim državama, kriminalno udruživanje je zabranjeno. Ako je HDZ kriminalna organizacija, on treba biti stavljen izvan zakona i treba mu biti onemogućen izlazak na izbore. Ako nije, onda takvoj retorici nema mjesta! Milanović usto nije imao pojma da je Kolinda najavila da će tražiti prijevremene izbore. “To dosta govori o karakteru predsjednice”, rekao je, iako to zapravo dosta govori o tome koliko ova vlada vjeruje da može – sad ili za devet mjeseci – dobiti još jedan mandat. Kad se u izbornoj godini tražila ostavka Jadranke Kosor, premijer je mislio drukčije. “Ništa od toga, vlada će trajati do kraja”, rekao je, i nastavio lamentirati o svojim uspjesima. “Mi smo država, oni su hajdučija”, rekao je parafrazirajući “Kralja sunce” koji je rekao “Država, to sam ja”, čime je stavno dotaknuo dno. To je nezamisliva razina političke (ne)kulture za nekog na takvoj funkciji, na razini neodgojenog derišta, naročito u trenutku izbornog poraza kad pobjedniku jednostavno treba čestitati. Nitko poput njega nije razbio mit o “urbanom i kulturnom SDP-u” i “ruralnom HDZ-u”, dokazavši da seljačine mogu biti i urbane. Da ne govorim da još uvijek nije čestitao Kolindi na pobjedi!

Taj mit s ruralnim sredinama se šovinistički povlači već desetljećima, iako su ruralne sredine i seljaci već jednom glasanjem za Stjepana Radića i Seljačku stranku spasili hrvatsku ideju i izveli je na pravi put, dok su po gradovima dominirale kojekave pravaške i jugoslavenske strančice. Milanović je živi dokaz kako je urbane seljačine lako kupiti primitivnom i agresivnom političkom retorikom, tepajući im da ako su s ulice njihov glas više vrijedi. Milanoviću i Vesni Pusić svakako treba zahvaliti što su ga sinoć dotukli.

Nasuprot njima, iako je i HDZ imao svojih bisera koji su davali izjave, poput Alića, visoko rangirani članovi stranke Karamarko i Kolinda su održali posve primjerene govore, naročito ona. Mnogi Karamarku zamjeraju što je uzeo riječ prije nje, no običaj je da se zadnja riječ prepušta zvijezdi večeri. U njihovim izjavama nije bilo ničeg od onog o čemu je govorila Vesna Pusić, nije bilo nikakvih poziva na revanšizam niti se dijelilo ljude po Milanovićevom obrascu, “Ili mi ili oni”.

Autor: Marcel Holjevac/Dnevno.hr

[ad id=”40551″]

Prilog: Čestitka Ive josipovića:

[/su_youtube]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Trg Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

Doživjevši odlazak Maršala iz središta Zagreba, Slavko Goldstein je zadnji čas na ovome svijetu dočekao u bolnici utemeljenoj još za Poglavnika.

Za utjehu, tamo gdje su sad poručnik Goldstein i njegov maršal, ako jesu, vjerojatno je i Maršalov trg. Jer ako ga je bilo ovdje za Maršalova života, što ga ne bi bilo tamo poslije? Uostalom, ako je netko to zaslužio, on je!

Poručnik Goldstein nadmašio je svog vrhovnog komandanta nadživjevši ga za približno dvije godine. U spomen na Maršalovih gotovo 88 njegovi su revni poklonici obično nešto sadili, upravo toliko maslina, borića, ruža, ili puštali toliko golubova i slično. Sljedbenicima, pak, djela Slavka Goldsteina njihov je mecena i orijentir, ili preciznije komandant, dao brojčani zadatak još za života, a broj se sudbinski gotovo poklopio s dobi u kojoj je preselio na onaj svijet, samo izražen u tisućama. Dopuniti popis žrtava ustaškog logora Jasenovac do zadane norme – njih 90 tisuća – put je s kojeg se ne smije skrenuti. Ili kako je Tvrtko Jakovina, jedan od kostura iz tog ormara, nedavno u televizijskoj emisiji napomenuo – 88 do 90 tisuća – slučajno ili namjerno, kombinirajući umalo doživljene dobi dvojice mu idola.

Sredstvima Republike Hrvatske financirani “naučnici” iz JUSP-a Jasenovac dosad nisu prebrojali još niti 84 tisuće žrtava. Ipak, dostizanje norme doimalo se gotovo rutinskim poslom, sve dok nitko nije gledao što rade. A onda su se dva mlada znanstvenika sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva koristeći mogućnosti suvremenih računala, i to ne neke odveć sofisticirane, usudili analizirati podatke i rezultate objaviti. Pronašli su oko 14 tisuća dvostruko unesenih zapisa pri čemu je program pretraživač na stranicama JUSP-a Jasenovac bio tako podešen da se duplići ne prikazuju jedan ispod drugog, čak i kad se radila pretraga po abecedi. Nakon što su s otkrićem upoznali javnost, duplići su hitro zamijenjeni s novih 14 tisuća podataka koji kao da su čekali na skladištu. A središnji “lager” popisa JUSP-a Jasenovac (oko 70% svih podataka) je popis žrtava iz 1964. godine koji je SFRJ koristila kao temelj za plaćanje ratne odštete od Njemačke pa ga je, uzimajući u obzir motiv i prijetvorni karakter eseferjota, bez daljnjih provjera nerazumno držati vjerodostojnim povijesnim izvorom.

Kako bi ispunili plan, državni su se “naučnici”-udarnici morali domisliti još ponekoj inovaciji. Posegnuli su za amaterskim umnažanjem podataka tako da se razlikuju u samo jednom detalju, minimalnoj varijaciji imena, godine rođenja i sl. No, vrijedni znanstvenici statistički su dokazali da to ne može biti posljedica slučajnosti, čak ni nemara. Pitanje je tek je li ta krivotvorina posljedica prijepisa iz izvornika ili je plod naknadne maštovitosti zaigranih “naučnika” pod pritiskom velikih očekivanja. Posebno je monstruozna tvrdnja o dvadeset tisuća pobijene djece čiji je cilj ušutkati istinu o spašavanju deset tisuća kozaračke djece organiziranom i provedenom od strane tijela hrvatske države i Katoličke crkve u Hrvata. K tome, i broj Roma, kojih je dobar dio nepoznata imena i prezimena, nadmašuje za četvrtinu ukupan broja Roma u NDH. Na popisu se nalaze i osobe preminule dugo poslije rata, neki čak i u ovome stoljeću, a nađe se tu, zlu ne trebalo, i ustaša poginulih za savezničkih bombardiranja i njihove djece, pa i partizanskih izbjeglica stradalih za zbjega u egipatskom El Shattu. “Kec na desetku” zacijelo su žrtve stradale u logoru Sajmište pod upravom Nijemaca, koje je dovodio Nedićev režim u Srbiji. Sve to na kontu ustaša kao neprijeporni dokaz urođene hrvatske genocidnosti!

Važnije od svega navedenog je što nema materijalnih dokaza koji bi potkrijepili i približno toliki broj žrtava, bilo dokumentiranih, bilo materijalnih u vidu posmrtnih ostataka. Dokumenti, ako negdje postoje, onda su u Beogradu. Kad bi se u njima našlo nešto kompromitirajuće za vlasti NDH, zašto bi ih tamošnji vlastodršci ljubomorno čuvali daleko od očiju javnosti? Poznato je tek kako su za bivše države obavljena tri iskapanja posmrtnih ostataka – sve skupa iskopano ih je nešto manje od pet stotina. Dobar dio njih pronađen je u krajnje neočekivanim vojnim odorama. Ako je doista riječ o Židovima, Srbima i Romima, radi se o senzacionalnom dokazu multietničnosti oružanih snaga NDH.

Ipak, na tvrdnje o žrtvama jasenovačkog logora i u poraću u režiji komunista, Slavko Goldstein odmahuje rukom i pomalo cinično pita gdje su liste žrtava. Doista, gdje su liste za Hudu Jamu, Macelj, Tezno? Nema ih …, ali zato kostiju ne manjka. Zar se one ne broje ako nema lista? U hladnom administrativno-birokratskom umu Slavka Goldsteina grozniji je nečovječan zakon temeljem kojeg su ubijani ljudi, jer su pripadali njegovoj rasi, nego poratno bezakonje u kojem je mimo bilo kakvog zakona ubijeno višestruko više ljudi koji nisu pripadali toj skupini. Očito su umoreni temeljem nekih drugih, “humanijih” kriterija. Goldsteinov se pogled na ta zbivanja podudara s titoističkom perspektivom koja navodnu moralnu superiornost pobjednika nad poraženim pretpostavlja povijesnoj istini. Tu ujedno leži razlog zašto ga čuvari i baštinici materijalnih tekovina revolucije prikazuju “velikim historiografom” i “najboljim poznavateljem povijesti Drugog svjetska rata”.

Iako znanstvenu metodologiju nije temeljito svladao, priučeni povjesničar Slavko Goldstein je barem terminologiju kojom se koriste povjesničari donekle natucao, znatno artikuliranije nego sin mu Ivo francuski jezik. To ih, međutim, nije spriječilo, starijeg da kao svršeni srednjoškolac postane uglednim povjesničarom, a mlađeg da se prometne u poklisara hrvatske države u Parizu – otac u borbi za bolju prošlost svog ratnog komandanta, a sin s diktatorovom slikom kao inventarom u službenim odajama demokratske Hrvatske i pripadajućim misaonim sklopom kao zvijezdom vodiljom. Uz to, sin je od oca naslijedio sklonost uporabi činjenično neutemeljenih popisa. Izmišlja izvore, kao potporu tvrdnjama koje konstruira, ali i kako bi se prikazao prividno marljivim. Tako njegov rad ocjenjuje mentor, cijenjeni profesor Brandt. Koliko bi se samo tu našlo posla za “đikićevce” – tu neformalnu znanstvenu policiju novog doba!

I zato ti “zlatni grumeni” sadržajno nisu ništa drugo, doli obična sajamska bižuterija. No, kako je uopće moguće da dvojac takvih šarlatana zauzme istaknuto mjesto u nekom društvu i što to govori o tom društvu? Jedni bi mogli rezignirano zaključiti kako je ovo još jedan dokaz kako u Hrvatskoj baš ništa ne valja, pa su tako ovdje čak i Židovi ne odveć sposobni, ni marljivi a bome niti pametni. Drugi bi, pak, mogli pomisliti kako je riječ o nekoj perverznoj inverziji pisanih rasnih zakona –  nepisanim zakonima koji favoriziraju pripadnike one skupine koja je prethodnima bila oštećena. Bila ova nagađanja blizu ili podalje od istine, možda joj ćemo se ipak više približiti, uočimo li kako komunizam-titoizam ne poznaje ni rasu, ni vjeru ni naciju – u carstvu laži kvantiteta i kvaliteta laganja ključni su kriteriji izvrsnosti. Stoga je upravo u navezanosti na (post)komunističke strukture unutarnji izvor moći Goldsteinovih. No, postoji i onaj vanjski, ne manje važan, naslonjen na međunarodnu interesnu mrežu povezanu s Georgeom Sorosom. Da je tomu tako, može se naslutiti i iz posljednjeg pozdrava dragom prijatelju Slavku Goldsteinu kojeg mu je u osobno ime uputio tajkun E. T. (nije izvanzemaljac), te još jednog ispred svoje tvrtke. Generacijski prijatelji sigurno nisu, no nužan je izrazito povoljan vjetar kako bi se doplovilo od žvaka do Cedevite. A još povoljniji kako bi se ugrabilo Ledo i Jamnicu.

Dirljivo pismo koje mu je otac kao dječaku uputio pred pogubljenje, a koje će stjecajem okolnosti doći do njega tek u poznoj životnoj dobi, dvanaest godina prije smrti, na Slavka Goldsteina nažalost nije djelovalo tako da oprosti onima koji su mu zlo učinili, a niti da se javno pokaje za grijehe počinjene prema drugima, uglavnom onima koji mu zlo nisu činili. Mogao je, ali nije…

Nije poslušao ni savjet oca kako ljude koji pripadaju određenoj skupini ne treba prosuđivati poopćeno kroz prizmu nekoliko nevaljalih pojedinaca i njihovu zloću i nedjela pripisivati cijeloj zajednici. Nikako nije uspijevao razlučiti, ili možda to nije želio, ono što je hrvatskoj državi strano i nametnuto od jačega (rasni zakoni) od onoga što je u toj hrvatskoj državi bilo njegovano, jer je doista bilo hrvatsko (državna obilježja, nazivlje, znakovlje i ophođenje u vojnim postrojbama, hrvatski jezik, valuta, kultura, povijest, enciklopedija …). Štoviše, aktivno je sudjelovao u podmuklom priljepljivanju tuđinske ideologije kao etikete i trajne hipoteke hrvatskim iskonskim težnjama za slobodom tako gurajući vodu na mlin protivnika ideje o hrvatskoj državi prikazujući je zločinačkom po svojoj naravi. Netrpeljivost je projicirao na sve one Hrvate koji su živjeli ideju vlastite države, u kojoj će biti ono što jesu, svoji na svome. Takvi su, i kada bi činili dobro, prema njegovu prijekom sudu uvijek mogli i morali učiniti više.

Hrvate je želio mijenjati, razvodniti, dresirati ih da prihvate živjeti u svome domu kao podstanari. Na povodcu će ih držati dugom, mračnom, jasenovačkom laži, a brnjicu im pokušati nataknuti svojim nakladničkim radom u sklopu kojeg je poticao rješenja koja su najučinkovitije razarala hrvatski nacionalni identitet. Odnosi se to ponajprije na rječnike hrvatskog jezika u kojima je, boreći se protiv “ustašizacije”, promicao jezičnog frankensteina temeljenog na novosadskom srpsko-hrvatskom dogovoru pokušavajući ga ugnijezditi u standardnom službenom jeziku samostalne hrvatske države. Ključni je postulat takvog rječnika – može i ovako i onako, kako već tko hoće, ali je ipak bolje onako kako je njemu draže. Bez jasnih pravila, s mnoštvom iznimaka i dvoznačnosti, nema standarda, a bez standarda nema ni zajedničkog temelja, time ni identiteta. Ovime se Goldstein pokazao svojevrsnim pretečom kurikularnog admirala, Borisa Jokića, koji je ješku namijenjenu povodljivima i lijenima reklamirao mudrolijom da će učitelji sada moći raditi kako koji želi, a djeca više ne će morati bubati, nego učiti ono što žele. Učitelji koji rade kako žele, djeca koja uče što žele, a svi skupa govore kako žele! Na kraju ih, kao fina nadogradnja, širom raširenih ruku očekuju sveučilišni profesori moralnog i znanstvenog integriteta Ive Goldsteina, a ne Miroslava Brandta. Idealno, zar ne?

Zanimljivo je kako je Slavko Goldstein postao poručnikom Titove armije četrdesetpete s nepunih sedamnaest godina. Možda se jednom neki istraživač zapita čime je to zaslužio? Nađe li se takav, u polazišnim razmatranjima ne će moći zanemariti saznanja do kojih je došao slovenski istraživač Roman Leljak otkrivši kako su velika većina ubojica iz Hude Jame i drugih masovnih stratišta u Sloveniji bili sasvim mladi ljudi, mnogi tek na pragu punoljetnosti, u dobi kad su ljudi izrazito podložni manipulacijama i huškanju. A Partija je barem bila poznata po tome što je u svojim akcijama rabila posvuda isti obrazac djelovanja.

Kao što se četrdesetpeta potiho vratila 3. januara 2000. godine, a čini se kao da još uvijek traje, tako bi se i Trg maršala Tita, bude li se ikad vraćao, mogao vratiti pod imenom Slavka Goldsteina. Jer riječ je o čovjeku u čijem se djelovanju najjasnije iskazuje spona između dva totalitarizma – novog globalnog i onog starog čiji se duh u novome baš dobro snašao, upravo kao kod kuće.

Grgur S./Kamenjar.com

PEČARIĆ: Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za kulturu SLAVKO GOLDSTEIN UPORNO LAŽE, II.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Zašto trebamo postati netolerantni?

Objavljeno

na

Objavio

Hanibal, čija je vojska bila znatno slabija od rimske, dugo je bio noćna mora Rimljana, redovito ih je tukao, premda brojčano slabiji. Razlog se nalazio u izreci koja se pripisuje Aleksandru Velikom: “Bolje je imati vojsku ovaca koju vodi lav, nego vojsku lavova koju vodi ovca”.

Ovo je moto iznimno provokativne, i, mnogi će reći, kontroverzne knjige Nassima Nikholasa Taleba znakovitog naslova “Skin in the Game”, koja je svojevrsna “pohvala” netoleranciji kroz povijest, sa glavnom tezom da povijest, dominantne vrijednosti i civilizacije stvaraju samo netolerantne, motivirane i hrabre manjine.

Zakon asimetrije

U jednom, netolerantni “lavovi”, manjine, su princip kretanja povijesti, a ne ogromna stada pitomih i tolerantnih ovaca. Tu on vidi propast Zapada, ukoliko ne postane netolerantan prema netolerantnima, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

U mnoštvu primjera kako su se netolerantne manjine nametnule i osvajale svijet, Taleb rabi i povijesni uspjeh religija, poglavito islama i kršćanstva.

Islam, kao manjina, je brzo pokorio zemlje u kojima je kršćanstvo bilo većina zahvaljujući, kako ga Taleb zove, “zakonu asimetrije” koji je duša netolerancije. Napominje kako nadirući islam na početku nije imao namjeru obraćati kršćane jer su bili, kao i Židovi, ljudi knjige s istim praocem Abrahamom, a k tome nije bilo ni pragmatično jer su nemuslimani plaćali znatno veće poreze, a taj novac bio im je iznimno važan za troškove osvajačkih ratovanja.

Dvije asimetrične regule u ovom kontekstu u islamu su ključne. Prva, ako neki čovjek pod islamskom dominacijom oženi muslimanku, on mora prijeći na islam, kao i da je dijete ako je jedan od roditelja musliman, automatski musliman. Nema tu konsenzusa, dijaloga, tolerancije. I drugo, jednom kada postanete musliman, to je nepovratno, nema više napuštanja islama, to kažnjavaju i danas vrlo “tolerantno” – smrću.

Na primjer, poznati glumac Omar Sharif, izvorno libanonski kršćanin pravim imenom Mihael Demetri Shaloub, kada je oženio muslimanku, također (egipatsku) glumicu, prešao je na islam i promijenio ime. Kasnije se razveo, ali je ostao musliman. Ove dvije asimetrične regule, tvrdi Taleb, u Egiptu objašnjavaju kako su malo po malo kršćani postali manjina, a islam većina zahvaljujući – netoleranciji. Islam je ondje pobijedio kršćanstvo zato što je bio netolerantniji

Taleb tvrdi da je prije islama i kršćanstvo, kao manjina, na drugačiji način od islama, uspjelo osvojiti tada poznati svijet zahvaljujući netoleranciji. On to razdoblje kršćanske povijesti gleda iz kuta druge strane, politeista, pogana.

Oni na početku nisu ništa imali protiv kršćana, dapače. No za razliku od monoteista kršćana, njima, kao tolerantnima prema svim religijama u Carstvu, nikako nije bilo jasno zašto oni odbijaju svog Krista staviti u panteon ravnopravno među druge bogove, već tvrdoglavo i hrabro inzistiraju da je samo njihov Bog jedini pravi.

’Roditelj 1 i 2’

Iz toga kuta progoni kršćana od strane pogana su “razumljivi” jer su uzrokovani netolerancijom kršćana prema njima i njihovim bogovima, a ne obrnuto. I kada je car Julijan Apostata, nakon što su tvrdoglavi kršćani uspjeli kršćanstvo učiniti “službenom” religijom carstva i od progonjenih postali progonitelji, pokušao vratiti poganstvo, to je bilo nemoguće iako su mase, većina, još bili de facto pogani, zbog kršćanske netolerancije, zbog “ovaca” koje je vodio “lav”.

Kršćani tako uz pomoć netolerancije nisu samo politički pokorili Carstvo, već nametnuli i svoj moral, svoj vrijednosni univerzum.

Kako je bilo kroz povijest tako je i danas, agresivne, hrabre, motivirane, nepopustljive, čitaj netolerantne manjine diktiraju povijesna kretanja, od spolnih, preko financijskih do religijskih i nacionalnih, kao “neke” agresivne manjine kod nas sa svojim glasilima.

Tako, na primjer, već sada u mnogim zemljama homoseksualna manjina je pobijedila heteroseksualnu i nametnula svoj sustav vrijednosti do te mjere da se iz matičnih listova brišu nazivi otac i majka a uvode “roditelj 1” i “roditelj 2”, da je već sada osim muškog i ženskog u mnogim zemljama zbog šačice transeksualaca uveden, osim muškog i ženskog, neutralni spol.

Jednako je ta manjina u odgojno obrazovnom sustavu nametnula rodnu teoriju koja briše razlike između muškarca i žene, dječaka i djevojčice, koje su po njima obični socijalni konstrukt.

Tako se Taleb pita, promišljajući sudbinu Zapada, imajući u vidu i sve agresivniju islamsku manjinu, trebamo li se prema netolerantnima ponašati tolerantno, nudeći im “dijalog, integraciju, toleranciju i europske vrijednosti”.

Odgovara jasno – ne, ako želimo sačuvati demokraciju i upravo te vrijednosti u ime kojih toleriramo netolerantne, jer “društvo kroz povijest nije evoluiralo kroz konsenzuse, akademske rasprave, i voljom većine”, već uz pomoć netolerancije. “Zapad je trenutno na putu samoubojstva”, tvrdi Taleb jer je tolerantan prema netolerantnim i agresivnim manjinama.

Ako pripadate većini lavova koje vodi ovca, s Talebom se nećete složiti. Taleb je i tako “netolerantna” (misaona) manjina.

facebook komentari

Nastavi čitati