Pratite nas

Reagiranja

Na kojim je drogama Vesna Pusić?

Objavljeno

na

Slušajući ogorčeni govor Vesne Pusić prepun umišljenih konstrukcija povodom pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima mislila sam da ministrica vanjskih poslova teško može otklizati više u besmisao nego onda. Danas mi je dokazala suprotno. I to do te mjere da imam potrebu postaviti pitanje: na kojim je Vesna Pusić drogama?

pusic rusija

Danas je sudjelovala u emisiji A sada vlada Hrvatskog radija. Na pitanje kada će premijer Milanović konačno čestitati novoizabranoj predsjednici odgovorila je kako će on to vjerojatno učiniti kada ta pobjeda postane konačna i službena, što je jednostavno zapanjujuća izjava. Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima postala je konačnom i službenom u onom trenutku kad je Državno izborno povjerenstvo objavilo rezultate i iluzorno je nadati se udaru meteora, smaku svijeta ili nekom udbaškom scenariju koji bi te rezultate izbora mogao promijeniti. Prema tome, vrijeme za čestitanje predsjednici je – sada.

Da je Pusić izjavila samo to, ovog članka vjerojatno ne bi ni bilo. Ali, kako kažu u reklamama za tzv. ‘čudotvorne proizvode’ koje možete kupiti putem TV prodaje, ‘dame i gospodo, to nije sve’. Ministrica vanjskih poslova u daljnjem je tijeku razgovora kazala da je ‘vlada pokazala kako se može pošteno i bez korupcije raditi da se zemlja dovede u jednu povoljniju situaciju.’ Čovjek ne zna bi li se na ovu izjavu smijao ili plakao. Uopće reći da je ova vlada dovela zemlju u povoljniju situaciju je izjava koja svojom razinom drskosti stoji u rangu s onom također Pusićkinom da je ovo najbolja vlada u povijesti Hrvatske. Dovoljno je sagledati činjenice. BDP nikad niži, ulaganja u Hrvatsku nikad manja – zapravo nepostojeća -, nezaposlenost nikad gora, međunarodni ugled potpuno srozan. Ako je to povoljna situacija, što je onda nepovoljna? Ne usudim se ni zamisliti. Reći, pak, da ova vlada radi bez korupcije je tragikomično. Dovoljno je samo reći jedno ime: ‘Marina Lovrić Merzel’ pa da bude dovoljno. Da ne spominjemo famoznu prekomandu Krunoslava Šamse na mjesto zamjenika glavnog direktora za koncesiju Zračne luke Zagreb ili u najmanju ruku sumnjive poslove riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovog spiritualnog mentora Slavka Linića. Ili činjenicu da su u određenim ministarstvima odjednom, čak i na najnižim razinama, ni od kuda izmigoljili neki potpuno novi, do tada sasvim nepoznati, ljudi za koje, eto, nekako sumnjamo da su tu jer su naglo postali sposobni. Ali eto, po Vesni Pusić ova vlada je nekorumpirana i poštena.

Još jednom je istaknula i kako se nada da će novoizabrana predsjednica prestati biti ‘glasnogovornica radikalnog dijela HDZ-a’ te ‘prestati s tom praksom i biti predsjednica svih’. Krajnji besmisao te izjave smo već prokomentirali, a sada se samo možemo još zapitati: živi li Vesna Pusić u nekom paralelnom svemiru u kojem je Kolinda Grabar Kitarović govorila nešto drugo od onog što je više puta isticala, a to je upravo činjenica da želi biti predsjednica svima, čak i bez obzira na stranačku i ideološku opredijeljenost. Naime, ako je nešto u njenoj kampanji upadalo u uši to je bilo upravo to. Možda Vesna Pusić jednostavno loše čuje. Ili ne zna za onu ‘tko se dugo pravi blesav, mogao bi to i ostati’.

Ni ovdje nije kraj biserima ministrice vanjskih poslova. Na pitanje koliko će Kolinda Grabar Kitarović moći utjecati na odluke vlade odgovorila je kako neće moći previše jer ‘ne može utjecati na odluke vlade koja je izabrana s puno većim brojem glasova nego ih je ona dobila.’ Evidentno totalitarnom umu Vesne Pusić trebalo bi objasniti da je, kada su u pitanju demokratski izbori, potpuno nebitno je li netko te izbore dobio s jedva prolaznim postotkom ili je potukao protivnike kao Njemačka Brazil u polufinalu Svjetskog prvenstva u nogometu prošle godine. Gleda se isključivo to kome je narod dao više glasova. Kolinda Grabar Kitarović dobila je više glasova od Ive Josipovića i to je dovoljno da je se proglasi – službeno i konačno – pobjednicom na predsjedničkim izborima, i njena pobjeda time nije ništa manje vrijedna od, recimo, pobjede Stjepana Mesića nad Jadrankom Kosor 2005. godine omjerom 65,93% prema njenih 34,07% u drugom krugu. Pobjeda je pobjeda i Vesna Pusić bi to trebala shvatiti, ako doista razumije što je demokracija.

Kao šećer na kraju, Pusić je izjavila da ‘Hrvatska ima uspješnu vanjsku politiku’. Nedavno sam bila na oftalmološkom pregledu pa mogu potvrditi da odlično vidim – ali tu navodno ‘uspješnu vanjsku politiku’ ne vidim nigdje. Očituje li se ona u spoznaji da su nas Nijemci brutalno išamarali slučajem Perković i da je sudac Manfred Dauster već u početnoj fazi suđenja u više navrata ponizio Perkovićevog odvjetnika Antu Nobila i svjedoke u njegovu korist? Ili se možda ta ‘uspješna vanjska politika’ očituje u tome da je uskoro bivšeg predsjednika Ivu Josipovića tijekom njegovog boravka u SAD-u američki predsjednik Barack Obama nije htio primiti ni na minutu već mu je poslao nižerangiranog dužnosnika? U činjenici da nam nitko ne nudi ozbiljnu političku ili poslovnu suradnju? Osobno bih rekla da veći uspjeh u društvenom životu ima osoba s teškim autističnim poremećajem no što mi imamo na međunarodnom planu. Ali eto, Vesna Pusić misli drugačije. I zato ne mogu odoljeti a da ne postavim pitanje iz naslova.

izvor:Fizzit.net

[ad id=”40551″][ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ivica Todorić: Aktivaciju zakona potpisao sam pod ucjenom i prijetnjama

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić oglasio se u petak objavom na svojem novom blogu koji je otvorio danas i na kojem će idućih dana objavljivati tekstove na dnevnoj bazi.

U priopćenju Todorić prijeti da će poduzeti sve pravne korake koji su mu na raspolaganju kako bi dokazao da je donošenje lex Agrokor bilo neustavno i usmjereno prema nacionalizaciji privatne imovine. Za njega je to slučaj otimanja privatnog vlasništva kakav nije zabilježen u suvremenoj Europi.

Tvrdi i da su on i Uprava Agrokora potpisali aktivaciju zakona “pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem”. Navodi i da su protiv Agrokora pokrenute brojne sudske tužbe, da je prihod pao za oko 20 posto, a sinergije koje vrijede milijarde nesmiljeno se uništavaju.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

Nakon nevjerojatnih događaja oko Agrokora po prvi put izlazim u javnost s činjenicama vezanim uz kompaniju i mene osobno. Vjerujem kako se očekuje da ću rasvijetliti sve događaje, a upravo mi je i cilj da u narednim danima i tjednima baš niti jedno pitanje ne ostane neodgovoreno. Razlog mojeg dosadašnjeg neistupanja u javnosti je želja da ne učinim nikakvu štetu Agrokoru, zaposlenicima, investitorima niti drugim dionicima dok s timom pravnih, financijskih i drugih stručnjaka ne utvrdim  činjenice oko ovog, pokazat će se, najvećeg skandala u novijoj hrvatskoj povijesti.

Na početku 2017. godine, kad smo Agrokor vodili moj management i ja, kompanija je imala čvrst plan za napredak i uspješan rast te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama. To je bila politika Agrokora i svih desetljeća postojanja i uspješnog poslovanja.

Vlada Republike Hrvatske u to vrijeme povlači političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom kroz, očito, unaprijed pripreman plan. Ciljano širenje dezinformacija i negativnih glasina kroz izjave najviših dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti tijekom prvih mjeseci 2017. godine destabiliziralo je Agrokor. Lažima i manipulacijama Vlada u zabludu dovodi i cjelokupnu javnost.  Služeći se konstrukcijama, te potpuno neprimjerenim medijskim djelovanjem, stvoren je okvir za pridobivanje političkih saveznika. Umjesto činjenica i istine Agrokor su htjeli prikazati kao slučaj Parmalat sugerirajući otuđenje ogromnih suma novaca, no danas, sedam mjeseci kasnije, slučaja Parmalat nema.

Cilj takvog djelovanja najviših dužnosnika Vlade i Sabora, kroz izravni politički intervencionizam, bio je donošenje neustavnog zakona  Lex Agrokor i nacionalizacija privatne imovine, a ovakav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabilježen u suvremenoj Europi. Ja i Uprava Agrokora potpisali smo aktivaciju zakona, a sada posebno naglašavam, pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem.

Gdje su drugi rušili, mi smo gradili mostove – ulagali smo MILIJARDE – kako u Hrvatsku, tako i u susjedne zemlje, opremali ljude najmodernijim znanjima i tehnologijama. Gdje su političari svojim nedjelovanjem i neznanjem raseljavali stanovnike, mi smo stvarali pretpostavke za ostanak i prosperitet uspješnih i zadovoljnih ljudi, svojih na svome.

U našem ambicioznom razvoju, uvijek smo se, kao i brojne druge tvrtke, osobito u tranzicijskim zemljama, susretali s izazovima. Međutim, uvijek smo ih i uspješno rješavali. Početkom 2017. g niti jedan izvanredni događaj nije bio prisutan u poslovanju Agrokora. Dapače,  stajali smo bolje nego ranije i imali velike perspektive.

Naši su rezultati mjerljivi, a mjerljivi su i rezultati izvanredne uprave koja danas upravlja otetom kompanijom.

Pod izvanrednom upravom značajan dio Agrokorove imovine je blokiran i izgubljena je kontrola nad dijelom operacija u susjednim zemljama. Protiv Agrokora su pokrenute brojne sudske tužbe koje prijete ukupnoj stabilnosti i održivosti kompanije. Prihod je pao za otprilike 20% , a sinergije, u koje su uložene, a i koje vrijede milijarde, se nesmiljeno uništavaju. Izvanredna uprava dobavljače tretira nejednako. Agrokor je opterećen nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to trustu Madison Pacific ltd sa sjedištem u Hong Kongu.

Ako se ovakvo stanje nastavi svi će vjerovnici, osim Ramljakovih povlaštenih fondova, njemu bliskih dobavljača, partnera, savjetnika i suradnika izgubiti ogromne vrijednosti. To je prava istina. Sve ostalo su laži i obmane izvanredne uprave i njezinih političkih sponzora, što će budućnost i činjenice vrlo brzo pokazati.

U trenutku kada je Agrokor napadnut najprljavijom političkom i medijskom kampanjom u povijesti naše zemlje, Vlada Republike Hrvatske nije, kao što to čine vlade svih svjetskih država, od SAD-a do Njemačke, nije podržala svoje ključne industrije i najvećeg poduzetnika. Dapače, Vlada je bila ključni sudionik te kampanje i provoditelj protuustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će, uvjeravam vas (pokazat će vrijeme), po posljedicama za hrvatsko gospodarstvo i industriju biti ravna veleizdaji.

Danas se kula od karata, koju su lažima izgradili Martina Dalić, Ante Ramljak i njihovi partneri i pomagači, ruši.

Ostaju još bilance Agrokora i njegovih društava u kojima izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom konstrukcijama i pritiscima omogućuje ljudima iz fonda Knigthead da direktno upravljaju i manipuliraju bilancama. To čine kako bi stvorili pretpostavke za stjecanje  stotina milijuna eura nepripadajuće financijske koristi.  Agrokorove milijarde doista su izgubljene. No ne mojom, niti krivnjom  mojih suradnika, nego vladinim aktivnostima uoči i nakon donošenja  Lex Agrokora. O tome  ću uskoro javno govoriti.

Građani Hrvatske i regije uvjerit će se da je nacionalizacija Agrokora koju je dizajnirala Vlada politički projekt koji je u potpunoj suprotnosti s interesima Republike Hrvatske.

Vladinom odlukom o nacionalizaciji Agrokora prouzročene su dalekosežne gospodarske i financijske štete koje se već mjere u mlijardama kuna. Uništava se industrija i njezina tržišna pozicija u Europskoj uniji. Hrvatska i regija pritom gube sinergijske učinke u EU. Takve odluke Vlade Republike Hrvatske zemlju  su uvukle u poziciju visokog društvenog i političkog rizika za što neće moći izbjeći odgovornost jer iza svakog protupravnog otimanja, iza svakog kriminala, uvijek stoje pojedinci s konkretnim imenima i prezimenima.

Stoga ću u narednom vremenu, a u cilju zaštite vrijednosti ulaganja u Agrokor, radnih mjesta i gospodarstava država u kojima poslujemo te svih naših dionika, pokrenuti sve pravne radnje koje su mi a raspolaganju, kako u Hrvatskoj, tako i pred međunarodnim tijelima. Pritom ću javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog Lex Agrokora.

Ivica Todorić na svojoj je službenoj stranici kasno popodne objavio i kako podržava osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Zasad je uz tu objavu navedeno samo kako će uskoro o tome pisati opširnije

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati