Na današnji dan: Plan Z-4 neprihvatljiv za Hrvatsku – 6. ožujka

8

Na današnji dan 1995. godine na saborskom zasjedanju donesena je odluka da je plan Z-4 neprihvatljiv za Hrvatsku.

Plan Z-4Plan Z-4 (Zagreb Four talks) je naziv za Nacrt sporazuma o Krajini, Slavoniji, Južnoj Baranji i Zapadnom Srijemu kojeg su izradili veleposlanici zemalja Kontaktne skupine (SAD, Rusija, Europska zajednica, UN) u ruskom veleposlanstvu od 22. ožujka 1994. do kraja siječnja 1995. godine.

On je predviđao reintegraciju okupiranih područja u sastav Republike Hrvatske s time da bi ta područja osim Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema uživala vrlo visoku autonomiju, a to bi se područje zvalo Srpska Krajina.

Iz Plana Z-4 proizlazilo je da bi Srpska Krajina bila gotovo potpuno samostalan entitet u sklopu Republike Hrvatske, ali bez međunarodnog subjektiviteta, odnosno “država u državi”.

O planu se nije puno raspravljalo u Kninu kao ni u Beogradu, ali je o njemu bilo govora u Zagrebu. Odbor za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih područja na saborskom zasjedanju 6. ožujka zaključio da je plan Z-4 za Hrvatsku neprihvatljiv.

Nešto ranije Odbor za Ustav konstatirao je da je plan suprotan hrvatskom Ustavu jer predviđa federalizaciju i konfederalizaciju Hrvatske.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Agromentum

  Najbolje u svemu tome je bilo i to što su plan i Srbi odbijali.

  • EMINƎM

   ludaci ! na našu sreću

  • Alan B’Stard

   Srbi su bili samouvjereni i bahati. Tuđman je mudro postupio!

   Kad nećete z4 evo Vam Oluja!

   • Agromentum

    Uzdali se u Miloševića. Kad ga je Martić nazvao i pitao šta treba radit’ a on mu odgovori nek’ se ubije.

    • Alan B’Stard

     A poslije im Milošević kaže: “Ta ste pobegli ko zečevi bre” 🙂

   • Zagreb

    Dobro je što su Srbi odbili Z4. “Međunarodna zajednica” im je tim planom de facto i de jure davala legitimitet nad okupiranim hrvatskim teritorijem. I njihovo odbijanje tog plana
    omogućilo je Bljesak i Oluju i konačno oslobođenje Republike Hrvatske.

 • EMINƎM

  CCCC 4 , s tom podvalom zaribala bi Hrvatska ko bosna

 • Max

  Srbi nisu prihvatili jer su vjerovatno mislili da ce jos nesto okupirati, ali i da jesu prihvatili nije bitno jer nasi to nisu htjeli.