Pratite nas

Mustač već danas u Njemačkoj

Objavljeno

na

Bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač mogao bi već danas biti izručen Njemačkoj, i to jednim od dvaju redovitih Lufthansinih letova. Naime, Vrhovni sud odbio je žalbe na odluku kojom je varaždinski Županijski sud odobrio izručenje zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

Podsjetimo, varaždinski Županijski sud zaprimo je odluku Vrhovnog suda kojom su odbačene žalbe bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača te tužiteljstva na rješenje varaždinskog suda o izručenju Mustača Njemačkoj zbog optužbi za pomaganje i poticanje na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Kako je odlukom Vrhovnog suda pravomoćna postala odluka o izručenju Mustača, varaždinski je sud objavio da je MUP-u, odnosno njegovu Uredu za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E., naložena predaja Mustača Njemačkoj.

MUP, odnosno ured S.I.R.E.N.E., zaprimio je od varaždinskoga Županijskog suda pravomoćnu odluku o izručenju Njemačkoj bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača, sukladno europskom uhidbenom nalogu, te je započeo pripreme za postupak predaje.

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić rekla je da je o pojedinostima, odnosno načinu i vremenu kada će se predaja obaviti, prerano govoriti. Najavila je da će javnost biti pravodobno obaviještena.

Vrhovni sud odbio žalbu – Mustač sve bliže izručenju Njemačkoj

U priopćenju stoji da mjerodavna tijela hrvatskog MUP-a i SR Njemačke moraju dogovoriti način, vrijeme i mjesto predaje. Rok za to je deset dana od pravomoćnosti rješenja, odnosno od 15. travnja.

U međuvremenu, Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat potvrdila je Hini da je danas oko podneva faksom uputila Europskom sudu za ljudska prava u Strasborugu prijedlog za određivanje privremene mjere radi obustave, odnosno odgode predaje Mustača prema europskom uhidbenom nalogu.

Smatra da se kod odluke varaždinskog suda o izručenju radi o teškim povredama europske konvencije, zbog čega očekuje vrlo brzu odluku Europskog suda. Napomenula je da, bez obzira na takve pravne akcije obrane, hrvatska i njemačka policija mogu postupati prema pravomoćnoj odluci, odnosno izručenju.

Naglasila je kako nema informacije kada bi se izručenje moglo dogoditi, ali da se ono može provesti bilo kada u zakonskom roku od deset dana, sukladno čemu očekuje odgovor Europskog suda u roku od dan ili dva. Prema njezinu iskustvu, Europski sud je brz u reakciji kada je u pitanju donošenje privremenih mjera.

Najavila je da će Mustač prihvatiti sve odluke domaćih pravosudnih tijela, bez obzira na to kakve one bile. Ako ne dođe do odgode Europskog suda, naravno da će se povinovati odlukama naših sudova, kazala je Horvat.

Pravni zastupnici Đurekovićeve udovice zadovoljni odlukom

Pravni zastupnici Gizele Đureković,udovice ubijenoga hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, izrazili su zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda. Odvjetnica Zrinka Pavlović ustvrdila je kako je odluka Vrhovnog suda pravno utemljena i detaljno obrazložena prema svakoj točki žalbe. Vrhovni sud pružio je vrlo jasne argumente zašto svaki pojedini žalbeni razlog nije usvojen, dodala je. Tom odlukom napokon je otvoren put da se preko 30 godina star slučaj teškog ubojstva uputi tamo gdje mu je mjesto, a to je sud. Samo sud može utvrditi što se doista dogodilo, kao i tko su bili nalogodavci i počinitelji Đurekovićeva ubojstva, istaknula je Pavlović.

hrt.hr

facebook komentari

Komentar

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

Objavljeno

na

Objavio

RTL je emitirao dokumentarni film ‘Gazda’ o načinu stvaranja Todorićevog imperija Agrokor.

Zanimljivo je kako je taj dokumentarac zgotovljen prije godinu dana, ali tada RTL-u nije bio zanimljiv. No dobro to ne čudi, treba preživjeti pa onda i znati birati tajming emitiranja.

Ipak, dokumentarac je odlično napravljen jer tako jasno raskrinkava velikog tajkuna Todorića kao sitnog žmuklera koji u svakoj prilici raznim muljažama izigrava zakone, a onda sve one koji su mu u tome pomogli zapošljava u Agrokor.

Jezive su savjesti tih ljudi koji su prodali svoje kolege s posla, sindikata, udruženja malih dioničara, ili oštetili državu muljanjem u državnim agencijama za upravljanje imovinom, robnim rezervama pa sve do korumpiranih Saborskih povjerenstava. Metodologija zgrtanja bogatstva neodoljivo podsjeća na seriju ‘Prosjaci i sinovi’.

Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu.

Marko Jurič: Hrvati – državni narod ili politički tamburaši

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati