Munchen: Leljak sudu predao pravilnik koji teško tereti Josipa Perkovića

5

Svjedočenjem Romana Leljaka, slovenskog istraživača “udbaških” arhiva iz vremena bivše države, u ponedjeljak se trebalo u Munchenu nastaviti suđenje udbašima Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, a taj je slovenski istraživač rekao da će predložiti da u Muenchenu svjedoči i nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan koji je pred raspad Jugoslavije vodio slovenski Savez komunista. No, po najnovijim informacijama, to svjedočenje je odgođeno zbog bolesti jedne sutkinje, a novi termin bit će zakazan naknadno, doznaje direktno.hr

Kako su ranije najavili slovenski mediji, u Muenchen je pozvano više svjedoka iz Slovenije, uglavnom dužnosnika bivše republičke službe sigurnosti iz vremena bivše Jugoslavije i s njima povezanih osoba. Leljak je slovenskim medijima rekao da su na davanje iskaza u Muenchenu pozvani Marijan Kranjc, Silvo Gorenc, Branko Bračko i Milan Dorič, Slovenac koji živi u Njemačkoj, navodni agent bivše “Udbe” poznat pod nadimkom “Hanzi”.

Gorenc je nekadašnji visoki dužnosnik jugoslavenske sigurnosne službe u 60-im i 70-im godinama, kad su se događala ubojstva emigranata u koja je po nalazima Leljaka bila uključena i slovenska republička “Udba”.

Marijan Kranjc je nekadašnji general JNA zadužen za kontraobavještajne poslove koji se 1990. na vlastiti zahtjev umirovio i iz Skopja vratio u Sloveniju, no on je za “Reporter” rekao da nije pozvan kao svjedok u Muenchen i da ga nekadašnja “Udba” nikad nije obavještavala o svojim aktivnostima.

Leljak koji se niz godina bavi otkrićima podataka iz tajnih arhiva inače je član oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše po čijem je stajalištu u Sloveniji potrebno izvršiti lustraciju starih kadrova povezanih s nekadašnjim komunističkim strukturama.

On je prije nekoliko mjeseci, istražujući slučaj nestalog Stjepana Crnogorca, hrvatskog emigranta kojega je po njegovim saznanjima Udba 1972. otela u Austriji i dovela u Sloveniju, gdje mu se gubi trag, Kučana optužio da je bio upoznat s tim slučajem, što je Kučan energično demantirao rekavši da o tome ne zna ništa.

“Za mjesec-dva bit će podignute optužnice za slučaj ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Crnogoraca, a europski uhidbeni nalozi će biti podignuti protiv Silva Gorenca, Borisa Mužiča i Marijana Orožna, jer je upravo slovenska Udba bila ‘zadužena’ za ubojstva i operativno djelovanje u Austriji i Njemačkoj”, otkriva Leljak.

Leljak je siguran da će biti još postupaka za hrvatske žrtve, a na suđenju Perkoviću i Mustaču svjedočit će o dokumentima koje je pronašao u slovenskom arhivu i po kojima se jasno vidi kakva je bila “struktura zločina” i kako i tko je donosio odluke o likvidacijama emigranata, tko je organizirao i pod kojim uvjetima samu likvidaciju, kao i iz kojih struktura su, u određenim slučajevima, dolazili počinitelji likvidacija.

Leljak, između ostalog, posjeduje dokument jugoslavenske tajne službe koji tereti Josipa Perkovića u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.” Riječ je o pravilniku koji je napravljen u samo 17 primjeraka, jedan je završio u slovenskom arhivu i ja ga imam”, rekao je Leljak i dodao da je taj dokument preveden na njemački jezik i dostavljen njemačkim pravosudnim organima.

[ad id=”40551″]

>>Pogledajte i > Roman Leljak u TV Bujici

facebook komentari

 • EMINƎM

  Sućut za udbina druga Nobila, izgleda da se stanje otelo kontroli

  • Lilith

   znali su oni da će popušit u njemačkoj.. zato su se toliko i opirali izručenju! Sva sreća pa su njemci bili uporni!

   • EMINƎM

    komunističkim lažima nazire se kraj a tek kad ih zahvati lustracija ,
    tek tada živjet će sretno ova Kroacija

 • Zdravko Lozar

  Ako bude jos nesto ostalo od Kroacije mozda ce i zazivjeti ??? kada se jednu tako malenu naciju sa svih strana devastira i i unistava ,njen opstanak je itekako upitan ? Bojim se da ima vise mahera koji rastacu tu malu hrvatsku zemljicu nego odlucnih i hrabrih mladih hrvata koji se bore za opstanak svoje nacije kao temelja covjeka i osobitosti na ovom planetu.