Na današnji dan 1995. točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava

  0

  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnica akcije Oluje

  Na današnji dan 1995. točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava. U vojno-redarstvenoj akciji Oluja oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bila je kruna akcije.


  Croatian_President_Tudjman_at_the_Knin_Fortress_during_the_Operation_Storm,_6_August_1995
  Akcija je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama.

  U ranim večernjim satima 4. kolovoza javnost je upoznata da akcija teče prema planu. Te večeri vojska i policija oslobodile su Sveti Rok, svega su nekoliko kilometara od Knina koji je u okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima. U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava.

  Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. U nedjelju, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica…

  Dan kasnije, 7. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug završena. Poginulo je 174 i ranjeno 1430 pripadnika hrvatskih snaga.

  Središnja svečanost obilježavanja 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja započela je budnicom kninskim ulicama, potom je slijedilo podizanje državne zastave na kninskoj tvrđavi te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede “Oluja ’95”, gdje će biti održana i središnja proslava.

  Središnju svečanost prenost će Hrvatska televizija na svojem Prvom i Četvrtom programu.

  Nakon toga u programu je mimohod pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruga te državnih čelnika gradskim ulicama do crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta, gdje će biti služena i svečana sveta misa za Domovinu. Misno slavlje predvodit će šibenski biskup Ante Ivas, a u koncelebraciji će biti vojni biskup Juraj Jezerinac.

  Poslijepodne je rezervirano za program “Branitelji za branitelje” u parkovima i Ulici Franje Tuđmana. Na stadionu NK Dinara odigrat će se nogometna utakmicu veterana 4. i 7. gardijske brigade, koje su sudjelovale u “Oluji”, protiv Humanih zvijezda Hrvatske.

  Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Republike Ivo Josipović, a središnjoj će svečanosti također nazočiti i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, članovi vlade i Hrvatskog sabora, predstavnici političkih stranaka i brojni drugi dužnosnici.

  http://video.hrt.hr/0408/oluja.mp4

  hrt

  facebook komentari