Na današnji dan, prije devet godina, umro je papa Ivan Pavao II

  0

  Na današnji dan, prije devet godina, umro je papa Ivan Pavao II. Hrvatsku je pokojni papa Ivan Pavao II. posjetio tri puta. Prvi put je doputovao dok su ratne rane još bile svježe. Bilo je to 10. rujna 1994. godine, a tada je stigao kao “hodočasnik pomirenja”. Papa je tada uputio poziv na pomirenje i mir.

  Istaknuo je kako je nužno promicati kulturu mira nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti. Na euharistijskom slavlju na zagrebačkom Hipodromu 11. rujna, na kojem se okupilo oko milijun ljudi, Papa je poručio: ”Sadašnje tragične podjele i napetosti ne smiju biti uzrokom zaborava da mnogi elementi ujedinjuju narode koji su danas u ratu. I zato je hitno i nužno skupiti sve ono što ujedinjuje i time graditi nove perspektive bratske solidarnosti”, kazao je Papa u svom govoru.

  Od 2. do 4. listopada 1998. godine bio je drugi pohod Ivana Pavla II u Hrvatsku. Zbog proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim, dolazak Svetog Oca imao je posebno značenje.

  ”Vaša nacija posjeduje potrebna sredstva za uspjelo savladavanje protivština, a posebno pak vi, hrvatski građani, posjedujete potrebne darove da biste se suočili s izazovima sadašnjeg trenutka. Zauzimanjem sviju može se nastaviti nimalo laka demokratizacija društva i njegovih građanskih ustanova. Cijena je demokracije velika. Novac kojim se plaća ta cijena izrađuje se od plemenitih kovina čestitosti, razboritosti, poštovanja bližnjeg, požrtvovnosti, strpljivosti”, izjavio je Papa na propovijedi u Splitu, 4. listopada 1998. godine.

  U nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici, u kojem se okupilo više od 500.000 vjernika proglasio ga je blaženim. Drugoga dana Papu su dočekali u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu, onom Gospe od Otoka u Solinu. Na kraju je Papa zajedno s mladima otpjevao pjesmu “Rajska Djevo Kraljice Hrvata”…
  Treći posjet Hrvatskoj 2003. ujedno je jubilarno, 100. apostolsko putovanje Ivana Pavla II. Tada je ovaj veliki prijatelj Hrvatske i Hrvata, posjetio Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Zadar i Rijeku.

  tudjman.hr/dnevno

  facebook komentari