Na današnji dan miniran Stari most

6

Na današnji dan, 9. studenog 1993. srušen je Stari Most u Mostaru.

[ad id=”93788″]

Tijekom Bošnjačko-hrvatskog sukoba u Mostaru, most je predstavljao jedinu vezu između istočne obale Neretve, pod nazdorom Armije BiH i manjeg dijela grada na desnoj obali koji je također bio pod bošnjačkim nadzorom.

Srušen je 9. studenog 1993. godine. Ubrzo je u javnost izašla snimka rušenja mosta. Većina svjetskih medija je odmah za rušenje optužila postojbe HVO-a. MKSJ nije dokazao da je HVO srušio most. Sumnja se da ga je srušila Armije BiH te prebačeno na Hrvate, no do danas nitko iz HVO-a nije preuzeo odgovornost za rušenje mosta.

 

 

facebook komentari

 • Darko Glazer

  izbrisali ste moj komentar?! da nije mozda bio “u neskladu s važećim zakonima”? napravili ste veliki doprinos demokratiji i viseumlju, a bojim ste da ste zapravo, dali doprinos maloumlju. svaka cast, budite ponosni na sebe.

  • Alan B’Stard

   ne pametuj, tu ti je komentar, ovdje nikad nitko nije brisan osim par psovača

  • Kamenjarko

   Tko je dao doprinos maloumlju vidi se po tome što ti je netko i replicirao na tvoj komentar .A da se lakše snađeš ponovit ćemo ti i ovdje repliku.
   E hajde nam sada pojasni kako je moguće replicirati na izbrisani komentar.

   Daran Bašić ·

   Mostar

   Znači Istočni Mostar su sa zemljom sravnili HV i HVO .Srbi ga i nisu granatirali i rušili ?
   Tako ni Stari most nisu Srbi gađali ?
   14. 01. 2010.

   24SI – Predsjedatelj sudskoga vijeca u slucaju “Jadranko Prlic i ostali”, sudac Jean-Claude Antonetti, tokom sudjenja ove sedmice rekao je da nije dokazano da su snage Hrvatskog vijeca obrane (HVO) srusile Stari most u Mostaru.

   Predsjedatelj sudskoga vijeca u slucaju “Jadranko Prlic i ostali”, sudac Jean-Claude Antonetti, tokom sudenja ove sedmice rekao je da nije dokazano da su snage Hrvatskog vijeca obrane (HVO) srusile Stari most u Mostaru, nije ni dokazano ko je i kako naredio da se on srusi. Prema navodima tuzilastva, mostarski su Stari most tenkovskim projektilom srusile snage HVO-a, navodi Vecernji.

   – Sokiran sam time sto u ovom procesu tuzilastvo nije dovelo vojnike iz toga tenka kako bi nam oni rekli jesu li pucali i ko im je naredio da sruse Stari most. Koliko znam, navodi govore da su u tom tenku bila trojica vojnika, ali je jedan od njih poginuo. Ostala su dvojica trebala biti u ovoj sudnici i dati svoj iskaz. Samo bismo tako doznali pravu istinu – rekao je sudac Antonetti. Dodao je i da niko do sada nije dokazao ili donio presudu za rusenje Starog mosta, pa cijeli svijet sada ocekuje od ovoga sudskog vijeca da donese presudu o tome. Nakon toga sudac Antonetti pitao je svjedoka, inace nizerangiranog casnika HVO-a iz Mostara, sta misli o toj temi. On je odgovorio da su snage Armije BiH mogle sa svih svojih pozicija srusiti mostarski Stari most i da brojne analize pokazuju da se upravo to i dogodilo. Tuzilastvo je nekoliko puta nakon toga razlicitim dokumentima pokusalo dokazati da je vrh HVO-a naredio rusenje Staroga mosta, ali je svjedok nakon pregleda dokumenata rekao kako nigdje ne pise da je naredjeno rusenje Staroga mosta.

   – Ni u ono vrijeme, kao ni sada, nemam nikakvih spoznaja da je izdata naredba da se srusi Stari most – rekao je svjedok. Istice da je Armija BiH, da je zeljela, mogla dodatno zastititi taj objekt, ali iz njemu nepoznatih razloga to nije ucinjeno.

   Haasko tuzilastvo nakon ovakvog razvoja dogadjaja zatrazilo je da se svjedocenje generala Milivoja Petkovica, bivsega glavnog zapovjednika HVO-a, odgodi za 11. februara jer im je njegov iskaz dostavljen prije desetak dana. Advokati odbrane rekli su kako nemaju nista protiv tog zahtjeva ako tuzilastvu , nakon cetiri godine procesa i sest godina od podizanja optuznice, treba jos vremena da bi se pripremilo za ispitivanje.

   • Darko Glazer

    dobro, najprije izvinjenje, sto sam pomislio da je moj komentar bio izbrisan. ovdje, na Disqusu je prikazan, kao i svi ostali komentari, na Kamenjaru nisu svi prikazani (sada jeste), ne znam zasto se pravi selekcija. izvinjenje br. 2 – da, i Srbi su ga granatirali i rusili, ali samo na pocetku, dok nisu bili otjerani dalje, i to i istocni i zapadni dio, bez razlike. mada toliko uzorno, da se HVO uz pomoc HV potrudio da ih premasi, i to u tolikoj mjeri, da je na kraju rata Istocni Mostar bio mnogo vise porusen od Vukovara – nadmasili su “ucitelje” Srbe. pored toga, ne postoje dokazi da su Srbi posebno gadjali Stari most, osim u sklopu gadjanja cijelog grada. i moram jos dodati, postavljas vrlo interesantnu vezu izmedju HVO, HV i Srba. prezivio je i cara Franju, i Mussolinija i Hitlera, ali nije slavne srpske i hrvatske generale …

    i covjece, okani se pozivanja na Haski tribunal u svezi rusenja Starog mosta, jer nije dokazao ni tko je gadjao Markale 1 i 2, kao ni tuzlansku Kapiju, a budi uvjeren ni da nece, iz prostog razloga sto ih ne zamimaju pojedinacni incidenti, nego rat u cjelini, a ovakvi incidenti samo u sirem kontekstu. pored toga, iz ovog tvog navoda nije dokazano da su snage HVO srusile Stari most, a nije dokazano ni da nije, pa cemu onda sluzi ovaj tvoj navod? i koji nonsens “svjedoka” Haskoga tribunala – “Istice da je Armija BiH, da je zeljela, mogla dodatno zastititi taj objekt, ali iz njemu nepoznatih razloga to nije ucinjeno.” cime da ga zastiti – s jos vise auto guma protiv tenkovskih granata, i to jos pod svakodnevnom vatrom? ili su ga trebali zastiti s mozda 20 ili 30 cm armirano-betonskim oblogom, jasno izgradjenih u ratnim okolnostima, a i takav mastovit gradjevinski pothvat ne bi ga mogao zastiti od pancirnih granata. i jos k tome, nas vrli Kamenjar nas poziva na kraju teksta da procitamo Praljkove “cinjenice” kao jedinu i nepobitnu istinu?! (Kamenjar ih pise kao cinjenice, a ne Cinjenice – podnaslov “strucne” analize rusenja mosta). eto, ako haski Tribunal nije dokazao tko je srusio Stari most, Praljak jeste. ali zato je Tribunal dokazao njegove zlocine i osudio ga kao ratnog zlocinca. a evo kakvo misljenje o velikom generalu i njegovim povijesno-spisteljskim sposobnostima imaju u njegovoj domovini: “Slobodan Praljak napisao je 18 knjiga u kojima se bavi Domovinskim ratom, ratom u BiH te odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. … Stoga je Ministarstvo financija presudilo da “sporna izdanja žalitelja nemaju stručni, znanstveni, umjetnički, kulturni i obrazovni sadržaj, … Odnosno, ocijenjeno je da Praljkova djela spadaju u šund i pornografiju, na što se mora platiti PDV.” (Slobodna Dalmacija, 04.07.2012.) kasno je nas Slobodan shvatio da rat nije kazaliste i da bi mu mnogo bolje bilo da je tamo i ostao. i takvu nam jednu osobu Kamenjar nudi kao referencu.

    toliko i o maloumlju i o viseumlju.

    • Alan B’Stard

     Postoje dvije opcije komentiranja, na disqusu i facebooku. ne radi se o selekciji

 • Bila

  Povijesni izvori nas uče, da je Stari most po nalogu Sulejmana Veličanstvenog ( imao je veličanstveni harem ), godine 1566.,
  izgradio neki Hajrudin.
  Isto tako, u Podmilačju je godine 1416., blagoslovljena Crkva Sv Ivana Krstitelja.
  Kao jedina sačuvana franjevačka Crkva iz srednjega vijeka,
  egzistirala je do konca 1992., kada je sravnjena sa zemljom.
  Onda je to ovih dana taj spomendan?
  Za to nedjelo nitko nije odgovarao. Pa, evo, spomenimo je se.