Pratite nas

Vijesti

Mudrinić: U travnju možemo očekivati rast na 400.000 nezaposlenih!

Objavljeno

na

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da su izmjene Zakona o radu (ZOR) nužne kako bi se povećala konkurentnost gospodarstva, privukle investicije, zadržala postojeća i otvorila nova radna mjesta, u suprotnom hrvatskom gospodarstvu prijeti daljnja stagnacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare…

Čelnici HUP-a upozorili su da višegodišnje sindikalno blokiranje svake promjene ZOR-a utječe na dramatično povećanje broja nezaposlenih i tešku gospodarsku situaciju, te postavili pitanje štite li sindikati time zaista interese radništva ili svoje partikularne interese.

HUP-ovci također upozoravaju da bi opći štrajk, koji sindikati najavljuju protiv izmjena ZOR-a, Hrvatskoj samo nanio štetu, pri čemu ističu da opći štrajk uopće nije predviđen zakonom, pa ne vide kako bi mogao biti organiziran na zakonit način.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže da je tržište rada mrtvo, a broj nezaposlenih sve veći. “ZOR se mora prilagoditi realnom stanju na tržištu rada pa, iako nije prihvaćen najveći dio primjedaba HUP-a, pozdravljamo i djelomičnu promjenu zakona u tom smjeru”, rekao je. Bez izmjena ZOR-a neće biti gospodarskog rasta, investicija ni zapošljavanja, tvrdi Majetić.

Posebno se osvrnuo na izmjenu koja se odnosi na fleksibilizaciju radnog vremena, pojasnivši da će radnici i dalje raditi prosječno 40 sati tjedno, odnosno najviše 48 sati s prekovremenim satima, jer ukupan broj radnih sati u referentnom razdoblju od četiri mjeseca mora ostati isti.

Jedina je izmjena da će radnik unutar tog razdoblja, ukaže li se potreba, u nekom tjednu moći raditi više od 48 sati, ali ne više od 56 sati. Slijedom toga, radnik neki drugi tjedan mora raditi manje od 40 sati, naglasio je Majetić .

Predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Petar Lovrić rekao je da novi ZOR treba dinamizirati tržište rada i onemogućiti nelojalnu konkurenciju. Hrvatska je osuđena na uspjeh, iako je sada u depresiji, no treba aktivirati svoju imovinu. Lovrić očekuje da će i subvencije EU pridonijeti pokretanju nekih projekata.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić istaknuo je da poslodavcima treba zakon koji će omogućiti veću fleksibilnost poslovanja i zapošljavanje. Upitan očekuje li da će broj nezaposlenih nadmašiti 400.000, Mudrinić je ocijenio kako bi se to moglo dogoditi u travnju, nakon čega očekuje smanjenje nezaposlenosti zbog sezonskog zapošljavanja i početka realizacije nekih projekata.

Na upit o mogućem povlačenju dobiti iz javnih poduzeća u proračun i kako će to utjecati na njihovu investicijsku sposobnost, Mudrinić je rekao da, ako su poduzeća kreditno sposobna, to ne bi trebao biti problem, prenosi HRT.

poslovnipuls.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati