Pratite nas

Reagiranja

Na člana HAZU-a prof. Grčevića, voditelja Hrvatskih studija pokrenuta je hajka jer je podržao Marka Perkovića Thompsona

Objavljeno

na

“Doista je strašan problem to što prof. Grčević želi od Hrvatskih studija napraviti hrvatske studije, zar ne”, zapitao se akademik.

Akademik Pečarić

Akademik Pečarić

Akademik Josip Pečarić u petak je uputio otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović povodom napada na člana suradnika HAZU-a prof. dr. sc. Maria Grčevića.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Poštovana Predsjednice RH gđo Kolinda Grabar-Kitarović,

Kao potvrdu mojih pisama Vama (jedna kolegica sa Sveučilišta mi je povodom toga napisala: Želim Vam uspjeh u borbi za prava i dignitet znanstveno-nastavnih zvanja!) danas čitam kako je pokrenuta hajka i na Člana suradnika HAZU prof. dr. sc Maria Grčevića voditelja Hrvatskih studija. Navodi se i isti razlog za hajku:

Jutarnji list navodi da je prof. Grčević ostao zapamćen kao jedan od potpisnika peticije da se ne kazni Marka Perkovića Thompsona zbog izvođenja izvornika pjesme „Bojna Čavoglave“, nastale početkom Domovinskog rata i velikosrpske agresije na Hrvatsku, na čijem se početku uzvikuje pozdrav „Za dom spremni“.

Dakle, ipak i poslije više od godinu dana kada je pismo nastalo zbog obrane Marka Perkovića Thompsona i simbola Domovinskog rata pjesme „Bojna Čavoglave“ Vaš ured rekao da je to pismo „na razini provokacije“ iako su dan prije Thompsonovog nastupa u Kninu na paradi Hrvatske vojske u Zagrebu nastupali HOS-ovci sa svojom zastavom na kojoj stoji ZA DOM SPREMNI imamo progon potpisnika peticije. Poslije napada u posljednoj godini dana na mene, moju obitelj, moje suradnike pa i na ono što sam kao znanstvenik uradio, o čemu sam Vam pisao posljednjih dana, sada imamo napad na kolegu Grčevića.

Istina, prije godinu dana su mediji sakrili od javnosti što je bio stvarni razlog Peticije, ali ove godine nisu. Poslije ovogodišnjeg koncerta u Kninu rečeno je kako je problem u „Bojni Čavoglave“! A kao što znate prije toga istim drugovima je problem bila i Thompsonova pjesma „Lijepa li si“. Pjesma čije sam riječi stavio na koricama moje knjige „Hajka na Thompsona“ iz 2012.

Da bi ste vidjelu sve veličinu čovjeka i s ponosom mogu reći Člana suradnika HAZU prof. Grčevića pogledajte pismo koje mi je tada uputio:

„Poštovani akademiče Pečariću,

pratim novinske napise u povodu prijedloga da se pozdrav “Za dom spremni” uvrsti u službene pozdrave Hrvatske vojske, a koji je donesen zbog najave da će pjevač Marko Perković Thompson biti sudski procesuiran jer ga iznosi na početku svoje pjesme Bojna Čavoglave.

Budući da ste Vi u javnosti izloženi najvećim pritiscima, želim Vam izraziti svoju podršku, uz zamolbu da me uvrstite na popis onih koji su prijedlog u korist pozdrava “Za dom spremni” podržali nakon obznane i reakcija u medijima. Ako takva posebna popisa nema, uvrstite me molim na glavni popis.

S poštovanjem,

izv. prof. dr. sc. Mario Grčević

P.S.

Ovo moje pismo možete slobodno citirati ili distribuirati.“

S druge strane Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu izdao je izjavu povodom nedavne peticije za uvođenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kao službenog pozdrava u Oružane snage RH. Dakle, 30 profesora na čelu s predstojnikom Odsjeka dr. Tvrtkom Jakovinom i medijskim (kolo)vođom hajke na potpisnike peticije dr. Hrvojem Klasićem, u izjavi su zatražili isključenje iz svih strukovnih udruga hrvatskih povjesničara onih kolega koji su peticiju potpisali. U staroj komunističkoj maniri, traže javnu, a onda i svaku drugu osudu onih koji nisu s njima, koji misle drugačije od njih koji u Hrvatskoj imaju monopol na tumačenje bliže i dalje povijesti.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/mediji-iznenadujuce-bojkotirali-necastive-s-filozofskog-koji-su-zestoko-osudili-sve-potpisnike-peticije-zds-828695

Mediji im tada nisu dali veliku pozornost jer je očito kako oni negiraju i HOS i Domovinski rat, pa prirodno ne spominju ni obranu simbola Domovinskog rata „Bojnu Čavoglave“. I takovi spominju monopol na tumačenje bliže i dalje povijesti. O kolovođi ovog pisma ovih dana je pisao i prof. dr. sc. Andria Hebrang:

Naravno ima i drugih zamjerki kolegi Grčeviću, ne znate koja je gluplja od koje, ali ovo treba navesti:

Kako piše Jutarnji list, jedna od glavnih zamjerki prof. Grčeviću je što želi „pohrvatiti Hrvatske studije“, te da previše forsira „kroatološku priču“ i, kako stoji u programu, “profilirati Hrvatske studije prema proučavanju hrvatskih kulturoloških i identitetskih pitanja”.

Doista je strašan problem to što prof. Grčević želi od Hrvatskih studija napraviti hrvatske studije, zar ne?

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: U Pazinu su hrvatsku Predsjednicu dočekali i ispratili partizanskim pjesmama

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nije se nadala da će na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu (25. rujna 2017.) doživjeti zvižduk za zviždukom.

I to od koga? Od onih koji Hrvatskoj drže lekcije o antifašizmu! Sram ih može biti!

Zviždali su Predsjednici samo na spomen katoličkog svećenstva i Katoličke crkve u Hrvata. Oni priznaju za „Boga“ samo Tita, partiju i komunizam. I dalje se ponašaju „crno bijelo“. Partizani, Tito i komunisti uvijek su bili dobri i pošteni, a svi drugi, a najviše Hrvati, – „ovce za klanje“! E, stanite malo vi koji nikada niste trpjeli Hrvate i Hrvatsku (svaka čast iznimkama), kojima je „svetinja“ Josipović, Mesić i Rade Šerbedžija, osvježite se  hladnom vodom i pogledajte gdje živite? Još ste uvijek u Hrvatskoj, iako neprestano težite nekakvoj imaginarnoj Republici, na čelu s nekakvim Jakovčićem.

U svom govoru, Predsjednica je bila vrlo korektna, ali što to vrijedi kad je došla među ljude koji jedva čekaju da iskale svoj bijes na Hrvate i Hrvatsku, na sve ono što nema veze s bivšom, propalom Jugoslavijom. Pljeskali su samo kad se u dvorani spomenulo Titovo ime. Čak su i skandirali jednom od najvećih komunističkih zločinaca. Istina, Tito je bio na čelu pobjedničke vojske do 1945., ali je isto tako, od završetka II. svjetskog rata, bio na čelu komunističkih krvnika koji su pobili na stotine tisuća nevinih Hrvata, među kojima je bio i veliki broj svećenika.

Na tom skupu ekstremnih ljevičara, komunista i Jugoslavena (svaka čast iznimkama) govorili su i Stjepan Mesić, Franjo Habulin, Valter Flego i drugi. Flego je, među ostalim „podučio“ i Predsjednicu da je „povijest učiteljica života“, ali da „neki još uvijek nisu ništa naučili iz nje i da je zato potrebno prisjećati se, ponavljati istinu, njegovati i baštiniti antifašizam“.

Tamošnji borci „iz 1941.“ nikako ne mogu gospođi Kolindi Grabar Kitarović oprostiti što im je tita iz svoje radne sobe poslala u ropotarnicu, ali to nije razlog da se i na ovakvim mjestima ponašaju bezobrazno i nekorektno, jer ipak je ona došla na njihov poziv i bila njihov gost. Stoga ne stoji, kako smo čuli, da su danas u Hrvatskoj u opasnosti i antifašisti i demokracija, a još manje da će, kako su rekli, „val revizionizma ustaštva potopiti sve ono što je Hrvatsku činilo kulturnom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom“.

S obzirom da u Hrvatskoj nema niti je bilo ustaša nakon II. svjetskog rata, oni su ti koji preokreću povijest samo da ih nitko ne pita: o Golim Otocima, suđenjima bez suđenja, masovnim grobnicama od Vardara pa do Triglava, ali i gdje su bili u vrijeme srbijanske i ine agresije? (Svaka čast iznimkama.)

Dobro je da je predsjednica RH vidjela kako se ponašaju ti ljudi, da je „antifašista“ svakim danom sve više i da su sve glasniji u dozivanju onoga za što smo mislili da smo u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu pobijedili!

Spomenimo još da hrvatsku Predsjednicu nisu ispratili domoljubnim pjesmama, već onima koje dobro znaju, a koje su se pjevale maršalu, kao što je: „Druže Tito mi ti se kunemo!“

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

Objavljeno

na

Objavio

Kada se već činilo da će dugo očekivani Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je ovih dana aklamacijom prihvaćen od svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, biti naposljetku donesen konsenzsom i mirno, svoje primjedbe na zakon javno su iznijeli Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Ovaj potonji, srpski predsjednik, o Zakonu se referirao na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

– U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za nas izuzetno teško – kazao je Vučić u izjavi za Radio televiziju Srbije (RTS).

Istodobno, Pupovac je o zakonu govorio za Radio Beograd. – Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv jer se stvari koje su bile dio ratnih propagandi nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema BiH i Crnoj Gori – naveo je Pupovac dodajući kako “ne može biti dobro da se Hrvatska neprestano vraća, održava i zaoštrava ratnu priču”.

Za Večernji list je najprije komentirao ministar branitelja Tomo Medved koji je kratko poručio kako su “odredbe novog zakona temeljene na Deklaraciji o Domovinskom ratu”. No novi prijedlog zakona kroz formulaciju “agresiju na RH izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH”, preciznije i šire imenuje sve agresore, s naglaskom na “veliki broj” Srba, dok Deklaracija ne spominje BiH te navodi oružanu pobunu tek “dijela srpskog pučanstva”, što je Pupovca i Vučića potaknulo na reakciju.

– Vučić je smiješan, što on ima sa Zakonom o hrvatskim braniteljima? Očito se boji naknade štete koju će Srbija prije ili kasnije morati platiti, koja se navodi u jednoj od pet pristupnih točaka Srbije u EU – kaže Josip Đakić (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

– Što se tiče formulacije o “dijelu” ili “velikom dijelu” Srba koji su sudjelovali u agresiji i koja je za njih sporna, može se lako usporediti broj Srba koji je tada živio u Hrvatskoj i onaj koji se protiv nje borio. No činjenica je da je taj broj bio velik – kaže Đakić.

Član Odbora Zdravko Ronko (SDP) kaže pak kako podržava većinu članaka ovog zakona, no kako bi bilo točnije napisati da je dio srpske nacionalne manjine sudjelovao u agresiji, a ne “veliki broj” jer je dio Srba branio Hrvatsku.

Zastupnik Mosta Miro Bulj ima nedvosmislenu poruku za Vučića. – Je li broj bio velik ili nije, to Vučić najbolje zna, kao jedan od vođa pobune i pripadnik četničkih odreda. Bolje bi mu bilo da kaže gdje su naši nestali i da se bavi ratnom odštetom Hrvatskoj koja će ga koštati 40 milijardi eura. Sramota je da Vučić uopće komentira naš zakon, a da mu Pupovac suflira – zaključio je Miro Bulj. Dodao je i kako činjenica da su Srbi 90-ih okupirali trećinu Hrvatske dovoljno govori sama za sebe.

facebook komentari

Nastavi čitati