Pratite nas

Pregled

Na izvještajnoj konvenciji SDP-a mogla se čuti gomila ispraznih demagoških fraza i gluposti. Naravno prednjačio je premijer

Objavljeno

na

Na izvještajnoj konvenciji vladajuće stranke moglo se čuti more ispraznih demagoških fraza, pa čak i gluposti. Naravno prednjačio je sveznajući premijer, a nisu za njim zaostajali ni drugi govornici koji su se prvi puta susreli s pomagalom popularno nazvano “blesimetar”. Naravno nije dobilo naziv prema inteligenciji ljudi koji ih rabe, no ako im to nešto znači i predsjednik Obama se redovito služi tom napravom.

Socijaldemokratska partija je u Hypo centru u Zagrebu održala svoju tematsko-izvještajno konvenciju pod motom “Red, rad i rast”. Iako ono što se tamo događalo, apsolutno nema nikakve veze sa spomenutom krilaticom, više od 700 izaslanika se barem odlično zabavljalo, jer prema atmosferi i govornicima ispada da je Hrvatska danas zemlja blagostanja, za koje su naravno najzaslužniji oni sami.

Dakle, predsjednik stranke i premijer Zoran Milanović u uvodnom je obraćanju poručio kako je “ovo bilo samo prvo poluvrijeme”, a u drugom građani mogu očekivati još bolji život. Možda je bilo bolje da mu je netko rekao kako bi većina građana predala utakmicu već na poluvremenu samo da se ista završi…

Ostali govornici su hvalili i sebe i šefa i stanicu, a neki gosti poput Vesne Pusić su potpuno izgubili kompas. Na trenutke se prva potpredsjednica Vlade histerično smijala sa svojim kolegom Zoranom, a onda bi ju ponijela atmosfera, pa se stekao dojam da se oni zapravo sprdaju sa svima nama.

Do njihove svijesti, očito, još nije došla činjenica da je ova zemlja na rubu bankrota, gladi i krize, gore nego za vrijeme najžešče velikosrpske agresije. Slučajući ih, neki neupućeni promatrač je mogao pomisliti kako se nalazi u Švedskoj ili Norveškoj, jer su vladajući odavali dojam sretnih ljudi.

Jedini koji je iz zadnjeg reda sve to tužno pratio bio je ministar financija Slavko Linić. Ne zna se je li razlog njegovog očitog neraspoloženja bila činjenica da su ga tamo svi izbjegavali i da je de facto na izlaznim vratima ili je samo bio zabrinut dramatičnim stanjem državne blagajne. Svejedno, njemu u priči o “redu, radu i rastu” nije bilo mjesta niti na pozornici niti u prvim redovima. Daleko odozada, ministar se samo smijuljio: kao da je poručivao – odoh ja dok je vrijeme….

Zato je recimo sisačka županica Marina Lovrić Merzel dobila počasno mjesto među ministrima i drugim najvišim dužnosnicima stranke iz čega se opet može iščitati kako je Milanoviću važnija bahatost i kriminal jedne lokalne dužnosnice, od samog gesla konvencije.

Kako bilo, bio je to jedan dobar tulum koji su ipak “začinili” blesimetri. Naime, govornicima je prvi puta bilo na raspolaganju pomagalo koje inače redovito koristi i predsjednik SAD-a Barack Obama. Milanović, Grčić, Hajdaš Dončić, Mimica s vremena na vrijeme bi bacili pogled na spravu koja košta oko 20-ak tisuća kuna. No, ni to im očito nije pomoglo.

U SDP-u su nam između ostalog potvrdili kako su “blesimetri” oprema Hypo centra no, očito, primjerena je i vremenu i trenutku u kojem živimo, a posebice onima koji ga koriste. Dakle neke od najoriginalnijih definicija blesimetra su da je to sprava za mjerenje gluposti, zatim da je to papir s kojeg čita Zoran Šprajc ili da je to jednostavno karakterna osobina onih koji ga koriste.

S blesimetrom ili bez njega, Milanović i njegovi sljedbenici za govornicom su izrekli gomilu besmislica i gluposti da se čovjek stvarno mora zapitati što bi tek bilo da recimo nisu koristili pomagalo. Evo nekih od najbizarnijih rečenica koje su se mogle čuti na SDP-ovoj konvenciji:

– Protekla godinu i pol dana bila je aktivna obrana pred napadima nesnošljivosti i netolerancije u Hrvatskoj, na domaćem terenu. (autor Zoran Milanović)

– Zadovoljni smo s onim što smo učinili! Ovo je bilo samo prvo poluvrijeme, a s partnerima u ovoj teškoj situaciji ostvarili smo dobru, aktivnu, otvorenu i transparentnu suradnju u kojoj su nesporazumi praktički statistička greška! (a da mu netko pomogne?)

– Ne smijemo dopustiti da ovo što smo dosada činili bude samo akcident!!! (isti autor Z.M.)

– Ne postoji čarobna formula da se gospodarski problemi riješe preko noći, no važno je da imamo jasne ciljeve i ustrajnost u realizaciji. (potpredsjednik Vlade Branko Grčić).

– Svi se moramo nečega odreći kako bismo zemlju ponovno doveli u balans i omogućili da idemo naprijed. (isti autor)

– Očekujemo investicije od 73 milijarde kuna. Možda već ove godine. (Blagi Bože opet Grčić)

– Sređivanje nereda i kaosa u financijama, te servisiranje prikrivenih dugova koji proždiru proračun ove i proždirat će i proračune sljedećih vlada, jer u vladi ne sjede supermani. (Milanka Opačić)

– Radimo sve kako bi svi zajedno uz više optimizma krenuli naprijed. (jurišna Milanka)

– Zar baš ništa ne valja što smo napravili? (malo skeptična Milanka)

– Ova vlada plaća danak neuređenog vođenja države, no to nismo uzeli kao izliku, nego krenuli raditi. (Ha, ha Hajdaš Dončić)

– Cilj SDP-a je pridobivanje povjerenja građana za još jedan mandat, kako bi nastavili započete projekte. (ministar “dajte nam još četiri godine pa će te vidjeti rezultate, a ako ih ne bude ni tada onda sigurno za osam godina” pajdaš Dončić)

– Ovo je ne samo uspješna već najuspješnija vlada koju je Hrvatska imala, iza koje su jasni rezultati koje svatko može vidjeti danas, a moći će ih vidjeti i na kraju mandata. (Vesna Pusić)

– Ne volimo populizam, plitke emocije iza kojih slijedi bijes. Ima rezultata, uslijedit će i drugi. Izabrali smo teži put, ali hodajte uspravno, nemojte gmizati! (“majko mila” Milanović)

– Idite među ljude, vratite ono što smo možda malo izgubili – srce dobrih promjena. (dramatični premijer)

Ipak na konvenciji stranke nije bilo riječi o nekim najvećim postignućima kao što su rekordan broj nezaposlenih, prazna blagajna, investicije kojih nema, afere Šegon, Lovrić Merzel, novi automobili, kolaps zdravstva, pad standarda, besperspektivnost.
– Nastavljamo dalje, još žešće!, poručio je premijer. Nazdravlje.

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Todorić: Ispričavam se svima koji zbog mene trpe sramotnu torturu

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić u srijedu navečer oglasio se na svom blogu nedugo nakon što mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni pritvor.

“Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj.

Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu.

I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere.

Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor.

Ovo je neviđeni politički proces, politika premijera Plenkovića donijela je Lex kojim je oduzeto privatno vlasništvo, ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu 5 milijuna kuna DORH-u samo za istragu Agrokora pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo.

Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati.”

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati