MUHAMED Poliglot: 29-godišnjak iz BiH govori više od 70 stranih jezika!

4
[pullquote_left]Jezike kao što su engleski, njemački, grčki ili turski Mešić je svladao još kao dijete. Mladić je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 države na četiri kontinenta.[/pullquote_left]

Mladić iz Tuzle, 29-godišnji Muhamed Mešić, govori više od 70 jezika svijeta među kojima su hebrejski, yiddish, baskijski… Već sa 26 godina je govorio 56 jezika, piše Radio Sarajevo.

Jezike kao što su engleski, njemački, grčki ili turski Mešić je svladao još kao dijete. Mladić je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 države na četiri kontinenta kao voditelj projekta Brainswork grupe, projekt menadžer British Councila, osobni savjetnik predsjednika Makedonije i savjetnik gradonačelnika Tuzle.

Jezike je počeo učiti sasvim slučajno kada je sa roditeljima kao petogodišnjak bio na odmoru u Grčkoj i slušao razgovor žene koja im je iznajmila sobu sa svojom kćeri. Potom je za vrijeme rata u Tuzli vidio vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i putem “kupio” riječi tih jezika. Jedini jezik koji je naučio na predavanjima bio je znakovni jezik.

– Po nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu ostvariti samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kada sjedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, talijanskog, portugalskog i turskog su jezici koje govorim dosta dobro – kazao je Muhamed novinaru Agencije Anadolija.

Muhamed trenutno živi u Beču i vodi pravne poslove za jednu građevinsku tvrtku.

engleski, njemački, grčki ili turski Mešić je svladao još kao dijete. Mladić je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 države na četiri kontinenta.

VLM

 

facebook komentari

  • Her John

    Koji mozak u jednog Bosanca !

    • 70 jezika! Previše je to! 😉 ima posla to nabrojat 🙂

  • Her John

    Koji mozak u jednog Bosanca !

    • 70 jezika! Previše je to! 😉 ima posla to nabrojat 🙂