Mušić, Čavara i Mitrović na čelu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta

0

S 58 glasova za i 32 suzdržana, za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izabran je Edin Mušić iz SDA. Za potpredsjednike su izabrani Marinko Čavara (60 za, 22 susdržana) iz HDZ-a i Saša Mitrović (60 za, 28 susdržanih) iz Demokratske fronte.

Intoniranjem himne BiH  konstitutirajuće zadjedanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH počelo je u podne. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Stjepan Mikić dodijelio je certifikate o osvojenom mandatu zastupnicima, poželivši im sreću u narednom četverogodišnjem radu.

Kako je Mikić kazao, dosada su u SIP BiH došla dva odbijanja mandata. Mandat federalnog zastupnika odbili su Ibrahim Hadžibajrić (SBB), aktualni načelnik sarajevske općine Stari Grad, te Salko Selman, novoizabrani predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH.

Hadžibajrićev mandat zamjenski je dodijeljen Jasni Duraković-Hadžiomerović, a procedura oko dodjele zamjenskog mandata kojeg je bio osvojio Selman još nije završena u SIP-u.

Na današnju sjednicu nisu došla dva novoizabrana federalna zastupnika – Hasan Muratović (SDP) , aktualni načelnik općine Živinice i Rasim Omerović (SDA), načelnik Kalesije


covic-dodik-sastanakPredsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banja Luci da je ova stranka legitimni predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske na razini BiH, ali da je bliže odluci da ne sudjeluje u vlasti na toj razini.

“Ne interesira nas zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kao netko tko daje milostinju”, rekao je novinarima Dodik nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je, kako javlja Srna, napomenuo da je SNSD bliže odluci da ne sudjeluje u vlasti na razini BiH.

“U tom slučaju imat ćemo manje odgovornosti, ali je sigurno da nećemo aplaudirati vlasti koju bi eventualno činili SDA, DF, SDS, PDP i NDP”, rekao je Dodik.
Čović je naglasio da će HDZ BiH u svim varijantama biti dio vlasti na razini BiH.

Dodik i Čović su ocijenili da je suradnja SNSD-a i HDZ-a veoma dobra.

Partneri na razini entiteta

Sastanku lidera HDZ BiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika su prisustvovali i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović i član Predsjedništva HDZ-a BiH Davor Čordaš.

Na press konferenciji nakon sastanka predstavnika SNSD-a i njihovih kolacijskihh partnera i HDZ-a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Dragan Čović izašli su sa zaključom da suradnja njihove dvije stranke ostaje čvrsta. Dodik je, kako javlja dopisnik Avaza, rekao da SNSD i HDZ ostaju partneri na razini Federacije i RS-a.

– Trudit ćemo se da ispoštujemo HDZ u vlasti RS-a kao svog partnera kao što je to i do sada bilo – Kazao je Milorad Dodik.

Čović je rekao da se s Dodikom informirao oko političkih činjenica te da je u Federaciji BiH potreebno ubrzati političke procese.

– Neophodno što prije formirati Doma naroda BiH, sve bitno trebalo bi da se dogodi do kraja godine -kazao je Čović u svojoj izjavi, te nasglasio da će HDZ biti u Vlasti na nivou BiH u bilo kojoj opciji.

Dodik i Čović govorili su i o prekidanju gradnje Južnog toka smatrajući da je to nepovoljno za BiH i izražavajući nadu da bi se taj projekat mogao nastaviti nekada u budućnosti.

Hms.ba

facebook komentari